22.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter Bocklandt).
Ste unavení z toho, že každý deň začínate ovsenou kašou, sendvičmi so syrom a údeninami? Skúste iné chutné raňajky. Odkedy som na internete našla tento recept, pravidelne pripravujem túto domácu tuniakovú nátierku. Je krémová, jemne pikantná a s pečivom chutí úžasne. Vďaka tajnej prísade je oveľa lepšia ako tá z obchodu a jej príprava trvá päť minút.

Foto: shutterstock/Peter Bocklandt
Tuniakové nátierky dostupné v obchodoch s potravinami zvyčajne nemajú veľa spoločného so zdravým jedlom. Zvyčajne majú pochybné zloženie a nutričné hodnoty. Obsahujú umelé zahusťovacie látky, dochucovadlá alebo arómy a obsah rýb je nižší, ako by sa mohlo zdať.
Omnožšie ako kupovať je preto pripraviť si domáce tuniakové nátierky. Sú zdravšie a chutnejšie, a ak do nich pridáte jednu netradičnú zložku, budú oveľa lepšie ako akýkoľvek podobný produkt z obchodu.
Je domáca tuniaková nátierka zdravá? Záleží to na ingredienciách
Domáca tuniaková nátierka je vo všeobecnosti zdravá, ale jej konkrétna výživová hodnota závisí od ingrediencií, ktoré použijete na jej prípravu.
- Ryba sama o sebe je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie tkanív, produkciu enzýmov a hormónov, ako aj pre správne fungovanie svalov.
- Tuniak obsahuje tiež nenasýtené mastné kyseliny Omega-3 (EPA, DHA), vitamín D, vitamíny skupiny B, selén, draslík, fosfor a jód.
Ak sa rozhodnete kúpiť konzervovanú rybu, vyberte si tú v vlastnej šťave alebo vo vode, pretože má nižšiu kalorickú hodnotu a nižší obsah tuku.
Majonézu je tiež lepšie nahradiť zdravšími alternatívami, napríklad bielym/gréckym jogurtom alebo tvarohom. A ak vám bude chýbať chuť, môžete pridať koreniny, trochu horčice a čerstvú zeleninu (cibuľu, uhorku, zeler, reďkovku, papriku, sušené paradajky alebo kukuricu).
Pridajte túto 1 prísadu do domácej tuniakovej nátierky. Bude lepšia ako z obchodu
Ak do domácej tuniakovej nátierky pridáte jednu bonusovú zeleninovú prísadu, bude ešte zdravšia a bude chutiť výborne.
- Na zoznam prísad nezabudnite pridať pór, ktorý má málo kalórií a obsahuje vlákninu podporujúcu činnosť čriev. Dodá jedlu výraznú chuť a pikantnosť.
Po ochutnaní sendvičov sami uvidíte, že vaša tuniaková nátierka s pridaním póru bude oveľa lepšia ako hotové výrobky z obchodu s pochybným zložením a začnete ju pripravovať pravidelne.
Domáci recept na tuniakovú nátierku s pórom. Ako ju pripraviť krok za krokom?
Príprava tuniakovej nátierky s pórom je rýchla a veľmi jednoduchá, takže to určite zvládnete.
Ingrediencie na tuniakovú nátierku:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 1,5 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 lyžica nakrájaného póru
- soľ a korenie podľa chuti
Najskôr nezabudnite rybu scediť a rozdrviť. Potom ju vložte do misy, zmiešajte s nakrájaným pórom a pridajte jogurt a koreniny.
Nátierku vždy podávajte s obľúbeným pečivom alebo ju jedzte so zeleninou, napríklad s listovým šalátom. Skvele sa hodí na raňajky a večeru, ale môžete ju konzumovať aj ako snack.
Redakcia Vášeň v tebe.
Sävisiace články:
Táto zelená nátierka zachráni každé raňajky. Moja švagriná ju pripravila a mne z nej spadla sánka.
Rýchle cesto na víkend. Chutí ako babkin koláč z detských čias
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.