20.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images).
Existuje omáčka, ktorá sa hodí takmer ku všetkému. Je skvelá k vajíčkam, perfektná k špargli, grilovanej zelenine a dokonca aj k rybám a teľacine. Je to holandská omáčka, ktorá sa stala populárnou po celom svete a nemusíte kupovať hotovú v kartóne. Vyrobíte ju len zo štyroch ingrediencií, ale nemôžete vynechať dôležitý krok. Inak skončíte akurát tak s kyslými vajíčkami.

Foto: shutterstock/RESTOCK images
Holandská omáčka vznikla vo Francúzsku v 19. storočí a odvtedy kraľuje nielen na európskych, ale aj na svetových stoloch. Je dokonalou prílohou k mnohým jedlám, napríklad k ikonickým benediktínskym vajíčkam alebo k jedlám na florentský spôsob, kde je holandská omáčka akousi čerešničkou na torte.
Je to ľahká žltá omáčka na báze masla a vajec s mierne kyslastou chuťou a konzistenciou podobnou riedkemu pudingu. Práve najdôležitejšia zložka, žĺtok, však môže byť pre kuchára klincom do rakvy. Ak chcete mať istotu, že holandská omáčka vyjde dokonale, pripravujte ju nad hrncom s vriacou vodou.Vodný kúpeľ zabezpečí, že žĺtky nebudú surové a pri pôsobení teploty sa ingrediencie lepšie spoja.
Nezabudnite však neustále miešať a nechať maslo dostatočne skoro vychladnúť – inak sa vajcia zrazia a namiesto holandskej omáčky budete podávať miešané vajcia s citrónovou šťavou.
Najlepšie s vajíčkami, špargľou a toastom. Ako pripraviť holandskú omáčku?
Ingrediencie:
- 100 g masla
- 2 žĺtky z veľkých vajec
- 1 PL citrónovej šťavy
- 4 PL suchého bieleho vína
Klasická holandská omáčka – ako ju pripraviť:

Foto: shutterstock/valkyrielynn
- V hrnci priveďte vodu do varu. V hrnci rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť. Nesmie byť horúce, inak sa žĺtok zrazí.
- Žĺtok vložte do misky, pridajte citrónovú šťavu a víno a vyšľahajte.
- Potom misku postavte nad hrniec s vodou a počas šľahania žĺtkov vo vodnom kúpeli prilejte rozpustené maslo.
- Miešajte, kým omáčka nebude mať konzistenciu majonézy alebo riedkeho pudingu.
- Potom ju ochuťte soľou, korením a prípadne trochou muškátového orieška. Podávajte ju teplú alebo, ak chcete, studenú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto omáčka premení každé jedlo. Zamilujete sa do nej. Mäso bude šťavnaté ako broskyňa
Tieto lievance si pripravím na raňajky za pár minút. Sú nadýchané ako obláčiky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.