16.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Branislav Nenin).
Zámena sacharidových pochutín za orechy môže priniesť výrazné zdravotné výhody – ukazuje to najnovší výskum. Vedci preukázali, že pravidelná konzumácia orechov ako zdravého občerstvenia môže prispieť k redukcii viscerálneho (vnútrobrušného) tuku a zlepšiť expresiu génov spojených s metabolizmom tukov. Orechy navyše podporujú zdravie srdca a imunitného systému. Aké sú podrobnosti výskumu a čo to znamená pre naše zdravie? Vysvetľujeme nižšie.

Foto: shutterstock/Branislav Nenin
Prečo je brušný tuk nebezpečný?
Viscerálny tuk síce plní ochrannú funkciu pre vnútorné orgány, no jeho nadbytok môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, cukrovka či mŕtvica. Metabolický syndróm, ktorý zahŕňa okrem iného brušnú obezitu, vysoký krvný tlak a nízku hladinu „dobrého“ cholesterolu, postihuje čoraz mladšie osoby.
Výskum opísaný na portáli eatingwell.com ukazuje, že jednoduchá zmena stravovacích návykov – ako napríklad nahradenie nezdravých pochutín orechmi – môže byť krokom k zlepšeniu zdravia.
Vymeňte sladkosti za orechy. Vedci odporúčajú
Na výskume sa zúčastnilo 84 ľudí vo veku 22–36 rokov, ktorí mali aspoň jeden rizikový faktor metabolického syndrómu. Po dvojtýždňovom prípravnom období boli účastníci rozdelení do dvoch skupín: jedna konzumovala orechy ako občerstvenie, druhá sacharidové produkty ako krekry. „Orechová“ skupina denne dostávala zmes nesolených orechov, ako sú mandle, vlašské orechy alebo pistácie. Po 16 týždňoch vedci analyzovali tukové tkanivo a krvné výsledky účastníkov.
V skupine, ktorá konzumovala orechy, sa zaznamenalo zlepšenie pomeru nasýtených a nenasýtených tukov, ako aj zvýšenie obsahu kyseliny olejovej – zdravého mononenasýteného tuku. Navyše sa v tejto skupine objavili zmeny v expresii génov spojených s odbúravaním tukových buniek, redukciou zápalov a podporou imunitného systému. Hoci zmeny v zložení tukového tkaniva zatiaľ neboli klinicky významné, vedci naznačujú, že dlhší čas sledovania by mohol priniesť výraznejšie výsledky.

Foto: shutterstock/Zigres
Prečo sa oplatí jesť orechy pravidelne?
Orechy sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Na maximálne využitie ich potenciálu je dobré voliť nesolené surové alebo nasucho pražené orechy. Môžete ich pridať do ovsenej kaše, jogurtu, šalátov alebo ich konzumovať ako samostatné občerstvenie.
Dôležité je však pamätať, že zdravý životný štýl nie je len o orechoch – kľúčová je aj pravidelná fyzická aktivita, dostatok spánku, obmedzenie príjmu soli a hydratácia. Významnú úlohu zohráva aj vyvážená strava bohatá na zeleninu a ovocie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto krvná skupina zvyšuje riziko skorého infarktu. Výskumy hovoria jasne
Zabudnite na ľanové semienko a žihľavu. Takto pôsobí na organizmus pitie bielej moruše
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.