9.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chizhevskaya Ekaterina).
Vyzerajú ako čučoriedky, no ich liečivá sila je mnohonásobne vyššia. Tieto nenápadné tmavé plody sú pokladom pre vaše zdravie aj kuchyňu. Objavte tajomstvo borievkových bobúľ, ktoré používali naši predkovia na liečbu chorôb a dnes ich vyhľadávajú špičkoví kuchári.

Foto: shutterstock/Chizhevskaya Ekaterina
Lesný poklad, ktorý si ľudia často mýlia
Borievkové bobule často zamieňame s čučoriedkami alebo čiernymi ríbezľami. Majú však úplne inú chuť a liečivé vlastnosti. Tieto malé, tmavomodré plody dokážu premeniť bežné jedlá na vyberané lahôdky.
Borievka rastie na okrajoch lesov a lúkach po celom Slovensku. Dozrieva počas dvoch rokov – v prvom roku sú bobule zelené, v druhom čierne s modrým nádychom. Zbierajú sa na jeseň, od septembra do novembra.
Tento ker je prirodzeným „čističom vzduchu“ vďaka fytoncídom, ktoré potláčajú rast baktérií a húb. Niektoré borievky sa dožívajú až 500 rokov.
Tajomstvo džinu a dávnych liečiteľov
Borievkové bobule dodávajú džinu jeho charakteristickú chuť. Názov „gin“ dokonca pochádza z holandského „jenever“, čo znamená „borievka“.
V minulosti sa používali na konzerváciu mäsa vďaka antibakteriálnym vlastnostiam. Podľa dávnych vier má borievka magické vlastnosti – vetvičky pálili proti zlým duchom a chorobám.
V ľudovom liečiteľstve borievku nazývajú „metlou pre organizmus“ pre jej schopnosť odvádzať prebytočnú tekutinu, toxíny a odpadové látky.

Foto: shutterstock/AstroStar
Liečivá sila ukrytá v malých bobuliach
Borievkové bobule obsahujú antioxidanty, éterické oleje, vitamíny (C a B) a minerály (vápnik, draslík, horčík, železo, zinok).
Zdravotné benefity:
- Bojujú proti voľným radikálom a spomaľujú starnutie
- Zmierňujú zápaly pri artritíde a reume
- Zlepšujú trávenie a zmierňujú nadúvanie
- Odvádzajú prebytočnú vodu z tela
- Ničia baktérie a mikróby
- Pomáhajú pri problémoch s dýchacími cestami
Kulinársky poklad vo vašej kuchyni
Borievkové bobule majú intenzívnu korenistú chuť s nádychom živice, preto ich používajte striedmo.
Výborne sa hodia k:
- Mäsovým jedlám, najmä divine, hovädziemu a bravčovému
- Paštétam a marinádam
- Nakladanej zelenine (kapusta, uhorky)
- Domácim likérom a tinktúram
- Polievkam, najmä poľovníckym
Pred použitím bobule často rozdrvia alebo pomelú, aby uvoľnili arómu. Pridajte ich do svojho jedálnička a prekvapte hostí nezvyčajnou chuťou známych jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Ovocie večnej mladosti“ ideálne pre seniorov. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a ďalšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.