17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Blick).
Kôpor je vynikajúcou prílohou a posýpkou mnohých jedál. Pri zlom skladovaní však rýchlo stráca svoju čerstvosť. Čo sa dá urobiť, aby vydržal dlhšie? Nehovoríme o zmrazení. Stačí použiť jednoduchý patent na poháre.

Foto: shutterstock/Blick
Kôpor je popri petržlenovej vňati pravdepodobne najobľúbenejšou slovenskou bylinkou (hoci vieme, že nie každý ho má rád). Jeho mladé výhonky sa pridávajú do omáčok, polievok, šalátov a zaváranín a napríklad aj do zemiakov. Je tiež základnou zložkou nakladaných uhoriek.
Čerstvý kôpor však môže rýchlo zvädnúť, ak ho nespotrebujete hneď po zakúpení alebo ho zle uskladníte. Odporúčame vziať si vypálenú a suchú nádobu.
Kôpor – zdravotné vlastnosti
- Kôpor je bohatým zdrojom vitamínov A, C, D, E, K a skupiny B. Obsahuje aj veľa minerálnych látok vrátane fosforu, železa, draslíka, horčíka a vápnika.
- Má tiež podporný účinok na trávenie. Môže pomôcť pri poruchách trávenia, bolestiach brucha a plynatosti.
- Kôpor poskytuje aj antioxidanty, ktoré majú protizápalový účinok.
- A betakarotén, ktorý je prekurzorom vitamínu A, má pozitívny vplyv na zrak.
Ako predĺžite čerstvosť kôpru? Pripravte si ostrý nôž a čistú nádobu
Nestačí len vložiť zväzky kôpru voľne do chladničky. Takto bylina rýchlo stratí svoju sviežosť a arómu. Existuje však iný spôsob, pri ktorom kôpor vydrží až dva mesiace.
- Najskôr musíte nádobu vypariť a potom ju utrieť do sucha. Takto by prípadné baktérie nemali ohroziť náš kôpor.
- Neskôr kôpor opláchnite, osušte a odrežte stonky.
- Listy nakrájajte nadrobno a vložte ich do pohára. Tú pevne uzavrite a vložte do chladničky.
Existuje ešte účinnejší spôsob.
- Musíte postupovať rovnako ako vyššie, t. j. opláchnuť ho a osušiť, potom odrezať hrubšie stonky a zvyšok nadrobno nakrájať.
- Budete potrebovať aj soľ – 250 g hrubej soli na 5 zväzkov.
- Prísady striedavo ukladajte do nádoby – začnite vrstvou soli, na ňu dajte vrstvu kôpru a opäť zasypte soľou.
- Tento postup opakujte, kým neskončíte s prísadami, pričom posledná vrstva musí byť tiež soľ.
- Uzavrite pevne viečko.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nikdy nebudete v krabici od zmrzliny skrývať kôpor. Tento spôsob mrazenia je oveľa lepší
Ako a kedy zasiať kôpor? Pamätajte na pravidlo 2:20
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.