4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VaskePro).
Paradajky milujeme pre ich šťavnatú chuť, no nová štúdia odhalila šokujúce zistenie – pri nesprávnej konzumácii môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Vedci varujú pred jedným konkrétnym časom dňa, kedy by ste sa paradajkám mali vyhnúť.

Foto: shutterstock/VaskePro
Juhoamerický poklad, ktorý dobyl naše kuchyne
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky, kde ich pestovali už Aztékovia a Mayovia. Do Európy sa dostali v 16. storočí. Dnes ich nájdete v každej domácnosti, no málokto tuší, že ich konzumácia v nesprávnom čase môže škodiť.
Červený zázrak plný vitamínov
Paradajky obsahujú vitamín C, draslík, meď, mangán a kobalt. Dodávajú telu vlákninu a antioxidanty. Podporujú prevenciu rakoviny, zlepšujú trávenie a pomáhajú pri chudnutí.
Lykopén, červené farbivo, je účinný antioxidant. Štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia paradajok môže znížiť riziko niektorých typov rakoviny.
Prečo ráno nejesť paradajky?
Konzumácia paradajok nalačno môže priniesť negatívne dôsledky. Obsahujú taníny, ktoré zvyšujú kyslosť v žalúdku.
Ranná konzumácia dráždi steny žalúdka, čo vedie k bolesti, páleniu či nevoľnosti. Ľudia s refluxom, pálením záhy, vredmi a tráviacimi ťažkosťami by sa im mali vyhýbať. Taníny tiež spôsobujú problémy so vstrebávaním železa.
Odborníci odporúčajú jesť paradajky skôr počas dňa, ideálne na obed alebo skorú večeru.

Foto: shutterstock/Sabbir Digital
Kto by mal obmedziť konzumáciu paradajok?
Ľudia s gastroezofageálnym refluxom by mali byť opatrní. Vysoký obsah kyseliny môže zhoršiť príznaky refluxu. Osoby s dráždivým hrubým črevom môžu pociťovať zhoršenie symptómov.
Paradajky obsahujú histamín, preto môžu vyvolať alergické reakcie. Príznaky zahŕňajú svrbenie, vyrážky, opuch a ťažkosti s dýchaním.
Paradajky patria do čeľade ľuľkovitých. Ľudia s artritídou niekedy zisťujú, že vylúčenie ľuľkovitých rastlín môže zmierniť bolesti kĺbov.
Ako správne konzumovať paradajky?
Nejedzte ich nalačno, ale ako súčasť vyváženého jedla. Kombinujte ich s potravinami obsahujúcimi zdravé tuky, ako je olivový olej, avokádo alebo orechy.
Tepelná úprava zvyšuje dostupnosť lykopénu. Paradajková omáčka, polievka alebo pečené paradajky sú z hľadiska príjmu antioxidantov výhodnejšie než surové paradajky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dajte do zeme pod sadenice paradajok. Budú rásť ako bláznivé
Nezmeškajte najlepší čas na sadenie paradajok do zeme. Rýchlo sa blíži
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.