17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/fresh2021).
Tento vzácny med s jedinečnou chuťou je skutočným pokladom pre vaše zdravie. Seniori by ho mali zaradiť do svojho jedálnička pravidelne.

Foto: shutterstock.com/fresh2021
Nie každý med chutí rovnako a má podobné vlastnosti. Gaštanový med je skutočnou lahôdkou – tmavý, aromatický a so zaujímavou, mierne horkou príchuťou. Oplatí sa ho spoznať bližšie, pretože nielen obohatí vašu kuchyňu, ale pomôže vám aj prirodzene sa postarať o zdravie. Je pokladnicou cenných výživných látok, ktoré dokážu zázraky s vaším telom.
Vzácny poklad z južnej Európy, ktorý prekoná bežné medy
Gaštanový med je menej známy príbuzný populárnych agátových, lipových či kvetových medov. Tento výnimočný včelí produkt nielen očarí hĺbkou chuti, ale dokáže podporiť organizmus v každodennom boji s infekciami, únavou a problémami s krvným obehom.
Získava sa z kvetov jedlého gaštana, ktorý prirodzene rastie v južnej Európe. Práve vo Francúzsku, Taliansku či Španielsku je tento produkt veľmi populárny. Treba pamätať, že ide o sezónny med. Včely zbierajú nektár z kvetov gaštanov len niekoľko týždňov, zvyčajne v júni a júli. Produkt sa objavuje v predaji v lete alebo na začiatku jesene.
Gaštanový med sa na prvý pohľad výrazne odlišuje od iných podobných produktov. Má tmavú, jantárovú farbu, ktorá niekedy prechádza až do hneda. V porovnaní s klasickými medmi je tekutejší a dlhšie si udržiava takúto riedku konzistenciu (kvôli vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje pomalšie).
Zázračné účinky, ktoré vás prekvapia a posilnia vaše telo
Gaštanový med je prírodný produkt plný výživných hodnôt. Nemožno ho považovať len za chutný, sladký doplnok do čaju. Obsahuje antioxidanty, vitamíny (C a vitamíny skupiny B) a minerály (draslík, vápnik, horčík, železo). Prírodné cukry v mede sa rýchlo vstrebávajú, dodávajú energiu a zmierňujú pocit únavy. Aj vitamíny skupiny B upokojujú nervový systém a podporujú energetický metabolizmus.
Vďaka obsahu antioxidantov – flavonoidov a tanínu – med pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Navyše podporuje krvný obeh, zlepšuje cirkuláciu, posilňuje cievy a môže podporovať činnosť srdca. Obzvlášť sa odporúča ľuďom, ktorí majú kŕčové žily, trpia vysokým krvným tlakom alebo majú oslabený krvný obeh.

Foto: shutterstock/NDAB Creativity
Gaštanový med podporuje aj činnosť tráviaceho systému. Pôsobí mierne žlčopudne, zlepšuje tráviace procesy a je vynikajúcou detoxikačnou kúrou pre organizmus. Podporuje tiež pečeň vďaka obsahu antioxidantov a enzýmov, ktoré pomáhajú odstrániť škodlivé látky.
Ako si vychutnať gaštanový med a využiť jeho silu naplno
Ako každý med, aj gaštanový by sa mal konzumovať s mierou – najmä ľuďmi s cukrovkou. Je to produkt so stredným glykemickým indexom 55. V 100 gramoch obsahuje približne 331 kalórií, preto sa odporúča používať ho denne len ako doplnok. Dôležité je, že med by sa nemal zahrievať nad 40 stupňov Celzia, pretože stratí svoje cenné vlastnosti. Najlepšie je pridávať ho do jedál za studena alebo tesne pred podávaním horúcich pokrmov.
Na čo používať gaštanový med? Jeho chuť – sladká, ale s horčinou – ho predurčuje na použitie v dezertoch aj v slaných jedlách. Môžete ním pokvapkať plesňový syr, kozí syr alebo ricottu, ktoré položíte na chrumkavú bagetu alebo syrový tanier. V stredomorskej kuchyni sa kombinuje aj s orechmi, olivovým olejom a balzamikovým octom. Takto vzniká zamatový a aromatický dresing do šalátov. Nič nebráni tomu, aby ste ho použili aj na mäso. Obzvlášť dobre sa hodí ako zložka marinád a glazúr, napríklad na hydinu či bravčové karé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Druhy medu – aké druhy medu možno rozlíšiť? Zistite, z čoho sa med skladá a čo určuje jeho chuť
Ktorý med je najzdravší? Zdraviu prospešné vlastnosti najobľúbenejších druhov medu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.