12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Marinády na morčacie mäso vybrané z dokonale zložených ingrediencií môže posunúť chuť nášho pokrmu na inú úroveň. Nielen chuť, ale aj štruktúru. Mnohí ľudia sa morčaciemu mäsu vyhýbajú a tvrdia, že je suché a tvrdé. Ak sa chcete vyhnúť tomuto efektu, jednoducho použite marinádu. Zistite, ako ju pripraviť.

Foto: shutterstock/New Africa
Marinovanie mäsa je veľmi dôležitou fázou prípravy pokrmu. Tento postup často vynechávame – zvyčajne z dôvodu nedostatku času. Ukazuje sa však, že ponechanie mäsa v marináde aspoň 30 minút má výrazný účinok, najmä ak ide o hydinové mäso, ktoré pečieme, smažíme alebo grilujeme po malých kúskoch.
Marináda na morčacie mäso a iné. Zistite výhody marinovania mäsa
Vo väčšine receptov na mäsové pokrmy sa uvádza marinovanie počas niekoľkých hodín alebo najlepšie cez noc. Načo však potrebujeme marinádu na morčacie alebo iné druhy mäsa, keď môžeme použiť len soľ a korenie a rovno sa pustiť do varenia? Samozrejme, môžete to urobiť aj tak, ale účinok určite nebude rovnaký.
Marinovanie mäsa má mnoho výhod:
- marináda ovplyvňuje štruktúru mäsa, vďaka čomu je mäso príjemne jemné
- marinovanie umožňuje obohatiť chuť jedla
- marináda zabezpečuje, aby sa v mäse zachovala prirodzená vlhkosť, vďaka čomu je mäso šťavnaté a jemné
Teraz, keď už viete, prečo by ste mali mäso marinovať, je čas naučiť sa recepty na najlepšie marinády na hydinu. A tie sa skutočne pripravujú zo základných a ľahko dostupných surovín.
Marináda na morčacie filé na báze medu a horčice. Dokonalá kombinácia chutí
Ak ste fanúšikmi sladkej a pikantnej kombinácie, nasledujúca marináda na morčacie filé vás určite osloví.
Potrebujeme:
- 3 PL tekutého prírodného medu
- 2 PL horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového/slnečnicového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- čerstvý tymián

Foto: shutterstock/A. Zhuravleva
Príprava:
- Cesnak ošúpte a prelisujte ho potom cez lis.
- Zmiešajte ho s ostatnými zložkami marinády a dôkladne premiešajte.
- Votrite do mäsa a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Marinujte morčacie mäso cez noc s prírodným jogurtom a aromatickými bylinkami. Ako si ho pripravíte?
Ďalší návrh sa osvedčí, ak plánujete jedlo podávať na druhý deň. Nočná marináda na morčacie mäso potrebuje čas, aby prenikla do mäsa a vykonala svoju prácu.
Pripravíte ju z nasledujúcich ingrediencií:
- 200 g prírodného jogurtu
- šťava vytlačená z 1/2 citróna
- 2 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- korenie – soľ, korenie, 1/2 lyžičky kurkumy, 1 lyžička sladkej papriky
- 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 PL nasekaného kôpru

Foto: shutterstock/Aliaksander Karankevich
Príprava:
- Jogurt dajte do misky, pridajte prelisovaný cesnak a aj ostatné prísady.
- Zmiešajte a votrite do mäsa.
- Umiestnite potom do chladničky na noc.
- Z chladničky ho vyberte 1 hodinu pred varením.
Marináda na orientálnu verziu morčacieho stehna. Použite sójovú omáčku a zázvor
Na záver máme návrh pre milovníkov ázijských chutí. Nasledujúca marináda na pikantnú verziu morčacieho stehna sa bude hodiť k pečenému mäsu s ryžou a zeleninou.
Potrebujete:
- 4 PL sójovej omáčky
- 3 PL slnečnicového oleja
- 1 PL tekutého medu
- 1 PL nastrúhaného zázvoru
- šťavu vylisovanú z 1/2 pomaranča
- 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis
- štipka chilli

Foto: shutterstock/R Weir Works
Príprava:
- Všetky prísady vložte do misky a dôkladne potom premiešajte.
- Marinádu naneste na stehno a vložte potom na niekoľko hodín do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Také šťavnaté mleté mäso ste ešte nikdy nevideli. Zabudnite na bravčové mäso a pridajte dve veci
Babička nakrájala na plátky a dvakrát opiekla, ja pridávam ešte niečo. Najlepšia večera
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.