12.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Khorzhevska).
Saturejka čoraz viac púta pozornosť nielen kulinárskych nadšencov, ale aj tých, ktorým záleží na svojom zdraví. Toto aromatické korenie nielen zvýrazňuje chuť jedál, ale pôsobí aj blahodarne na organizmus – najmä v rámci znižovania hladiny cholesterolu a zlepšovania činnosti tráviaceho systému.

Foto: shutterstock/Khorzhevska
V kuchyni je saturejka skutočným všestranným hrdinom. Dokonale sa hodí k jemným jedlám, ako sú praženica, ale zvýrazní chuť aj ťažších mäsitých jedál, ako sú pečienky alebo guláš. Toto korenie sa často objavuje aj v receptoch na nezvyčajný obal rezňov – stačí ju pridať do strúhanky alebo posypať mäso pred obaľovaním.
Ale saturejka je viac ako len korenie. Je to skutočná pokladnica zdraviu prospešných zložiek. Spomedzi nich si osobitnú pozornosť zaslúži draslík, železo, vitamín C a zinok. Draslík podporuje reguláciu krvného tlaku, železo pomáha v boji proti anémii a vitamín C a zinok posilňujú imunitný systém. Okrem toho, saturejka obsahuje karvakrol a tymol – zlúčeniny známe pre svoje antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.
Jednou z kľúčových zložiek saturejky je vláknina, ktorá hrá dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cholesterolu. Vláknina pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Okrem toho, saturejka podporuje tráviace procesy, upokojuje gastrointestinálne ťažkosti a zabraňuje plynatosti. Vďaka tomu je ideálnym doplnkom k ťažkým jedlám – ako sú fazuľové jedlá alebo tučné mäso.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Údajne najzdravší tuk na vyprážanie: Pripravíte si ho doma, ale dajte si pozor na jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.