3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography).
Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie je jediným riešením. Existujú aj iné produkty, ktoré môžete použiť na dodanie chuti a zdravotných výhod. Pravdepodobne ich máte vo svojej kuchyni.

Foto: shutterstock/DoreenB Photography
Najobľúbenejším a pomerne jednoduchým spôsobom zahustenia príliš vodnatej omáčky je použitie malého množstva múky. Ukazuje sa však, že to nie je jediný spôsob, ktorý sa oplatí poznať. Pomocou iných, zdravších produktov z kuchyne dosiahnete rovnaké výsledky a zároveň omáčku obohatíte o živiny, chuť a niekedy aj krémovejšiu štruktúru.
Ako odparíte prebytočnú vodu z omáčky? Stačí vhodná nádoba
Zahustenie omáčky bez zbytočných prísad sa nazýva redukcia, ktorá zahŕňa niekoľko krokov. Patrí medzi ne príprava v nádobe s veľkým povrchom, aby sa voda ľahšie a účinnejšie odparovala. Samozrejme, nesmie sa používať pokrievka, aby para, ktorá na nej kondenzuje, nepadala dovnútra. Niekedy je však vody príliš veľa a času málo. Vtedy prichádzajú na pomoc iné výrobky.
Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Zabudnite na múku a získate krémovú konzistenciu.
- Ak chcete extra krémovú omáčku s jemnejšou chuťou, použite prírodný alebo grécky jogurt, smotanu alebo syry, ako sú ricotta, mascarpone alebo burrata.
Tým sa nielen zahustí, ale získa aj zamatovejšiu štruktúru. Nezabudnite ich však nepridávať priamo do pokrmu.
- Namiesto toho naberte časť omáčky a pridajte ju k vybranému „zahusťovadlu“, potom premiešajte a až potom spojte so zvyškom.
Na zahustenie omáčky sa výborne hodí aj ľanové semienko, ktoré je mimochodom dobré pre črevá, ovsené vločky a droždie. Keďže obsahujú veľa vlákniny a vitamínu A a vitamínov skupiny B, aj vďaka nim bude vaše jedlo zdravšie. Zároveň dodávajú jemne orechovú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zahustiť omáčku, aby bola zamatová a chutná? Pomôže vám nielen múka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.