Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prekvapte na Veľkú noc namiesto tradičného chleba! Česká špecialita ohúri aj vašu svokru

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach). Hľadáte spôsob, ako oživiť veľkonočné menu a prekvapiť rodinu niečím netradičným? Zabudnite na klasický chlieb a vyskúšajte sladký mazanec – českú veľkonočnú...

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach).

Hľadáte spôsob, ako oživiť veľkonočné menu a prekvapiť rodinu niečím netradičným? Zabudnite na klasický chlieb a vyskúšajte sladký mazanec – českú veľkonočnú pochúťku, ktorá si získa srdce každého pri stole. Jednoduchý recept zvládne aj začiatočník!

Tradičný český mazanec očarí nielen svojou zlatistou farbou a mandľovou ozdobou, ale aj jemnou, nadýchanou textúrou. Tento sladký veľkonočný chlebík sa stane novým obľúbencom vašej rodiny!
Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach

Aký chlieb podávať na Veľkú noc? Namiesto siahnutia po tradičnom bochníku sa inšpirujte našimi českými susedmi a pripravte sladký mazanec. Určite prekvapíte rodinu, ktorá si na ňom bude pochutnávať s nadšením.

Mazanec: Sladký poklad z českej kuchyne, ktorý si zamilujete

Mazanec predstavuje tradičný český sladký chlebík pripravovaný pri príležitosti veľkonočných sviatkov. Kedysi sa krájal na plátky, následne namáčal vo víne a „mazal“ medom, odkiaľ pochádza aj jeho názov. V závislosti od regiónu a zvyklostí danej rodiny sa recept mohol mierne líšiť. Ako ho pripraviť dnes? Napriek zdaniu to nie je také náročné, ako by sa mohlo zdať.

Tento sladký bochník môže byť dokonalým doplnením sviatočného jedálnička aj na Slovensku. O to viac, že jeho príprava nie je obzvlášť komplikovaná a nepotrebujete na to žiadne vymyslené ingrediencie. Prekvapte blízkych nezvyčajným bochníkom a staňte sa hviezdou veľkonočného stola!

Tajomstvo dokonalého mazanca: Ingrediencie, ktoré nesmú chýbať

Na prípravu tohto voňavého veľkonočného zázraku budete potrebovať:

  • 2 poháre hladkej múky (približne 350 g)
  • 2/3 pohára mlieka (približne 150 ml)
  • 70 g bieleho cukru
  • 85 g masla
  • 3 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 20 g čerstvého droždia
  • hrsť hrozienok
  • 40 g mandľových lupienkov
  • vanilkový cukor
  • štipku soli

Tieto jednoduché suroviny sa pod vašimi rukami premenia na neodolateľnú pochúťku, ktorá rozvonia celý dom a priláka všetkých členov rodiny do kuchyne. Hrozienka dodajú mazancu šťavnatosť a mandľové lupienky príjemnú chrumkavosť. Kombinácia vanilky a masla vytvorí arómu, ktorej nikto neodolá.

Hrozienka dodávajú mazancu prirodzenú sladkosť a šťavnatosť. Pre ešte lepšiu chuť ich môžete pred použitím namočiť do rumu alebo horúcej vody s vanilkovým cukrom.
Foto: shutterstock.com/katuSka

Krok za krokom k dokonalému mazancu: Jednoduchý návod pre každého

Prípravu chlebíka začnite preložením masla do malého hrnca a následným rozpustením na miernom ohni. Medzitým do veľkej misy preosejte múku, oba cukry a štipku soli. Premiešajte, potom vlejte polovicu mlieka a pridajte rozdrobené droždie. Jemne premiešajte, aby vznikol kvások. Keď sa ingrediencie spoja, odložte približne na 20 minút.

Do mierne vykysnutého kvásku pridajte mokré ingrediencie – zvyšnú časť mlieka, rozpustené a stále teplé maslo a žĺtky. Vymiesite cesto, potom pridajte hrozienka a väčšiu časť mandlí (nechajte si trochu na dekoráciu). Mieste ešte chvíľu, až kým sa cesto nebude pekne oddeľovať od stien misy. Keď sa tak stane, prikryte celok potravinovou fóliou a odložte na hodinu.

Na plech na pečenie položte papier na pečenie. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku, vytvarujte z neho bochník, preložte na pripravený plech a znovu odložte, tentoraz na hodinu a pol. Rúru nastavte na 160 stupňov, aby sa stihla rozohriať. Vykysnutý chlebík potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.

Vložte do rúry a pečte približne 45 minút. Keď po prepichnutí špáradlom zostane suché, bochník bude hotový. Podávajte po vychladnutí samostatne alebo s vybranými doplnkami. Dobrú chuť!

Mazanec môžete servírovať rôznymi spôsobmi – nakrájajte ho na plátky a podávajte s maslom, džemom alebo medom. Niektorí ho radi namáčajú do kávy alebo čaju. Tento univerzálny veľkonočný chlebík sa hodí na raňajky, olovrant aj ako dezert po hlavnom jedle.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Veľká noc 2025 prekvapí svojím dátumom: Čakáme dlhšie ako minulý rok!

Musíte ísť na Veľkonočný pondelok do kostola? Toto hovorí liturgický kalendár


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento trik s papierom na pečenie si zaslúži Nobelovu cenu. Určite sa bude hodiť

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Papier na pečenie je výrobok, ktorý nájdete v každej kuchyni. Je veľmi užitočný a uľahčuje prácu najmä tým,…

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

Účes bob je minulosťou. Tieto strihy budú hitom pre dámy po päťdesiatke

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Leto je ideálny čas na zmenu imidžu. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov to však nie je bob, ktorý…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Na spáleniny od slnka dobre pôsobí nielen aloe vera. Čo prinesie rýchlu úľavu?

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tonytao). Najmä v lete je užitočné vedieť, ako sa rýchlo zbaviť spálenia od slnka. V dovolenkovej sezóne dochádza k…

Auto Trendy

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Hyundai Ioniq 6 N má oficiálny dátum debutu: 10. júla na Goodwood Festival of Speed

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ázijský výrobca oznamuje oficiálny debut nového Ioniq 6 N. Udalosť sa uskutoční 10. júla pri príležitosti Goodwood Festival of Speed. Hyundai pripravuje uvedenie nového Ioniq…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov