3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina).
Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste si vychutnali lahodnú chuť a krásnu vôňu. Stačí poznať základné tipy, ktoré vám prípravu grilovaných pokrmov výrazne uľahčia.

Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina
Sezóna grilovania je tu. Jar a s ňou aj teplejšie dni, ktoré priam nabádajú k pobytu vonku. Na túto príležitosť sa oplatí pripraviť už teraz. Zistite, ktoré mäso je na grilovanie najvhodnejšie a ako dlho by sa malo pripravovať, aby bolo mäkké a šťavnaté.
Aké mäso je najlepšie na grilovanie? Výber je naozaj veľký
Pokiaľ ide o výber mäsa na grilovanie, máme takmer úplnú voľnosť. Prakticky akýkoľvek druh sa hodí, aj keď sa, samozrejme, pripravuje rôzne.
- Najobľúbenejšie a najrýchlejšie sa pripravujú obľúbené klobásy, ktoré stačí nakrájať a položiť na gril.
- Na grilovanie sa výborne hodí aj slanina, kuracie mäso, bravčová panenka, krkovička, hovädzie steaky, bravčová panenka a dokonca aj také špeciálne pochúťky, ako sú kačacie prsia a baranie stehná.
Je však dôležité kupovať také kusy, ktoré sa dajú pohodlne opiecť, a to rovnomerne zo všetkých strán.
- Od druhu mäsa závisí aj čas prípravy, ktorý by sa mal starostlivo sledovať.
- Príliš dlho grilovaný pokrm bude suchý, zatiaľ čo príliš krátko grilovaný pokrm môže byť gumový alebo surový. Aby ste sa vyhli nešťastiam, poznajte správnu dobu opekania.
Čo by ste mali robiť, aby bolo mäso na grile krehké? Zistite presný čas prípravy
Pri šťastnom grilovaní nesmieme zabúdať na otáčanie mäsa a sledovať čas prípravy ako aj teplotu.
- Bravčovú krkovičku je najlepšie pripravovať zakrytú, aby bola hotová už po 8, maximálne 12 minútach.
- Predtým, ako ju zložíte z grilu, však skontrolujte, ako vyzerá vo vnútri. Silnejšie kusy sa môžu pripravovať dlhšie, preto sa vždy uistite, že mäso je čo najtenšie.
- Pokiaľ ide o bravčovú panenku, musíme byť ostražití. Je to najrýchlejšie schnúce mäso a niekedy mu stačí len niekoľko minút, preto ho grilujte maximálne štyri minúty z každej strany a potom ho otočte.
- Oplatí sa ho tiež sledovať.
- Hydina, presnejšie kuracie prsia, sa bude grilovať 4 až 5 minút z každej strany. Kvalitné mäso sa rýchlo nevysuší, ale nezabudnite ho často obracať.
- Špízy na miernom ohni sa môžu tepelne upravovať až približne 20 minút. Našťastie hneď vidíte, či sú prepečené. Dlhší čas závisí od zeleniny, ktorú pridáte.
- Na samotné špekáčiky bude stačiť menej ako 10 minút. Nezabudnite, že najdôležitejšie je pozorovanie.
Používanie grilu nie je náročné, ale vyžaduje si neustálu kontrolu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.