9.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).
Zabudnite na behanie do pekárne a dlhé čakanie na kysnutie cesta. Tieto tvarohové žemličky pripravíte za pol hodiny a ich chuť prekoná aj tie najlepšie pekárenské výrobky. Tajomstvo spočíva v jednej obyčajnej surovine, ktorú máte určite v chladničke!

Foto: shutterstock/edchechine
Domáce pečivo miluje každý, no nie každý má čas zaoberať sa kváskom a čakaním. Tvarohové žemličky sú skutočným zjavením – sú neuveriteľne chutné, nadýchané a vláčne. Navyše krásne rastú aj bez použitia droždia. Príprava trvá len pol hodiny!
Tajomstvo dokonalých tvarohových žemličiek odhalené
Základom úspechu je výber správneho tvarohu. Najlepšie výsledky dosiahnete s polotučným tvarohom v kocke. Dôležitá je tiež múka – hladká špeciál 00 extra (T512) je pre tento recept ideálna.
Tvaroh dodáva pečivu nielen výnimočnú chuť, ale aj úžasnú textúru. Vďaka nemu sú žemličky vláčne a dlho vydržia mäkké. Prášok do pečiva zase zabezpečí, že krásne vyrastú aj bez použitia droždia.

Foto: shutterstock/Mirjam Kavcic
Rýchle tvarohové žemličky: Lepšie nekúpite v žiadnej pekárni
Potrebujete:
- 200 g polotučného tvarohu v kocke
- 250 g múka hladká špeciál 00 extra (T512)
- 4 lyžice oleja alebo roztopeného masla
- 1 vajce
- 1 plnú lyžičku prášku do pečiva
- 3 lyžice mlieka
- štipku soli
- voliteľne: čierne sezamové semienka alebo sezam na posypanie
Postup prípravy:
- Dbajte na to, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu. Tvaroh rozdrobte vidličkou. Preložte do misky.
- K tvarohu preosejte múku a pridajte prášok do pečiva, soľ, mlieko, olej a rozbité vajce. Všetko dôkladne vypracujte na jednotnú hmotu.
- Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom. Potom v dlaniach formujte hmotu do tvaru žemličiek a klaďte na plech.
- Povrch žemličiek môžete potrieť bielkom. Posypte ich semienkami podľa chuti.
- Rúru predhrejte na 200 stupňov s funkciou pečenia hore-dole. Pečte 20-25 minút, kým žemličky krásne nevyrastú a nezhnednú.
Univerzálny recept: Sladká aj slaná verzia podľa vašej chuti
Tieto žemličky môžete pripraviť na sladko aj na slano. Pre sladkú verziu pridajte lyžicu medu, kúsky ovocia alebo čokoládu. Pre slanú verziu skúste sušené paradajky, olivy alebo cibuľku s cesnakom podusené na masle.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept mi dala priateľka cukrárka. Keď pridáte túto ingredienciu, jesenné buchty budú šialene mäkké
Zmiešajte mlieko, múku a maslo. Urobíte ich raz a budete sa k nim vracať znova a znova
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.