17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Vinokurova).
Višňa je ovocie, ktoré sa nespája s ničím výnimočným – je vnímaná najmä ako príloha k dezertom a prísada do džemov a marmelád. Ukázalo sa však, že nie je taká „nevýrazná“, ako si ľudia mysleli. Aké účinky má višňa na organizmus? Vlastnosti tejto rastliny sú pomerne prekvapivé.

Foto: shutterstock/Svetlana Vinokurova
Višne sú veľmi všestranné ovocie, z ktorého sa dajú pripraviť mnohé jedinečné pochutiny – napríklad zmrzliny, želé, kompóty, nápoje, sirupy, ale aj vína, likéry a tinktúry. Ich výhodou je nielen atraktívna chuť, ale aj ich zdravotné účinky. Čo je višňa a ako ju môžete pridať do svojich jedál? Nižšie nájdete opis tejto rastliny spolu aj s jej možným využitím.
Višne, zdravé ovocie
Tieto plody sa zvyčajne objavujú okolo júla.
- Ich charakteristickým znakom je hladký, lesklý povrch a – v závislosti od odrody – červená, čerešňová alebo aj tmavá čerešňová farba.
- Majú tenkú šupku a mäkkú, šťavnatú dužinu, ktorá obklopuje tvrdú kôstku.
- Ich chuť je mierne kyslá a vôňa pomerne intenzívna.
Môžu sa konzumovať surové aj spracované, napr. vo forme nápojov, konzerv, liehovín a prísad do pečiva. Pri akých chorobách by sme mali jesť višne a aké látky sa v nich nachádzajú?
Višňa – nutričné hodnoty
Čo presne obsahuje višňa? Nutričné hodnoty tejto rastliny sú skutočne početné.
- Okrem iného obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C, K, A a E, ako aj horčík, vápnik, železo, draslík a zinok.
- Nechýbajú v nej ani cenné antokyány, triesloviny, organické kyseliny a vláknina.
Jednou z veľkých výhod višní je aj ich nízky obsah kalórií – 100 g týchto plodov má len 50 kcal.
Pokiaľ ide o množstvo jednotlivých látok a aj rozdelenie makroživín, sú nasledovné:
- bielkoviny: 1 g
- tuky: 0,3 g
- sacharidy12,18 g
- vláknina
- vitamín C: 10 mg
- vitamín B1: 0,03 mg
- vitamín B2: 0,04 mg
- vitamín B3: 0,4 mg
- vitamín B6: 0,04 mg
- vitamín B9: 8 µg
- vitamín A: 1 283 IU
- vitamín K: 2,1 µg
- vitamín E: 0,07 mg
- vápnik: 16 mg
- magnesium: 9 mg
- iron: 0.32 mg
- potassium: 173 mg
- fosfor: 15 mg
- sodík: 3 mg
- zinok: 0,1 mg
Aké vlastnosti majú višne?
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok majú višne pozitívny vplyv na organizmus a zlepšujú tak mnohé jeho procesy.
- Ich hlavnou funkciou je brzdiť šírenie voľných radikálov, ktoré zvyšujú oxidačný stres a vedú aj k rýchlejšiemu starnutiu tkanív a orgánov.
- Za zmienku stoja aj ich protirakovinové vlastnosti, ktoré sú spôsobené prítomnosťou silných antioxidantov.
- Podporujú kardiovaskulárny systém – posilňujú srdce, zvyšujú elasticitu kapilár, znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a utesňujú cievy.
- Okrem toho zabraňujú aj tvorbe zápchy.
Málokto si uvedomuje, že višne sa považujú za účinný liek na rôzne ochorenia, medzi ktorými je v neposlednom rade aj nespavosť.
- Podľa vedeckých štúdií každodenné popíjanie višňovej šťavy uľahčuje zaspávanie a udržuje vás v bdelom stave vďaka melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánkový režim.
- Keďže višne obsahujú močopudný sodík a draslík, podporujú tiež liečbu ochorení močových ciest vrátane obličkových kameňov a zápalu močového mechúra.
- Okrem toho sú vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu vynikajúce v strave diabetikov.
- Zaujímavosťou je, že ich stopky, kvety a kôra sa využívajú aj v alternatívnej medicíne – okrem iného sa používajú pri zápale spojiviek, opuchoch a reumatických bolestiach.
Kto by nemal jesť višne?
- Medzi kontraindikácie konzumácie višní patria napríklad niektoré ochorenia tráviaceho traktu, najmä žalúdočné a/alebo dvanástnikové vredy.
- Treba si uvedomiť, že nahnité alebo plesnivé višne sú absolútne nevhodné na konzumáciu – obsahujú mykotoxíny, t. j. karcinogénne plesne, ktoré môžu viesť k otrave jedlom, vzniku alergií alebo aj plesňových infekcií.
- Pokiaľ ide o samotnú kôstku, jeho prehltnutie nie je nebezpečné, avšak pri zahryznutí do nej sa môžu uvoľniť škodlivé kyanovodíkové látky vrátane kyseliny pruskej (HCN).
Višňa – použitie pri varení
Do ktorých jedál sa višne najlepšie používajú? Použitie tohto ovocia v kuchyni je mimoriadne všestranné. Objavte niekoľko jednoduchých receptov a vychutnajte si tak jedinečnú chuť čerešňových špecialít!
Višňový kompót
Višňový kompót je skvelou alternatívou klasického čerešňového kompótu. Na jeho prípravu potrebujete len tri ingrediencie, čerstvé ovocie, cukor a vodu. Ako ho pripraviť krok za krokom?
- Recept začnite tým, že čerešne zbavíte kôstok – niektoré z nich môžete nechať s kôstkami.
- Zvarte potom sirup z cukru a vody a zalejte ním višne uložené v sterilizovaných pohároch.
- Poháre pevne uzavrite a pasterizujte približne 20 minút.
Čerešňový sorbet
Čo ešte môžete pripraviť z višní? Napríklad čerešňový sorbet! Ten sa pripravuje z čerstvého alebo mrazeného ovocia, vody, cukru a citrónovej šťavy.
- Sirup pripravíme tak, že zvaríme vodu a cukor.
- Višne potom rozmixujte, spojte so sirupom a citrónovou šťavou a premiešajte.
- Zmes potom prelejte do špeciálnych foriem na zmrzlinu a vložte na niekoľko hodín do mrazničky.
Višňový rôsol
Máte chuť na čerešňový rôsol, ale instantné výrobky nie sú vaša parketa? Nič vám nebráni vyrobiť si ho doma! Môžete si ho pripraviť zo surovín, ako je čerstvé ovocie, cukor a zemiakový škrob.
- Višne bez kôstok vložte do hrnca, posypte potom cukrom, zalejte vodou a varte asi dve minúty.
- Zemiakový škrob nasypte do pohára, zalejte studenou vodou, premiešajte a spojte s ostatnými prísadami.
- Keď sa rôsol uvarí, odstavte ho potom, aby vychladol.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zahrňte do stravy. Najlepšie bylinky na zníženie vysokej hladiny cukru
Moja svokra robí najlepší koláč. Recept si pamätá dinosaury a dôležité je konkrétne ovocie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.