14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Pečenie palaciniek nie je žiadna veda. Väčšina ľudí ich pripravuje od oka, bez použitia konkrétneho receptu. Stáva sa však, že palacinky na panvici sa trhajú a lámu. Ako tomu zabrániť? Stačí pol šálky tohto mliečneho výrobku a budú úžasne pružné.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Palacinky musel vymyslieť nejaký génius. Nielenže sú jednoduché na prípravu, ale hodia sa na jedlo kedykoľvek počas dňa – na raňajky, obed aj večeru. Pre väčšinu z nás nie je príprava cesta na palacinky veľkým problémom, hoci niekedy je ťažké odmerať správny pomer, aby sa palacinky nerozpadali na panvici. Jedna jednoduchá prísada však zabezpečí, že budú vždy dokonalé – ide o kyslú smotanu.
Recept na palacinky s kyslou smotanou. Už sa nebudú trhať
Ingrediencie:
- šálka pšeničnej múky
- pol šálky kyslej smotany 18 %
- 1,5 šálky mlieka
- 2 vajcia
- čajová lyžička bežného cukru alebo vanilkového cukru
- štipka soli
- rastlinný olej

Foto: shutterstock/New Africa
Príprava:
- Všetky ingrediencie zmiešajte v miske do hladkého, tekutého cesta. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka. Pamätajte, že čím bude cesto tekutejšie, tým budú palacinky tenšie.
- Cesto nechajte odstáť aspoň niekoľko minút, najlepšie pol hodinu. Vďaka tomu sa glutén obsiahnutý v múke uvoľní. Palacinky budú pružnejšie a nebudú sa trhať na panvici.
- Dobre rozohrejte panvicu a nalejte na ňu trochu cesta, aby sa tenko rozlialo po dne. Po približne minúte, keď sa už spodok upečie, otočte palacinku na druhú stranu. Hotové jedlo môžete podávať nasladko aj naslano.
Tip: Pamätajte, že ak nechcete, aby prvý palacinka skončila v koši, musíte trpezlivo počkať, kým sa panvica dobre rozohreje. Po pridaní oleja do cesta už nie je potrebné panvicu pred každým smažením mastiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cesto na palacinky pripravujem len z 2 prísad. Tento recept je bezkonkurenčný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.