16.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Roky bola považovaná za diétneho nepriateľa číslo jeden, no dnes vedcov prekvapuje. Je bravčová masť zdravá? Nový rebríček BBC vrhá na túto tému úplne iné svetlo a môže zmeniť pohľad na tento tuk.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Britská webová stránka BBC Future zverejnila zoznam 100 najzdravších produktov na svete na základe analýz nutričnej hodnoty a vplyvu na zdravie. Zoznam bol vytvorený v spolupráci s odborníkmi na výživu a vedcami z Harvardskej univerzity. Vysoko sa umiestnili napríklad mandle, anóna a ryby ako morský vlk či platesa. Najväčším prekvapením však bolo ôsme miesto pre… bravčovú masť.
Je bravčová masť zdravá? Vedci nepochybujú, dôležité je však jeho zloženie a pôvod
Bravčová masť predbehla okrem iných aj zelený hrášok, červenú kapustu či sladké zemiaky, pričom získala až 73 bodov zo 100. Je to prvý živočíšny tuk, ktorý sa umiestnil takto vysoko – a jediný v prvej dvadsiatke. Obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny vrátane cennej kyseliny olejovej, známej z olivového oleja, ktorá podporuje činnosť srdca a upravuje hladinu cholesterolu.
Okrem toho je tu vysoký obsah vitamínov skupiny B a D, ktorých množstvo závisí od spôsobu chovu zvierat. Zvlášť cenný je tuk získaný z voľne chovaných, prirodzene kŕmených ošípaných. Takáto bravčová masť má lepší profil tuku a viac zdraviu prospešných zložiek.
Mali by ste jesť bravčovú masť? Nie každý si to môže dovoliť
Ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom či cukrovkou by sa mali vyhýbať nasýteným tukom, najmä vo veľkých množstvách. Aj zdravý tuk treba konzumovať s mierou. Odporúča sa neprekračovať 5-10 g denne (t.j. 1-2 čajové lyžičky). Stojí za to pripomenúť, že bravčová masť samotná nie je škodlivá, ale nadmerné množstvo a spôsob podávania áno. Škvarky, smažená cibuľka či prebytočný tuk v ťažkých jedlách môžu zaťažiť tráviaci systém.

Foto: shutterstock/MarkoBr
Ako využiť bravčovú masť? V kuchyni je lepšia ako doplnok ako základ.
Namiesto použitia ako tuku na každodenné vyprážanie je lepšie s ňou zaobchádzať ako s prvkom chuti, napr. do gulášov, dusenej zeleniny či polievok. V niektorých receptoch môže úspešne nahradiť aj maslo, najmä tam, kde sa žiada výraznosť. Vďaka vysokému prahu prepálenia je vhodná aj na krátke vyprážanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na ľanové semienko a žihľavu. Takto pôsobí na organizmus pitie bielej moruše
Má med menej kalórií ako cukor? Čísla hovoria jasne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.