11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/OlgaBombologna).
Nemáte nápad na obed? Tento recept na cestoviny so špenátom, kuracím mäsom a zeleninovou omáčkou sa pravdepodobne natrvalo usadí vo vašom jedálničku. Je veľmi jednoduchý, ingrediencie sú lacné a v kuchyni strávite maximálne 20 minút.

Foto: shutterstock.com/OlgaBombologna
Cestoviny tvoria základ talianskej kuchyne, ktorú si Slováci už roky s chuťou vychutnávajú. Svoju popularitu si získali vďaka tomu, že ich môžete pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi. Dokonale sa hodia k mäsitým aj zeleninovým jedlám, no najlepšie vychádzajú, keď skombinujete všetky tieto ingrediencie. Ak nemáte nápad na obed, vyskúšajte náš recept na chutné cestoviny s kuracím mäsom v paprikovo-paradajkovej omáčke.
Čo môžete jesť na obed s cestovinami? Pripravte si toto lahodné jedlo s kuracím mäsom a zeleninou
Jedlo, o ktorom hovoríme, je nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Stačí uvariť cestoviny, opražiť kuracie mäso, rozmixovať zeleninu a hotovo. Práve omáčka tu hrá najväčšiu úlohu. Paprika a paradajky by mali byť čerstvé, aby ste pri mixovaní získali čo najviac arómy. Pridanie fety a syra zabezpečí, že celok bude hustý a zamatový.
Cestoviny sú skvelým základom pre rýchle a chutné jedlá. Môžete ich kombinovať s rôznymi druhmi mäsa, zeleniny alebo morských plodov. Navyše, vďaka rôznym tvarom cestovín môžete každý deň pripraviť úplne iné jedlo. Penne sa výborne hodia k hustým omáčkam, špagety k ľahším a tagliatelle zase k smotanovým.
Náš recept kombinuje všetky prvky dokonalého jedla – bielkoviny z kuracieho mäsa, vitamíny zo zeleniny a sacharidy z cestovín. Výsledkom je vyvážené jedlo, ktoré vás zasýti, dodá energiu a zároveň poteší chuťové poháriky.
Aká zelenina sa hodí do cestovín s kuracím mäsom? Recept na toto jedlo je veľmi jednoduchý
Ingrediencie, ktoré potrebujeme na tento recept:
- 500 gramov mäsa z kuracích pŕs
- 2 červené papriky
- konzerva paradajok alebo 500 gramov čerstvých paradajok
- malá čili paprička
- stredná cibuľa
- 200 gramov čerstvého špenátu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1/3 pohára smotany na šľahanie (30%)
- 100 gramov syra feta
- citrón
- soľ, čierne korenie, sušená bazalka, oregano a sladká paprika
- 300 gramov obľúbených cestovín
- 2 lyžice strúhaného tvrdého syra, napríklad parmezánu alebo grana padano
Tento recept je veľmi flexibilný. Ak nemáte niektorú z ingrediencií, môžete ju nahradiť inou podobnou. Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť morčacie alebo bravčové. Ak nemáte čerstvý špenát, poslúži aj mrazený. Červené papriky môžete nahradiť žltými alebo oranžovými. Dôležité je zachovať základnú štruktúru receptu – mäso, zelenina a krémová omáčka.

Foto: shutterstock.com/DronG
Rýchle nápady na obed. Pripravte si cestoviny s kuracím mäsom v zeleninovej omáčke
Najprv nakrájame kuracie mäso na kocky, preložíme ho do misky a ochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou. Všetko dôkladne premiešame tak, aby korenie pokrylo mäso. Potom ho odložíme, aby sa marinovalo.
Medzitým sa pustíme do prípravy ingrediencií na omáčku. Z paprík vyrežeme jadrince a nakrájame zeleninu na kocky, rovnako nakrájame cibuľu, paradajky a čili papričku. Cesnak nadrobno nasekáme a listy špenátu opláchneme pod vodou.
Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja alebo olivového oleja a opražíme kuracie mäso. Keď mäso zmení farbu z ružovej na bielu, pridáme špenát a opražíme ešte chvíľu, kým mierne zvädne. Potom všetko z panvice preložíme do misky.
Na tej istej panvici začneme opražiť cibuľu. Keď bude sklovitá, pridáme papriky, paradajky a korenie. Všetko držíme na strednom ohni tak dlho, kým paprika zmäkne a paradajky sa začnú rozpadávať.
Medzitým uvaríme obľúbené cestoviny. Čo je dôležité – musíme si odložiť pohár vody, v ktorej sa varili.
K opraženej zelenine pridáme smotanu a trochu syra feta. Celok dusíme ešte niekoľko minút a potom preložíme do mixéra. Pridáme trochu vody z varenia cestovín a všetko rozmixujeme na hladký krém.
Rozmixovaný krém opäť preložíme na panvicu, pridáme kuracie mäso a cestoviny. Znížime výkon horáka a celok dusíme ešte približne 5 minút, aby sa chute spojili. Po preložení jedla na tanier nastrúhame na každú porciu trochu tvrdého syra.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cestoviny s kuracím mäsom – chutná klasika. Recept na najlepšiu verziu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.