Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ide o najzdravšiu časť bravčového mäsa, ktorú možno konzumovať aj pri diéte. Má veľa bielkovín a málo kalórií

2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maksim Toome). Považuje sa za jedno z najušľachtilejších a zároveň najzdravších mäsových výrobkov, ktoré si môžete ľahko kúpiť v obchode. Hoci sa bravčová panenka...

2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maksim Toome).

Považuje sa za jedno z najušľachtilejších a zároveň najzdravších mäsových výrobkov, ktoré si môžete ľahko kúpiť v obchode. Hoci sa bravčová panenka spája s tučným bravčovým mäsom, je to len škodlivý stereotyp. Na pozadí bravčovej krkovičky, slaniny a pleca je skutočne nízkokalorická a plná hodnotných výživových hodnôt. Zistite, kto by ju mal jesť.

Ide o najzdravšiu časť bravčového mäsa, ktorú možno konzumovať aj pri diéte. Má veľa bielkovín a málo kalórií.
Foto: shutterstock/Maksim Toome

Hoci sa bravčové mäso často spája s vysokým obsahom tuku, bravčová panerka ozhodne vyniká nad ostatnými. Považuje sa za najlepšiu časť bravčového mäsa – z hľadiska výživovej hodnoty aj chuti. Nepatrí medzi najlacnejšie (minimálne 8 eur za kilogram), ale aj tak sa oplatí po nej siahnuť. Pri výbere bravčovej panenky v obchode sa riaďte jej vzhľadom. Čerstvé mäso vyniká svetloružovou farbou na celom reze. Kto by ju mal jesť a ako pripraviť bravčovú panenku, aby bola šťavnatá a chutná?

Bravčová panenka – najzdravšia časť bravčového mäsa

Bravčová panenka je jednou z najoceňovanejších a najjemnejších častí bravčového mäsa. Je to malý sval, ktorý sa nachádza pozdĺž chrbta ošípanej. Bravčová panenka je predovšetkým výnimočne chudá a nízkokalorická – obsahuje oveľa menej tuku ako bravčová krkovička alebo slanina (ako len asi 3,5 – 4 g na 100 g mäsa). V 100 g bravčovej panenky je približne 144 kcal, zatiaľ čo pečená bravčová krkovička obsahuje 205 kcal a slanina 400 kcal. Okrem toho je ľahko stráviteľná – dobre pripravená (pečená, dusená alebo dusená v pare) nezaťaží tráviaci systém. Preto sa odporúča všetkým, ktorí si strážia postavu a nechcú sa vzdať bravčového mäsa v strave.

Bravčová panenka – najzdravšia časť bravčového mäsa.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

Okrem toho je bravčová panenka bohatým zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Výborne sa hodí ako prísada do jedál na regeneráciu a posilnenie svalov. Je tiež pokladnicou vitamínov skupiny B, ktoré podporujú správne fungovanie nervového systému a metabolizmu. Mäso dodáva telu aj množstvo minerálov vrátane zinku, fosforu a selénu. Tieto látky prospievajú zdraviu kostí, podporujú funkciu štítnej žľazy, posilňujú imunitný systém a zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.

Kto by mal jesť bravčovú panenku?

Vďaka živinám, ktoré sa nachádzajú v bravčovej panenke, je vhodnou voľbou pre mnohé skupiny ľudí. Môže si ju dopriať každý, kto dbá o zdravú postavu. Mäso má málo kalórií (aj keď nie toľko ako napríklad morčacie) a navyše obsahuje málo tuku, ale veľa bielkovín. Vďaka tomu úžasne zasýti na dlhú dobu bez toho, aby poskytovalo zbytočné kalórie. Bielkoviny tiež podporujú výstavbu a regeneráciu svalov, čo pomáha športovcom a fyzicky aktívnym ľuďom pri každodennom tréningu.

Bravčová panenka je mäso pre seniorov a deti. Vďaka svojej jemnej štruktúre je ľahko stráviteľná. Dôležitý je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok (selén, zinok, fosfor), ktoré sú dôležité najmä pre najmladších a ľudí nad 60 rokov. Posilňujú imunitu a starajú sa o nervový systém (a tým aj o lepšiu pamäť a koncentráciu).

Mäso má málo kalórií (aj keď nie toľko ako napríklad morčacie) a navyše obsahuje málo tuku, ale veľa bielkovín.
Foto: shutterstock/Bernd Juergens

Bravčová panenka sa odporúča všetkým, ktorí majú problémy s trávením – správne pripravená nezaťaží tráviaci systém. Môžu ju jesť aj diabetici a ľudia s inzulínovou rezistenciou. Mäso neobsahuje veľké dávky tuku a sacharidov, takže nespôsobuje náhle vzostupy hladiny cukru v krvi. Je však dôležité si uvedomiť, že nielen výber správneho mäsa je zdravý. Dôležitý je aj spôsob jeho prípravy. Aby ste si mohli vychutnať výživovú hodnotu bravčovej panenky, musíte sa vyhnúť jej vyprážaniu a s ťažkými, mastnými prísadami. Našťastie sa z bravčovej panenky dajú pripraviť jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj v súlade so zásadami zdravej výživy.

Čo pripraviť z bravčovej panenky?

Príprava bravčovej panenky je veľmi jednoduchá. Je mimoriadne jemná, a preto by mala byť stredobodom pokrmu. Pri príprave príloh treba dbať na to, aby neprevládala jej jemná aróma a aby sa do pokrmu nepridalo príliš veľa „prázdnych kalórií“. Mäso je krehké a nevyžaduje si dlhú tepelnú úpravu (stačí približne niekoľko minút, aby bolo hotové).

Panenka sa dobre hodí do každodenných jedál, ako aj do náročnejších pokrmov. Môže sa plniť, piecť, grilovať, dusiť v omáčke alebo podávať za studena vo forme carpaccia. Je vhodná ako prísada do večere a grilovaných jedál, jedál z jedného hrnca, teplých a studených predjedál.

@the_cotchi

👨🏼‍🍳Panenka s batátama 📍Tady to máš. Vepřová panenka, co si prošla spa terapií na pánvi a skončila v horkém objetí trouby. Šťavnatá, růžová, dokonale připravená. K tomu batáty, co ti při pečení v troubě zpívají gospel, a glazura? Říkám ti rovnou, lepší jsi neochutnal/a ani na dovolené, kterou sis ještě nezarezervoval/a. 📍 Tohle není večeře. To je show. Každé sousto má svůj moment na pódiu! Šťavnatá panenka zpívá hlavní vokály, batáty drží rytmus a pažitkový dip? Ten to celé míchá jako DJ na afterparty. Výsledkem je symfonie chutí, po které si budeš chtít olíznout talíř (a možná i pánvičku). Jestli si tohle neuložíš do oblíbených, tak nevíš, co je láska! 📍Trouba 180 stupňů: – Batáty 40-50 minut (doměkka) – Panenka uvnitř 60-63 stupňů (pekl jsem 30 minut) 📍Pažitkový dip: – 150 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany – 1-2 lžíce citronové šťávy – 2 lžíce nasekané pažitky – sůl a pepř podle chuti 📍Panenka: – 600–700 g vepřové panenky – sůl, čerstvě mletý pepř – 2 lžíce ghí nebo oleje – 3-4 stroužky česneku (rozmáčknuté) – čerstvý tymián nebo rozmarýn (několik snítek) 📍Batáty: – 800 g batátů – olivový olej – sůl a pepř podle chuti – 1,5 lžičky sušeného nebo čerstvého tymiánu – volitelně: špetka uzené papriky 📍Glazurová omáčku: – 60 g másla – 2 lžíce medu – 4 lžíce balsamico octa (nebo červeného vinného) – (já pužil fíkové balsamico) – sůl a pepř na dochucení #recept #recepty #vareni #peceni #panenka #veprove #maso #bataty #delicious #obed

♬ původní zvuk – Tomáš Kočař

Čo pripraviť z bravčovej panenky? Na večeru môžete pripraviť medailóniky z panenky v smotanovo-horčicovej, hubovej alebo zelenej paprikovej omáčke. Výborne chutí aj celá pečená panenka s bylinkami a cesnakom. Mäso naplňte sušenými paradajkami a mozzarellou, aby ste mu dodali mierne taliansku príchuť. Milovníci francúzskych chutí môžu vyskúšať ragú z panenky s cuketou a paprikou alebo sviečkovú dusenú v jablčnom mušte s tymiánom, modrým syrom a hruškou.

Panenka sa výborne hodí aj na grilovanie. Keď ju stiahnete z grilu, je šťavnatá a plná chuti. Napichujte ju na špízy, nevyhnutne s cibuľou, cuketou a hubami. Alebo ho jednoducho marinujte v tymiáne a grilovacom korení a podávajte nakrájané na tenké plátky. Na večeru podávajte carpaccio, sviečkovicu v slivkovej a škoricovej omáčke alebo dusenú sviečkovicu s jablkami a cibuľou. Tieto návrhy sú o niečo ľahšie a jemnejšie, so sladšou chuťou. Ak máte radi trochu výraznejšie jedlá, pripravte si sviečkovicu na čínsky spôsob so zázvorom a sójovou omáčkou.

@vse.od.katy

Panenka s pepřovou omáčkou 🐷🍽️ Schválně, kolikrát jsem řekla slovo „přidáš“ 😅 #panenka #peprovaomacka #veprovapanenka #obed #vecere #recept

♬ původní zvuk – vse.od.katy

Mäso sa oplatí podávať pri špeciálnych oslavách. Stačí chvíľa a na stole sa objaví sviečková z lístkového cesta s brusnicami a orechmi alebo sviečková na provensálsky spôsob s olivami a bylinkami. Ako vidíte, táto časť bravčového mäsa sa dá v kuchyni využiť naozaj na mnoho spôsobov. O to viac, že je jednoduchá na spracovanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento studený koláč s jahodami vyzerá šialene. Chutí ešte lepšie

5.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mama_mia). Sezóna jahôd, žiaľ, netrvá dlho. Preto by sme ju mali využiť čo najlepšie. Jedným zo spôsobov, ako to…

V júni ním zalejte lopatkovec. V okamihu nasadí nové listy a kvety

5.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ludmila Kapustkina). Dávate do starostlivosti o lopatkovec celú svoju dušu, ale napriek vašej snahe odmieta kvitnúť a vytvárať nové…

„Tekuté zlato“ v kuchyni a domácej lekárničke. Podporuje pečeň a reguluje trávenie

5.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GalinaSh). Púpavový sirup má zlatistú farbu, príjemnú chuť a vôňu, no hlavne – mimoriadne pozitívne účinky na trávenie…

Pite namiesto zeleného čaju. Pokiaľ ide o cukor a krvný tlak

5.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tetxu). Nie každý si uvedomuje, ako môže výber druhu čaju ovplyvniť naše zdravie. Preto sa niekedy oplatí zvoliť iné,…

Vezmite si z kuchyne a nakvapkajte do krému na tvár. Vaša pleť bude hladká a napnutá ako pleť dvadsiatničky

5.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itakdalee). Chcete konečne vyhladiť vrásky? Vôbec nemusíte míňať na drahé estetické ošetrenia. Svojej tvári môžete vrátiť mladistvý vzhľad, ak…

Auto Trendy

Kia Sportage v novom šate: Kórejská hviezda mení tvár a šokuje motoristov

5.6.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV prichádza s výrazným facelifom, ktorý vám nedá spať. Sportage dostáva nový, agresívnejší vzhľad, vylepšený interiér a zostáva verná hybridným technológiám. Čo všetko sa…

Pozor motoristi! Tieto chyby pri oprave podvozku vás môžu stáť stovky

5.6.2025 Redakcia Auto trendy - Odborníci varujú: Nesprávne opravené zavesenie kolies nielen zničí nové pneumatiky, ale ohrozí aj vašu bezpečnosť na ceste. Vyhnite sa týmto najčastejším prešľapom, ktoré robia aj…

Toyota nezahodí športový sen: GR86 dostane tretiu generáciu!

5.6.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský výrobca prekvapil fanúšikov prísľubom pokračovania obľúbeného športiaku. Čo všetko vieme o budúcnosti modelu GR86?

Mercedes triafa vedľa: Elektrická G-trieda sa stáva komerčným prepadákom

5.6.2025 Redakcia Auto trendy - Luxusný elektrický off-road nepresvedčil zákazníkov. Predajné čísla hovoria jasnou rečou - tradičné spaľovacie motory stále kraľujú.

Volvo: Adaptívny tempomat bude už čoskoro samozrejmosťou pre všetky modely!

5.6.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo prináša revolučné zmeny v oblasti multimediálnych systémov a bezpečnostných prvkov. Držte sa pevne - od roku 2026 dostanete adaptívny tempomat ako štandard…

Pantheon: Odhaľte tajomstvo dokonalej stavby starého Ríma

5.6.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte pred budovou, ktorá je staršia ako Koloseum, no stále vyzerá, akoby ju dokončili len včera. Vitajte v Pantheone, jednom z najväčších…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov