15.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RBagusdiani).
Nie je náhodou, že Krištof Kolumbus nazval papáju „ovocím anjelov“. Jej sladká, šťavnatá dužina je nielen chutná, ale aj mimoriadne cenná pre zdravie organizmu. Predstavujeme vlastnosti papáje a ponúkame tipy, ako ju zaradiť do stravy. Množstvo výhod tohto ovocia spôsobí, že sa určite natrvalo usadí vo vašom jedálničku.

Foto: shutterstock/RBagusdiani
Papája je v skutočnosti plod pápaje melónovej, ovocia pochádzajúceho zo Strednej a Južnej Ameriky. Vyznačuje sa veľkými plodmi oválneho tvaru so zelenou alebo oranžovou šupkou. Dužina papáje je oranžová, šťavnatá a sladká.
Má tiež charakteristickú, jemne „šumivú“ príchuť. Obsahuje množstvo pre zdravie prospešných živín, vďaka ktorým môžeme lepšie dbať o svoje telo. Zistite, kto by mal siahnuť po „ovocí anjelov“.
Čo obsahuje papája?
Toto ovocie sa skladá prevažne z vody – na 100 g pripadá až 88 g vody. Okrem toho papája obsahuje len stopy bielkovín a tukov a približne 11 g sacharidov na 100 g. Má nízku energetickú hodnotu – iba 43 kalórií na 100 g. Ďalšou výhodou je nízky obsah cukru. Papája je zdrojom mnohých vitamínov a minerálov.
Obsahuje napríklad:
- vitamín A,
- vitamín C,
- vitamín E,
- vitamín K,
- vitamíny skupiny B,
- betakarotén,
- vápnik,
- železo,
- horčík,
- fosfor,
- draslík,
- sodík,
- mangán.
Jednou z výhod papáje je aj to, že patrí medzi ovocie s najnižším výskytom pesticídov. Nízky obsah toxických látok je ďalší dôvod, prečo si ju vyberajú priaznivci zdravej výživy.
Je papája dobrá na črevá? Spoznajte jej vlastnosti
Papája má predovšetkým pozitívny vplyv na tráviaci systém. Je to vďaka obsahu papainy – enzýmu, ktorý napomáha spracovaniu bielkovín. Vďaka tomu podporuje organizmus pri odstraňovaní toxínov a zlepšuje trávenie. Pomáha predchádzať tráviacim ťažkostiam a nadúvaniu. Ľudia, ktorí držia diétu ocenia, že prispieva k rýchlejším výsledkom pri chudnutí.
Mnohí sú presvedčení aj o priaznivých účinkoch semienok papáje. S ich pomocou si môžete vytvoriť liek na parazity v tele. Treba však pamätať na to, že to nie je metóda akceptovaná lekármi a ak máme podozrenie, že s týmto problémom zápasíme, je oveľa lepšie ísť k špecialistovi, ako sa s tým liečiť sami.
Papája prispieva tiež k zdraviu pokožky, vlasov a nechtov – vďaka vitamínom A a E, antioxidantom a betakaroténu. Spomaľuje starnutie a posilňuje imunitu. Redukuje zápaly a má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky.
Konzumácia papáje môže pomôcť aj k lepšiemu spánku. Obsah živín podporujúcich trávenie pomáha uvoľniť svaly a zabraňuje pocitu ťažkosti. Je známa aj pre svoje neuroprotektívne účinky – znižuje stres a podporuje činnosť nervového systému.
Papája by mala byť súčasťou jedálnička aj u ľudí, ktorí sa chcú starať o zdravie srdca a cievneho systému. Pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, infarktov či mozgovej mŕtvice. Prispieva k regulácii cholesterolu a k zníženiu krvného tlaku.

Foto: shutterstock/itaci
Ako jesť papáju?
Papáju môžete konzumovať surovú alebo sušenú. Výborne poslúži ako zdravý sladký snack či dezert po jedle. Môžete ju pridať do koláčov, palaciniek alebo ovocných šalátov. Hodí sa aj na raňajky – napríklad do ovsenej kaše, jogurtu alebo müsli. Tí, ktorí radi experimentujú, ju môžu využiť aj na prípravu sladkej marinády na mäso.
Papája je zdravá a aj jej väčšie množstvo v strave nepredstavuje riziko pre zdravie. Treba však dávať pozor na semená – príliš veľká dávka ovocia alebo jeho semienok môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Papáji by sa mali vyhýbať ľudia, ktorí sú na ňu alergickí. Prejavom môže byť kožná vyrážka alebo tráviace ťažkosti. Semená by mali vynechať tehotné ženy – ich zložky môžu nepriaznivo ovplyvniť vývoj plodu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stačí pridať štipku do rannej kávy. Podporí činnosť mozgu, zníži cukor a pomôže pri chudnutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.