4.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach).
Hovädzí špik – po novom označovaný aj ako „tukové zlato“ – sa vracia do kuchýň. Táto maslovitá pochúťka plná kolagénu, zdravých tukov a vitamínov bola kedysi bežnou súčasťou jedálničkov a dnes opäť získava obľubu.

Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach
Skrytý poklad z kostí
Hovädzí špik, známy dnes medzi fanúšikmi domácej kuchyne ako „tukové zlato“, je krémová hmota ukrytá vo vnútri dlhých hovädzích kostí. Počas komunizmu išlo o dostupný zdroj energie a živín, dnes ho opäť objavujeme pre jeho zdravotné benefity. Keď sa pridá do vývaru, vzniká tzv. kolagénový vývar, ktorý podporuje zdravie kĺbov, kostí a pokožky.
Prečo ho zaradiť do jedálnička?

Foto: shutterstock/DronG
Špik obsahuje ľahko vstrebateľné železo, omega-3 mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny A, D, B skupiny a minerály ako fosfor, vápnik, horčík či železo. Pomáha:
- posilniť imunitu,
- zlepšiť pružnosť pokožky,
- podporiť zdravie kostí a kĺbov,
- regenerovať organizmus počas ochorenia.
Vďaka obsahu tukov a vitamínov skupiny B má pozitívny vplyv aj na nervový systém.
Ideálny pre keto aj tradičnú kuchyňu
„Tukové zlato“ je výborným doplnkom nízkosacharidových či ketogénnych diét. Zároveň obohacuje tradičné jedlá. Napriek svojej výživovej hodnote si treba uvedomiť, že ide o kalorickú potravinu (približne 488 kcal na 100 g) a nie je vhodná pre osoby s dnou, ochoreniami pečene či pankreasu.
Ako hovädzí špik pripraviť?
Najjednoduchšie: upečte ho v rúre. Kosti so špikom rozložte na plech, osoľte a pečte pri 200 °C asi 20 minút. Po upečení si ho môžete natrieť na čerstvý chlieb ako paštétu – vzniká tak prirodzená náhrada masla. Po vychladnutí získa zamatovú konzistenciu, podobnú nátierke.

Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland
Výborne sa hodí aj do:
- vývarov a polievok,
- omáčok a pečienok,
- plniek a ryžových jedál,
- restovanej zeleniny.
Návrat na výslnie
Kým kedysi nechýbal v kuchyniach našich babičiek, dnes sa hovädzí špik vracia ako „tukové zlato“ – názov, ktorý si získava popularitu na blogoch a v moderných výživových komunitách. Opäť sa dostáva do módy ako superpotravina minulosti, ktorá má vďaka trendom ako keto či carnivore diéta nové využitie aj v súčasnosti.

Foto: shutterstock/Magdalena Kucova
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Diétny poklad z Ázie – vaše črevá si ho zamilujú
Chutný a zdravý šalát zo zabudnutej zeleniny. Pripravíte ho za 5 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.