Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Jedlo ako z francúzskej reštaurácie. Ťažko uveriť, že je to len zelenina

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina). Chcete sa preniesť do slnečného Provence? Pripravte si tento jednoduchý pokrm, ktorý nielenže chutí šialene, ale je aj mimoriadne zdravý. Ratatouille možno...

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina).

Chcete sa preniesť do slnečného Provence? Pripravte si tento jednoduchý pokrm, ktorý nielenže chutí šialene, ale je aj mimoriadne zdravý. Ratatouille možno prirovnať k dusenej zelenine. Pokrm je aromatický, plný chuti a na stole vyzerá skvele. Pripravte si ho na ľahkú večeru alebo ho podávajte hosťom na večierku.

Jedlo ako z francúzskej reštaurácie. Ťažko uveriť, že je to len zelenina.
Foto: shutterstock/Oksana Mizina

Ratatouille vyzerá pôsobivo a jeho chuť plne vystihuje charakter kuchyne južného Francúzska, konkrétne Nice. Ideálne na lenivú večeru alebo špeciálne jedlo bez mäsa. Toto jedlo dokazuje, že zdravý porkm môže byť aj mimoriadne chutný. Tajomstvom je čerstvá zelenina, ako napríklad baklažán a cuketa, správne korenie a lahodná paradajková omáčka. Jedlo si vyžaduje trochu odhodlania a trpezlivosti, ale výsledok určite stojí za to. Pokrm je výbornou voľbou pre vegetariánov.

Ratatouille recept

Budete potrebovať:

  • 1 malý baklažán,
  • 2 malé cukety (najlepšie 1 žltú a 1 zelenú),
  • 3-4 paradajky,
  • 3 PL olivového oleja,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • trochu tymiánu,
  • trochu sušenej petržlenovej vňate.
@la.cuisine.de.geraldine

Ratatouille | orginal recipe (my mom’s recipe 🤗) #healthyrecipes

♬ Douce France – Pomplamoose

Suroviny na omáčku:

  • 1 plechovka lúpaných paradajok,
  • 50 ml vody,
  • 1 mrkva,
  • červená paprika,
  • 1 šalotka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • pol lyžičky sladkej papriky,
  • pol lyžičky údenej papriky,
  • 1 lyžička provensálskych bylín,
  • pol lyžičky cukru,
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku,
  • 1 lyžica balzamikového octu,
  • olej,
  • A ako bonus 100 g strúhaného parmezánu.

Ako pripraviť ratatouille?

Šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno, to isté urobte so strúčikmi cesnaku. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Z červenej papriky odstráňte stred a nakrájajte ju na kocky. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Pridajte nakrájanú šalotku a cesnak a chvíľu restujte, kým nezosklovatie. Pridajte mrkvu a papriku a restujte ešte 5 minút. Potom pridajte paradajky z konzervy, vodu, paradajkový pretlak, balzamikový ocot, korenie a cukor. Všetko dusíme na miernom ohni asi 15 minút, kým omáčka nezhustne. Dochuťte soľou a korením. Baklažán, cuketu a paradajky nakrájajte na tenké plátky (najlepšie podobnej hrúbky, asi 3 mm). Ak má baklažán veľa šťavy, môžete ho jemne osoliť a nechať niekoľko minút odkvapkať.

Tajomstvom je čerstvá zelenina, ako napríklad baklažán a cuketa, správne korenie a lahodná paradajková omáčka.
Foto: shutterstock/norikko

Pripravte si aj omáčku na natieranie. V miske zmiešajte olivový olej s prelisovaným cesnakom, tymianom a petržlenovou vňaťou. Do zapekacej misy rovnomerne rozotrite vrstvu horúcej zeleninovej omáčky. Navrch preložte plátky baklažánu, cukety a paradajok – buď vytvorte kruh a vyplňte stred, alebo v rovných líniách (v závislosti od tvaru misky). Všetko potrite zmesou. Pokrm zakryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 40-50 minút, potom odstráňte alobal a pečte ďalších 15-20 minút, kým zelenina nezhnedne. Hotové jedlo posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Svokra bude žasnúť, keď uvidí vašu rúru. Takto umyjete priestor medzi sklami

20.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/polyiam). Každý, kto aspoň raz zanedbal čistenie rúry, vie, ako otravné môže byť jej drhnutie. Presne tak – drhnutie.…

Nízky obsah kalórií, ale veľké prínosy pre srdce, trávenie aj pokožku. Jedzte aj červené ríbezle

20.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytro Vietrov). Najčastejšie siahame po čiernych ríbezliach, no aj červené a biele majú svoju výživovú hodnotu. Ríbezle sú plné…

Dezert a osviežujúci nápoj v jednom. Milovníkom kávy se budú zbiehať sliny

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/acongar). Hľadáte dezert na víkend, ktorý nielen uspokojí vašu chuť na sladké, ale zároveň osvieži a prinesie úľavu v…

Vyhoďte prostriedok na podlahy. Pridajte 1 pohár do vody. Budete mať pokoj od šmúh

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Čistá a lesklá podlaha je vizitkou domu. Samotné vysávanie však nemusí stačiť. Niekedy sa bez vedra a mopu nezaobídete.…

Koniec s potravinovými moľami. Nasypte túto koreninu do skriniek a po škodcoch nebude ani stopy

20.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tomasz Klejdysz). Kuchyňa je obľúbeným miestom výskytu mnohých škodcov. Ovocné mušky, osy či potravinové mole sú postrachom každého kuchára.…

Auto Trendy

Strešné okno v aute: Luxus, ktorý môže vydrancovať peňaženku

21.06.2025, Redakcia Auto trendy Strešné okno v aute vyzerá ako skvelý nápad - v lete otvoríte strechu, užijete si slnko a príjemný vánok. Realita je však často iná. Tento luxusný…

Dojazd 500 km? Možno... ale podľa koho? Európa, USA a Čína merajú inak

20.06.2025, Redakcia Auto trendy Dojazd elektromobilu 500 kilometrov znie lákavo, ale pozor - záleží na tom, kto ho meral! Európa používa štandard WLTP, Amerika sa spolieha na EPA a Čína…

Šéf Dacie šokuje: "Autá sú príliš veľké a drahé. Vráťme sa k základom!"

20.6.2025 Redakcia Auto trendy - Denis Le Vot, generálny riaditeľ značky Dacia, ostro kritizuje súčasný smer automobilového priemyslu. Tvrdí, že výrobcovia zašli príliš ďaleko a je čas vrátiť sa k…

Šokujúce: Elektrické autá majú problém s brzdami, ktorý nikto nečakal!

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Ako fungujú brzdy v elektrickom automobile? Používajú sa oveľa menej ako tradičné v spaľovacích vozidlách. Napriek tomu, že moderné riešenia zvyšujú efektívnosť a ekologickosť jazdy, stále…

Šokujúci výskum: Aj majitelia elektromobilov veria hoaxom o svojich autách

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Medzinárodný výskum priniesol ohromujúce výsledky: aj medzi vodičmi elektrických vozidiel mnohí veria mýtom a hoaxom, ktoré sa týkajú ich áut. Umelá inteligencia však môže pomôcť objasniť…

Praha má najväčšie panelové sídlisko v Česku. Bývajú tu policajti aj hasiči

20.06.2025, Redakcia Auto trendy Jižní mesto v Prahe je najväčším panelovým sídliskom v celom Česku. Na tomto obrovskom území stojí 30 tisíc bytov, čo je viac ako v celom Moste…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov