Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Kedy pridávať cesnak do varenia? Načasovanie ovplyvňuje chuť a vlastnosti

1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe). Cesnak je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií pri varení, ale jeho potenciál závisí nielen od množstva, ale aj od toho, kedy sa do...

1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe).

Cesnak je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií pri varení, ale jeho potenciál závisí nielen od množstva, ale aj od toho, kedy sa do pokrmu pridá. Nesprávne použitie môže oslabiť jeho chuť alebo ho pripraviť o cenné zdravotné vlastnosti. Vysvetlíme vám, kedy je najlepšie pridávať cesnak počas varenia, aby ste naplno využili jeho arómu a účinky.

Vysvetlíme vám, kedy je najlepšie pridávať cesnak počas varenia, aby ste naplno využili jeho arómu a účinky.
Foto: shutterstock/MaraZe

Kedy pridať cesnak do jedla? Na načasovaní záleží

Výber okamihu, kedy sa cesnak vloží do panvice alebo hrnca, má priamy vplyv na jeho chuť a biologické vlastnosti.

Ak sa pridá na začiatku varenia, najmä pri dusení cibule, jeho aróma sa zjemní a jeho zdravotné účinky sa znížia.

  • Je to spôsobené vlastnosťami alicínu, zlúčeniny zodpovednej za baktericídne a protizápalové účinky cesnaku, ktorá sa pri vysokých teplotách ľahko rozkladá.

Ak si pokrm vyžaduje dlhšie varenie, je oveľa lepšie pridať cesnak až v poslednej fáze varenia. Tento postup sa osvedčil pri omáčkach, dusených jedlách, polievkach alebo jedlách pripravovaných v jednom hrnci, do ktorých sa strúčiky dajú vhodiť niekoľko minút pred dokončením procesu.

  • Vďaka tomu si zachovajú výraznú chuť a väčšinu svojej výživovej hodnoty. Allicín sa tak menej rozkladá a pokrm získa výrazný cesnakový akcent, ktorý neprekrýva ostatné prísady.

Ešte účinnejší spôsob, ako zachovať maximum zdraviu prospešných látok cesnaku, je konzumovať ho surový. Rozdrvené alebo nadrobno nasekané strúčiky môžete pridať priamo do pripraveného pokrmu, napríklad do šalátov, zálievok, zeleninových pást alebo hummusu.

  • V tejto forme je cesnak biologicky najaktívnejší, ale aj chuťovo oveľa ostrejší.

Treba si tiež uvedomiť, že na to, aby sa allicín plne vyprodukoval, sa cesnak musí najprv rozdrviť a nechať asi 10 minút odstáť, kým sa začne jesť alebo zohrievať.

Prečo pridávať cesnak do jedál?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je cesnak neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete, je jeho schopnosť zintenzívniť chuť. Ostrý, mierne pálivý aromatický profil tohto korenia pôsobí ako prirodzený zvýrazňovač a dokáže zvýrazniť hĺbku aj tých najjednoduchších ingrediencií.

Obzvlášť dobre sa kombinuje s tukmi, ako je olivový olej alebo maslo, ktoré pôsobia ako nosiče chuti, čo vysvetľuje jeho rozšírené používanie v stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni. Z tohto dôvodu sa cesnak často stáva základom omáčok, marinád a dusených pokrmov, či už ide o zeleninu, mäso alebo morské plody.

Nemenej dôležitý je aj jeho vplyv na zdravie.

  • Cesnak obsahuje množstvo zlúčenín síry, ktoré sa uvoľňujú pri drvení alebo sekaní strúčikov. Tieto zlúčeniny podporujú správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, znižujú krvný tlak a hladinu LDL cholesterolu.
  • Okrem toho cesnak vykazuje silnú antimikrobiálnu aktivitu, vďaka čomu je prirodzenou podporou v boji proti infekciám, najmä počas jesene a zimy.

V tradičnej kuchyni dodáva táto prísada chuť jedlám, ale rovnako dobre sa uplatní aj v moderných jedlách. Je kľúčovou zložkou hummusu, pesta a mnohých vegánskych pást, ktorým dodáva hĺbku a pikantnosť bez použitia živočíšnych produktov. Dobre sa hodí ako súčasť pečených, grilovaných a vyprážaných jedál, ktorým dodáva intenzívnu chuť a charakter.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môžete jesť naklíčený cesnak? Mnoho ľudí to stále nevie. Tieto údaje hovoria jasne

Balíte takto mäso pred pečením? Preto sa pečie nerovnomerne!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako prať topánky v práčke a nezničiť si obľúbený pár? Použite obliečku na vankúš

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Ako prať topánky v práčke bez toho, aby ste ich poškodili? V tomto sprievodcovi vám prezradíme, ktoré…

Kam vyhodiť grilovanú klobásu a zeleninový šalát? Mnohí ani netušia, že robia chybu

03.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eugene BY). Niektoré bez rozmýšľania vyhodíme do koša na bioodpad, iné skončia v záchode. Mnoho ľudí nevie, čo robiť…

Zázračný nápoj z ostrova dlhého života. Sardínsky čaj z troch bylín má silu spomaliť starnutie

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Pokrovsky). Čo piť pre dlhovekosť? Obyvatelia istého talianskeho ostrova majú jednoduchú odpoveď – bylinný nálev. Robia ho každý…

Takýto olej zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby a rakoviny. Radšej sa ho zbavte

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Olej, ktorý zoxidoval a rozložil sa, je horký alebo kyslý, má nepríjemný zápach, tmavšiu farbu a hustú…

Celá pravda o hnojive z kávovej usadeniny. Živina pre niektoré rastliny, prekliatie pre iné

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GamePixel). Hnojivo z kávovej usadeniny môže byť pre rastliny prospešné. Je bohaté na dusík, fosfor, draslík a horčík a…

Auto Trendy

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Ferrari 296 Speciale: Rýchlosť, ktorá berie dych, a dizajn z iného sveta

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari opäť posúva hranice možného. Model 296 Speciale, najnovší prírastok do exkluzívnej rodiny Speciale, prináša takmer 900 koní, revolučný dizajn a technológie inšpirované Formulou 1.…

Američania v šoku: Rebelanti z Jemenu utopili stíhačku za 67 miliónov dolárov!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americké námorníctvo zažíva ťažké chvíle v Červenom mori, kde pri manévri na únik pred útokmi jemenských povstalcov Húsí prišlo o drahý bojový stroj. Stíhačka F/A-18E…

Obľúbené SUV v novom šate a terénnou verziou

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené rodinné SUV Honda CR-V prichádza s dlho očakávanou inováciou. Bezdrôtové pripojenie telefónu už nebude výsadou len drahších modelov. Čo všetko nová verzia ponúka a…

Najvšestrannejší model Dacie má vo svojej ponuke aj naftový motor.

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najpraktickejší model rumunskej značky skrýva tajomstvo, o ktorom mnohí slovenskí motoristi ani netušia. Dacia Jogger s dieselovým motorom existuje, no dostať sa k nemu bude…

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov