17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mosiahina Yulia).
Ak si z času na čas radi doprajete sladké raňajky alebo niečo sladké len tak, máme pre vás skvelý recept. Tieto lievance sú mäkké, voňavé, sladké tak akurát a svojou chuťou vám pripomenú detské časy. Jablká a múku zoberte z kuchynskej linky, ale mlieko nechajte v chladničke – tu sa vám hodiť nebude.

Foto: shutterstock/Mosiahina Yulia
S čím sa vám najviac spája babičkina kuchyňa? S teplom, s láskou, s radosťou a pravdepodobne s výbornými jablkovými lievancami. Receptov na jablkové lievance je toľko, koľko je domovov, ale žiadny nie je taký dokonalý ako ten náš. Lievance sa pripravujú veľmi rýchlo, nedajú sa pokaziť a vychádzajú také ľahké a nadýchané, že každý, kto ich nevyskúša, by mal ľutovať. Čo by ste teda mali v recepte použiť namiesto mlieka? Nápoj, ktorý naše črevá milujú, a tým je samozrejme kefír. Jablkové lievance s kefírom sa okamžite stanú vaším obľúbeným sladkým potešením na začiatok rána alebo na upokojenie po náročnom dni v práci. Nezostáva vám nič iné, len zohriať panvicu.
Voňavé, sladké a jemné. Ako pripraviť najlepšie kefírové lievance?
Ingrediencie:
- 3 jablká
- 150 g hladkej múky
- 3 PL zemiakovej múky
- 2 vajcia
- 2 PL cukru (alebo menej, ak sú jablká obzvlášť sladké)
- 1 PL vanilkového cukru
- 300 ml kefíru
- plochá čajová lyžička škorice
- olej na vyprážanie
Mäkké keférové lievance – ako ich vyrobiť:

Foto: shutterstock/Elena Lapshina
- Najprv ošúpte jablká, odstráňte z nich jadierka a potom ich nakrájajte na tenké plátky alebo malé kocky. Môžete ich tiež nastrúhať na hrubom strúhadle. Vložte ich do misy, pridajte škoricu a premiešajte.
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuhej peny, môžete pridať štipku soli, aby sa bielky rýchlejšie vyšľahali.
- Pripravte si misu. Preosejte do nej múku, pridajte oba cukry, zemiakovú múku a premiešajte.
- Pridajte žĺtky a kefír a miešajte, kým nie je hmota hladká a konzistencia podobná hustej smotane.
- Jablká preložte do misy a pridajte bielky. Pomocou stierky všetko spolu premiešajte, pričom dávajte pozor, aby ste neporušili štruktúru peny.
- Dôkladne rozohrejte panvicu s olejom alebo vyčisteným maslom. Lyžicou dávajte porcie cesta a smažte na strednom plameni, kým nie sú zlatisté a chutné z oboch strán.
- Podávajte posypané práškovým cukrom alebo s obľúbeným džemom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šialene jemné a nadýchané lievance. Pridanie tohto ovocia je hitom
Prekvapte na Veľkú noc namiesto tradičného chleba! Česká špecialita ohúri aj vašu svokru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.