21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marie C Fields).
Keď hovoríme o talianskej kuchyni, nemožno nespomenúť rôzne omáčky. Niektoré sú ideálne na cestoviny, iné na pizzu, ale jedna sa hodí ku všetkému. Základom sú paradajky, nemenej dôležitý je cesnak a korenie. Ako sa pripravuje omáčka marinara? Je to triviálne jednoduché.

Foto: shutterstock/Marie C Fields
Medzi najobľúbenejšie talianske omáčky patrí, samozrejme, bolonská omáčka s hovädzím mäsom a červeným vínom, aromatická neapolská omáčka, pikantná omáčka arrabiata a intenzívna omáčka carbonara. Existuje však jedna omáčka, ktorá sa výborne hodí k cestovinám, pizzám, ale aj k slovenským knedliam a ryži. Hovoríme o omáčke marinara, ktorá za svoj názov vďačí námorníkom, ktorí si túto omáčku brali na plavby, pretože sa nekazí tak rýchlo ako iné potraviny. Ako ju pripraviť tak, aby chutila ako z talianskeho prístavu? Neľutujte korením, cesnakom a nezabudnite na cukor, ktorý zvýrazní prirodzenú sladkosť paradajok.
Omáčka Marinara. Je taká chutná, že sa zbavíte tej kupovanej
Ingrediencie:
- 2 kg šťavnatých, dužinatých paradajok
- 1 veľká hlava cesnaku (10-12 strúčikov)
- cca. 80 ml olivového oleja
- 2 cibule šalotky
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL cukru (môže byť trstinový)
- 3 plné PL čerstvých nasekaných bazalkových listov
- morská soľ
- čerstvo mleté korenie
Domáca omáčka marinara – ako ju pripraviť
- Paradajky môžete spariť a olúpať, ale nie je to potrebné. V šupke je veľa chuti. Potom ich nakrájajte na kocky, nemusia byť jemné.
- Cesnak a šalotku tiež nakrájajte, ale celkom najemno. Ak chcete, môžete cesnak prelisovať cez lis.
- Pripravte si hrniec alebo panvicu s hrubým dnom. Potom doň nalejte olivový olej a zohrejte ho na miernom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a jemne ju opečte. Potom pridajte cesnak a restujte, kým neuvoľní svoju arómu (nenechajte ho zhnednúť, inak zhorkne).
- Pridajte paradajkový pretlak a nakrájané paradajky. Znížte teplotu, pridajte soľ, korenie, cukor a nasekanú bazalku. Premiešajte a prikryté varte asi hodinu, občas premiešajte.
- Keď sa paradajky rozpadnú a vznikne hustá, voňavá omáčka, nalejte ju do čistých pohárov a pevne uzavrite.
- Potom ich otočte dnom nahor, aby sa viečka uzavreli a prebehla pasterizácia. Okrem toho môžete pasterizovať aj v hrnci s vodou – vtedy stačí zavárať poháre 10 minút na miernom plameni.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto omáčka premení každé jedlo. Zamilujete sa do nej. Mäso bude šťavnaté ako broskyňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.