6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jiri Hera).
Bambusové výhonky sú ázijskou špecialitou, ale dajú sa ľahko zohnať aj v Poľsku. V pohároch alebo konzervách, v nakladanej forme, sú ideálne do šalátov a teplých jedál, pričom poskytujú mnoho vitamínov a minerálov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri fungovaní organizmu. Prečo by ste mali jesť bambusové výhonky a ako by ste ich mali podávať? Odpovedáme.

Foto: shutterstock/Jiri Hera
Bambusové výhonky sú špecialitou ázijskej kuchyne
Jedlé bambusové výhonky sú bežnou súčasťou ázijských jedál. Majú mierne zemitú chuť a sú chrumkavé, hoci pred podávaním sa musia tepelne upraviť. Ázijci si túto pochúťku cenia pre jej zdravotné účinky – bambus je plný vitamínov a cenných živín. Bambusové výhonky sú dostupné aj na Slovensku, ale vzhľadom na náročnosť prepravy výhonkov a dobu trvanlivosti sú na našom trhu dostupné v slanom náleve – mladé bambusové výhonky možno kúpiť v plechovke alebo v pohári.
Bambusové výhonky majú nízky obsah kalórií a sú plné vitamínov
Čo obsahujú bambusové výhonky? Predovšetkým obsahujú veľa vlákniny, ktorá zabezpečuje pocit sýtosti a podporuje tráviaci systém. Rastline nechýbajú ani vitamíny:
- Vitamín A – podporuje imunitu, má priaznivý vplyv na zrak a znižuje riziko vzniku rakoviny;vitamín E – chráni pred oxidačným stresom a má preukázateľný účinok proti starnutiu;vitamíny skupiny B – podporujú činnosť nervového systému, podieľajú sa na tvorbe červených krviniek a podporujú činnosť imunitného systému.
- Okrem toho sa v bambusových výhonkoch nachádza vápnik, sodík, draslík, horčík, zinok alebo selén.

Foto: shutterstock/aomas
Bambus pre zdravie čriev
Vysoký obsah vlákniny znamená, že bambusové výhonky budú vhodným doplnkom jedálnička tých, ktorí bojujú so zápchou, sú v procese redukcie hmotnosti alebo chcú zastaviť epizódy prejedania sa medzi jedlami. Vláknina sa stará o zdravie a podporuje pôsobenie dobrých baktérií“ v tráviacom trakte.
Bambus proti zápalom
Bambusové výhonky majú protizápalové a antioxidačné účinky. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za proces starnutia a vznik mnohých ochorení vrátane rakoviny a srdcových chorôb. Fenoly obsiahnuté v mladých výhonkoch chránia telo pred zápalmi a minimalizujú riziko rôznych infekcií.
Bambusové výhonky pre hypertenziu
Hoci bambusové výhonky zázračne neodstránia hypertenziu, vďaka vysokému obsahu draslíka môžu ovplyvniť hladinu elektrolytov v tele. Draslík ovplyvňuje kontraktilitu ciev, vďaka čomu je kľúčovým prvkom pri liečbe hypertenzie alebo iných kardiovaskulárnych ochorení. Možno ho úspešne zaradiť do jedálnička ľudí s kardiovaskulárnymi problémami.
Ako sa dajú bambusové výhonky využiť v kuchyni?
Bambusové výhonky sú ideálne do jedál, ktorých základom je ryža. Sú vhodné do vyprážaných jedál z woku, thajského kari, ale aj do jarných závitkov alebo polievok. Dobre chutia v šalátoch v kombinácii s mrkvou, uhorkami a sezamovými semienkami. Výhonky môžete pridať do klasických rezancových alebo zemiakových nákypov, omelety alebo z nich pripraviť omáčku – rozmixované bambusové výhonky s korením a cesnakom sa budú výborne hodiť ku klasickým sendvičom alebo wrapom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V obchodoch sa vyhýbame „zelenému zlatu“. Nízky obsah kalórií, vysoký obsah bielkovín a vlákniny
Seniori, zjedzte ich niekoľko denne. Pozitívne pre mozog a črevá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.