Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako zahustiť omáčku, aby bola zamatová a chutná? Pomôže vám nielen múka

21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jukov studio). Príliš riedka omáčka môže pokaziť aj ten najlepší pokrm, preto sa oplatí vedieť, ako omáčku zahusťovať, aby mala dokonalú konzistenciu a štruktúru...

21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jukov studio).

Príliš riedka omáčka môže pokaziť aj ten najlepší pokrm, preto sa oplatí vedieť, ako omáčku zahusťovať, aby mala dokonalú konzistenciu a štruktúru a nestratila nič zo svojej chuti.

Existuje niekoľko spôsobov, ako zlepšiť konzistenciu omáčky bez toho, aby to príliš ovplyvnilo jej kvalitu. Oplatí sa poznať ich všetky a vybrať si ten správny.
Foto: shutterstock/Jukov studio

Jednou z vecí, ktoré sa v kuchyni hodia, je vedieť, ako zahusťovať omáčky bez toho, aby sa pokazila ich chuť. Existuje niekoľko spôsobov, ako zlepšiť konzistenciu omáčky bez toho, aby to príliš ovplyvnilo jej kvalitu. Oplatí sa poznať ich všetky a vybrať si ten správny.

Čím zahustiť omáčky? Existuje veľa možností

Pri zvažovaní, čím zahusťovať omáčky, sa oplatí pozrieť sa na osvedčené metódy špičkových kuchárov. Na zahustenie omáčok používajú:

  • múku (pšeničnú, kukuričnú alebo dokonca zemiakovú),
  • zápražku,
  • smotanu,
  • maslo,
  • trochu mlieka alebo tučný vývar.

Niektoré omáčky možno zahusťovať vínom alebo vodou z varenia cestovín, iné pridaním paradajkovej passaty, ďalšie taveným syrom, mascarpone alebo tvrdým syrom. Omáčku možno zahusťovať aj vaječným žĺtkom alebo zeleninovým pyré, prípadne rozmixovaním zložiek omáčky na hladkú kašu.

TIP! Omáčku možno zahusťovať aj pridaním mletých ľanových semienok, ale v tomto prípade buďte opatrní, pretože príliš veľké množstvo ľanového prášku môže zmeniť omáčku na konzistenciu podobnú tvarohu.
Foto: shutterstock/olepeshkina

Ako zahusťovať omáčku múkou?

Oplatí sa vedieť najmä to, ako zahusťovať omáčku múkou. Ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov zahusťovania omáčok, ktorý používajú gazdinky už mnoho rokov. Funguje to najmä pri mäsových a hubových omáčkach.

Ako na to:

  • Pridajte 1 – 2 polievkové lyžice pšeničnej (alebo ražnej) múky do malého množstva studenej vody alebo vývaru (alebo vychladnutej omáčky).
  • Dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
  • Túto kašu vlejte do hrnca s omáčkou pomaly, malým prúdom a za stáleho miešania.
  • Pred pridaním múky do omáčky je dobré ju preosiať a po zahustení múkou omáčku ešte niekoľko minút povariť, aby sa zabránilo múčnej chuti.
Veľmi obľúbeným spôsobom zahustenia omáčky pomocou múky je pridanie zápražky.
Foto: shutterstock/Marian Curko

Ďalším obľúbeným spôsobom zahustenia omáčky pomocou múky je pridanie zápražky:

  • Na panvici rozpustite lyžicu masla.
  • Pridajte lyžicu pšeničnej múky.
  • Za stáleho miešania smažte, kým múka nezhnedne.
  • Potom pridajte trošku omáčky, dôkladne premiešajte.
  • Prilejte omáčku a niekoľko minút povarte.

Ak sa však chceme vyhnúť lepku v našej strave, môžeme omáčku úspešne zahusťovať kukuričnou alebo zemiakovou múkou. Technika je rovnaká a tieto druhy múky sa odporúčajú najmä na jemné omáčky. Nielenže neobsahujú lepok, ale omáčku ani nezakalia.

Ako zahusťovať omáčku bez múky?

Dobrým spôsobom zahustenia omáčky je pridať do nej na konci varenia niekoľko kúskov studeného masla.
Foto: shutterstock/O. Kalacheva

A ako zahustiť omáčku bez múky? Existuje niekoľko spôsobov, hoci nie všetky sú vhodné pre každý typ omáčky.

Dobrým spôsobom zahustenia omáčky je pridať do nej na konci varenia niekoľko kúskov studeného masla. Tým sa omáčka emulguje a získa zamatovú štruktúru. Treba však pamätať na to, že to pokrmu dodá aj maslovú chuť, preto zvážte, či bude tento prídavok pre vašu omáčku vhodný.

Chuť obohatí aj pridanie smotanového syra alebo mascarpone. Nakrájajte ho na malé kúsky a roztopte v troche vychladnutej omáčky, potom ho nalejte do vriacej omáčky a niekoľko minút povarte.

Omáčku, najmä hubovú, môžete zahusťovať aj pomocou hustej smotany. Časť hubového vývaru odlejeme do hrnca, pridáme lyžicu smotany, spojíme, potom vlejeme do panvice a za stáleho miešania varíme.

Ak pripravujete zeleninovú omáčku, jej hustotu môžete zvýšiť rozmixovaním surovín ručným mixérom. Pomôcť môže aj pridanie chuťovo bohatého zeleninového pyré alebo paradajkovej passaty.

Na zahustenie omáčky môžete použiť aj vaječný žĺtok, ktorý sparíte a vyšľaháte, kým nie je svetlý a nadýchaný. Rozšľahaný žĺtok jednoducho pridáme do horúcej omáčky a premiešame, aby sme omáčku nielen zahustili, ale aby mala aj hladkú, zamatovú štruktúru.

Omáčku na cestoviny možno úspešne zahusťovať aj pomocou vody, v ktorej sa varili cestoviny. Keďže pri varení múky sa do vody uvoľňuje lepok, jeho pridanie do omáčky ju jemne zahustí a dodá jej príjemnú štruktúru. Na zvýšenie hustoty omáčky a dodanie jej hĺbky a definície sa môže pridať aj víno.

Ako sa redukuje omáčka?

Pri hľadaní metódy na zahustenie omáčky je užitočné vedieť, ako redukovať omáčku. Redukcia nie je nič iné ako odparovanie prebytočnej vody z omáčky. Ak to urobite?

  • Prelejte omáčku do samostatného hrnca.
  • Varte ju, kým nezmenší svoj objem a dostatočne nezhustne.
  • Potom ju prelejte späť do hlavného jedla.

Nezabudnite však, že chuť omáčky bude pri redukcii intenzívnejšia, preto buďte opatrní pri pridávaní soli a pikantných korenín.

@atoastedcrumb

This Blueberry and Plum Reduction Sauce pairs so well with a pork tenderloin! It’s glossy and has a depth of flavor that you wouldn’t imagine! Here’s the recipe! 🫐 Blueberry and Plum Reduction Sauce 1 tbsp oil 4 plums 6 oz of blueberries 1/3 cup of onion 3 to 4 cloves of garlic 1/4 cup of brown sugar 1/4 cup of sherry 2 tbsp of balsamic vinegar 1 bay leaf 1-2 tbsp of butter (dependent on volume of sauce) 1. Add all of the ingredients (except the butter) to a deep pot and bring to a boil. 2. Cover and simmer for 15 minutes. 3. Take the lid off and smash down as many of the whole ingredients left as you can. If necessary, cook down for 5-10 more minutes. 4. Using an immersion blender, blend the sauce into a thick, jam like texture. 5. Push the mixture through a seive to remove any grainy texture remaining. 6. Transfer the sauce back to a clean, warm pot, add 1-2 tbsp of butter and whisk constantly to melt. 7. Pairs well with pork! 😋 #plumsauce #blueberryplum #blueberrysauce #reductionsauce #sauces #sauceforpork #dinner #foodie #foodtok #foodtiktok

♬ La belle vie – Sacha Distel

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Z bravčového karé pripravujem niečo lepšie ako rezne. Mäso vychádza prima, a to vďaka dôležitej zásade

Príprava židovského guláša trvá dva dni. Je taký chutný, že môžete zhrešiť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Robíte túto chybu pri varení vajec? Prichádzate o cenné živiny!

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FotoDuets). Zdanlivo nevinný zvyk pri príprave vajec môže zničiť ich výživovú hodnotu. Odborníci varujú pred bežnými chybami, ktoré robia…

Kyslá káva? Je najvyšší čas vyčistiť kávovar. Zabudnite na špeciálne tekutiny a siahnite po dvoch ingredienciách

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: larisa_stefanjuk) Káva z kávovaru znie ako perfektný spôsob, ako začať deň. Musíte však pamätať na pravidelné čistenie kávovaru, aby…

Turbo kefír. Tieto prísady zvýšia jeho probiotické vlastnosti

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GCapture). Kefír, mierne kyslý krémový nápoj, je už roky každodenným spoločníkom mnohých z nás. Hoci je už sám o…

Zapite vodou alebo pridajte do šalátu. Znížite hladinu cukru a rozlúčite sa s nadváhou

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barbajones) Ak sa chcete postarať o svoju postavu a znížiť hladinu cukru v krvi, oplatí sa zaviesť do každodennej…

Táto farba vlasov je omladzujúca a je horúcim hitom. Dlhé rady v kaderníckych salónoch na farbenie

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YAKOBCHUK VIACHESLAV). Jar je ideálny čas na to, aby ste svoj vzhľad oživili. V tomto období sa mnoho žien…

Auto Trendy

Mýty o Elonovi Muskovi: Mal jeho otec smaragdovú baňu a kto naozaj založil Teslu?

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk je jednou z najznámejších osobností súčasnosti. Mnohí ho považujú za génia, iní za kontroverzného biznismena. Ale aká je pravda o jeho živote, spoločnostiach…

Myslíte si, že vidíte? Pravda vás prekvapí

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Slabé osvetlenie auta môže byť tikajúca bomba. Väčšina vodičov si ani neuvedomuje, že ich reflektory nesvietia tak, ako by mali. Čo s tým robiť? Riešenie…

Motor, ktorý nikdy nesklame: Toyota vsádza na nezničiteľný diesel!

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Kým svet motoristov vrie debatami o elektromobiloch a benzínových hybridoch, Toyota sa postavila na stranu osvedčenej klasiky. Jej dieselový motor je považovaný za nezničiteľný a…

Mercedes zanevrel na dvanásťvalce: Posledný majster ručnej výroby pracuje pre niekoho iného

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhoročný symbol luxusu a surovej sily, dvanásťvalcové motory Mercedes-AMG, sa stávajú raritou. Ikonické pohonné jednotky už nevyrába nemecká automobilka pre seba, ale len pre talianskeho…

Nový Jaguar vyzerá ako auto Cruelly de Vil: Odvážny dizajn šokuje svet

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Jaguar predstavuje revolučný elektrický model, ktorý pripomína ikonické auto zlodušky z filmu 101 dalmatíncov. Britská automobilka úplne mení svoju stratégiu a chystá sa konkurovať luxusným…

Limitovaná edícia, ktorá nadchne každého fanúšika off-roadu.

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Americký výrobca Ram posúva hranice štýlu a výkonu s exkluzívnou limitovanou edíciou Ram 1500 RHO Mopar '25. Tento unikátny pickup ponúka nielen agresívny dizajn a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov