9.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/sweet marshmallow).
Hľadáte osvieženie počas letných horúčav? Tento exotický koktail z Indie si podmanil polovicu sveta svojou jednoduchou prípravou a neodolateľnou chuťou. Stačia vám len štyri ingrediencie a päť minút času.

Foto: shuttertock/sweet marshmallow
Tajomstvo indickej kuchyne, ktoré si zamilujete aj vy
Indická kuchyňa má fanúšikov po celom svete, ale jej pikantné chute nie sú po chuti každému. Väčšina Slovákov sa obmedzuje len na niekoľko jedál, ako napríklad butter chicken.
Dnes vám prinášame recept na slávny indický koktail mango lassi, ktorý takmer dobyl svet. Je presne tak sladký, ako má byť, ľahký, osviežujúci a hlavnou ingredienciou je mango. Chvíľka mixovania a máte lahodný dezert v pohári.
Mango lassi je tradičný indický nápoj, ktorý sa podáva najmä počas horúcich letných dní. V Indii ho nájdete prakticky na každom rohu, od pouličných stánkov až po luxusné reštaurácie.
Najlepší koktail na horúce dni: Ako pripraviť mango lassi?
Potrebujete len:
- 2 zrelé plody manga
- 1 pohár bieleho jogurtu
- 1 pohár mlieka alebo rastlinného nápoja
- 1 lyžicu medu alebo cukru
- voliteľne štipku kardamómu
- navyše: niekoľko kociek ľadu
Postup prípravy:
- Mango umyte, pozdĺžne prekrojte na polovicu, odstráňte kôstky a dužinu vložte do nádoby mixéra.
- Pridajte studené mlieko a vychladený jogurt a všetko rozmixujte. Ak je nápoj príliš hustý, pridajte viac mlieka.
- Pridajte cukor alebo med a trochu kardamómu pre indický charakter. Opäť chvíľu mixujte a podávajte s kúskami manga a lístkami mäty ako dekoráciou.

Foto: shutterstock/I.K.Media
Tajomstvo dokonalého manga: Ako vybrať to najlepšie?
Zrelé mango by malo mať ružovkastú farbu, intenzívnu farbu pri stopke a vydávať príjemnú, sladkú vôňu. Pod tlakom prsta by malo mierne poddať, ale nie byť príliš mäkké.
Ak nemôžete nájsť dostatočne zrelé mango, nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote niekoľko dní. Proces dozrievania urýchlite zabalením do papierového vrecka spolu s jablkom alebo banánom.
Variácie, ktoré musíte vyskúšať
- Kokosové mango lassi: Nahraďte polovicu mlieka kokosovým mliekom.
- Korenisté mango lassi: Pridajte štipku škorice alebo muškátového orieška.
- Mätové mango lassi: Pridajte niekoľko lístkov čerstvej mäty.
- Proteínové mango lassi: Pridajte lyžicu proteínového prášku.
- Vegánske mango lassi: Použite kokosový jogurt a rastlinné mlieko.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžete zjesť až dve šálky denne. „Ovocie bohov“ funguje ako zabijak prebytočných kilogramov
Hovorí sa mu „ovocie mladosti“. Jedzte dvakrát týždenne a posilníte si pokožku a nechty
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.