17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Picture Partners).
Hoci je dostupný vo väčšine potravinárskych obchodov a často ho používame na dochutenie rôznych jedál, pravdepodobne málokto sa zamýšľa nad tým, čo vlastne je a ako vzniká. Reč je o balzamikovom octe, ktorý má mnoho cenných zdravotných účinkov.

Foto: shutterstock/Picture Partners
Čo je balzamikový ocot?
Balzamikový ocot môže byť prísadou do šalátov, marinád, omáčok a mnohých jedál, vrátane dezertov.
- Balzamický ocot sa vyrába z vareného hroznového muštu, teda šťavy vylisovanej z týchto plodov.
- Keď šťava dostatočne zhustne, preleje sa do drevených sudov, kde fermentuje a zreje.
- Nakoniec sa balzamikový ocot predáva ako tmavá tekutina s hustou konzistenciou a sladkokyslou chuťou.
Mnoho zdrojov uvádza, že vznikol v Taliansku v 14. storočí a v tom čase bol deficitným tovarom, preto sa o ňom hovorilo ako o „čierneho zlate“. Takýto ocot sa často používal v ľudovej medicíne ako liek na rôzne choroby. Súčasný balzamický ocot sa tiež používa ako okamžitý prostriedok pri problémoch súvisiacich s tráviacim a močovým ústrojenstvom.
Vlastnosti balzamikového octu
- Kvalitný balzamikový ocot je zdrojom vitamínu C, železa, vápnika a medi.
- Okrem toho obsahuje cenné antioxidanty, ktoré sa podieľajú na procese boja proti voľným radikálom, čím spomaľujú starnutie organizmu.
- Konzumácia balzamického octu môže pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi, a to vďaka zložke nazývanej acetát, ktorá sa nachádza aj v jablkovom octe.
- Vzhľadom na obsah organických kyselín v balzamikovom octe prispieva tento produkt k intenzívnejšiemu vylučovaniu žalúdočných štiav, čím podporuje trávenie.
- Okrem toho má balzamický ocot čistiace vlastnosti, pomáha regulovať hladinu cholesterolu, čím znižuje riziko vzniku napríklad aterosklerózy, a môže byť spojencom v procese chudnutia.
Balzamikový ocot – použitie
Balzamikový ocot sa najčastejšie používa v kulinárstve, kde je vynikajúcim doplnkom do šalátov, marinád, mäsových jedál či dokonca dezertov. Vzhľadom na obsah spomínaných antioxidantov sa však používa aj v kozmetike ako jedna zo zložiek produktov určených na starostlivosť o pokožku a vlasy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nasypte lyžicu do vody a vypite ju do dna. Rozlúčte sa s črevnými problémami
Znižuje cholesterol a podporuje srdce. Oplatí sa ho jesť každý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.