3.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tati Liberta)
Pistáciový krém si v posledných rokoch získal veľkú popularitu vďaka sociálnym médiám. Dá sa použiť ako nátierka na chlieb, poleva na dezerty alebo ovsené vločky. Ponúka však okrem svojej chuti aj zdravotné výhody?

Foto: shutterstock/Tati Liberta
Pistáciový krém – je zdravý? Výživové hodnoty a prínosy pre telo
Pistácie patria medzi najvýživnejšie orechy a krémová verzia si zachováva väčšinu ich cenných vlastností. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca a pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumácia pistácií môže prispieť k zníženiu zlého cholesterolu (LDL) a zvýšeniu dobrého cholesterolu (HDL), čo znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Pistáciový krém je tiež zdrojom vitamínov a minerálov, ako sú:
- vitamín B6 – podporuje nervový systém a prispieva k správnemu fungovaniu metabolizmu,
- vitamín E – silný antioxidant, ktorý chráni telo pred oxidačným stresom,
- horčík a draslík – kľúčové pre správne fungovanie svalov a nervového systému.
- Za zmienku stojí aj vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Tieto dve zložky prispievajú k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť kontrolovať telesnú hmotnosť a obmedziť nezdravé maškrtenie. V dôsledku toho môže byť pistáciový krém cennou súčasťou jedálnička tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie a postavu.
Za zmienku stojí aj vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Tieto dve zložky prispievajú k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť kontrolovať telesnú hmotnosť a obmedziť nezdravé občerstvenie. V dôsledku toho môže byť pistáciový krém cennou súčasťou jedálnička tých, ktorí dbajú o zdravie a postavu.
Čomu sa vyhnúť pri výbere pistáciového krému? Siahnite po výrobkoch s kvalitnými zložkami
Hoci pistáciový krém má mnoho výhod, rozhodujúce je jeho zloženie a spôsob konzumácie. Treba si uvedomiť, že ide o vysokokalorický výrobok – 100 gramov môže poskytnúť až 590 kcal. To znamená, že nadmerná konzumácia môže viesť ku kalorickému nadbytku a nárastu hmotnosti.
Mnohé komerčne dostupné pistáciové krémy obsahujú aj prísady, ktoré môžu znížiť ich výživovú hodnotu. Patria medzi ne:
- cukor – zvyšuje obsah kalórií vo výrobku a môže prispievať k inzulínovej rezistencii,
- palmový olej – hoci predlžuje trvanlivosť výrobku, nie je prospešný pre zdravie srdca,
- umelé arómy a konzervačné látky – môžu mať negatívny vplyv na tráviaci systém a celkové zdravie organizmu.

Foto: shutterstock/New Africa
Ako zaraďujete pistáciový krém do svojho každodenného jedálnička? Tu je odporúčaná denná porcia
Pistáciový krém môže byť chutným a hodnotným doplnkom jedál, ak ho konzumujete v primeranom množstve. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju využiť vo svojom každodennom jedálničku.
- Raňajky plné energie – pridajte čajovú lyžičku pistáciového krému do ovsených vločiek alebo prírodného jogurtu. Jedlo tak obohatíte o zdravé tuky a bielkoviny.
- Ovocný smoothie – skombinujte pistáciový krém s banánom, rastlinným mliekom a trochou medu a pripravte si výživný smoothie.

Foto: shutterstock/Hihitetlin
- Chlebová nátierka – namažte si krém na celozrnný chlieb a pridajte plátky ovocia, napríklad banán alebo jahody.
- Dezertná poleva – pistáciový krém použite ako prísadu do domácej zmrzliny, cukrárskeho krému alebo palacinkovej náplne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.