24.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Čoraz častejšie hľadáme náhrady tradičných výrobkov, ktoré nám umožnia lepšie sa starať o svoje zdravie bez toho, aby sme sa vzdali svojich obľúbených chutí. Jedným z takýchto produktov je cícer, rastlina bohatá na bielkoviny, vlákninu a minerály, ktorá môže úspešne nahradiť zemiaky v každodenných jedlách. Prečo by ste mali používať cícer a ako ho môžete využiť vo svojej kuchyni?

Foto: shutterstock/Anna Shepulova
Cícer – nenápadný, ale plný chuti a vitamínov
Cícer, známy aj ako cícer, sa čoraz častejšie dostáva do našich kuchýň ako náhrada tradičných zemiakov, ryže alebo cestovín. Táto nenápadná strukovina je skutočným pokladom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, železa, horčíka a zinku. Vďaka tomu je ideálna pre stravu aktívnych ľudí, vegetariánov a vegánov, ako aj pre tých, ktorí si chcú zabezpečiť stabilnú hladinu cukru v krvi a pocit sýtosti na dlhší čas.
Cícer má nízky glykemický index, čo z neho robí spojenca pre ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou 2. typu. Jeho pravidelná konzumácia podporuje činnosť čriev, znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a môže pomôcť udržať zdravú telesnú hmotnosť. Treba však mať na pamäti, že ako každá strukovina môžu byť ťažko stráviteľné – najmä pre ľudí s citlivým tráviacim systémom alebo tráviacimi problémami.

Foto: shutterstock/Grazziela
V takýchto prípadoch môže pomôcť správna príprava: namáčanie fazule, varenie s korením na podporu trávenia (napr. rasca, zázvor) alebo výber cíceru vo forme pasty alebo pyré. Varenú cícerovú kašu môžete ľahko nájsť aj v plechovke alebo pohári. Vyskúšajte naše návrhy na večeru z cíceru a zistite, ako fantasticky chutí a podporuje vaše zdravie.
Cícerová krémová polievka
Zloženie:
- cca. 400-500 g uvareného cíceru z nádoby alebo konzervy
- 1 PL olivového oleja alebo oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 450 ml vývaru alebo bujónu
- 50 ml sladkej smotany 30%
Príprava:
V hrnci na oleji orestujte cibuľu nakrájanú na kocky. Pridajte pretlačený cesnak a maslo, orestujte, pridajte rascu, soľ a korenie. Pridajte cícer s marinádou, potom prilejte vývar. Priveďte do varu. Varte približne 10 minút. Odstavte z ohňa, prilejte smotanu a všetko rozmixujte mixérom na krém.
Cícerový guláš
Zloženie:
- 1 PL olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 PL masla
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 250 g šampiňónov
- 1 červená paprika
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 500 g uvarenej cícerovej kaše z nádoby alebo konzervy
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 plechovka nakrájaných paradajok

Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski
Príprava:
Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej alebo olej, pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Za stáleho miešania smažte 3 minúty. Pridajte maslo a ešte chvíľu smažte. Pridajte roztlačený cesnak a nakrájané huby a za stáleho miešania smažte asi 3 – 4 minúty. Pridajte nakrájanú papriku a smažte ďalšie 3 minúty. Dochuťte korením. Pridajte cícer s marinádou, premiešajte a priveďte do varu. Po zovretí pridajte paradajkový pretlak, paradajky z konzervy, premiešajte a priveďte do varu. Približne 10 až 15 minút varíme odkryté.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálna nátierka pre srdciarov: Zjedzte ju každé ráno a tlak bude ako hodinky
Najlepšia alternatíva masla pre seniorov. Nie je to margarín ani syr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.