Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Zelenina stráca farbu? Vôbec nemusí. Stačí jedna vec, aby bola šťavnatá a potešila svojou farbou

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu a potešila svojou intenzívnou farbou? Neexistuje žiadne riešenie. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabezpečiť, aby sa vás...

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).

Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu a potešila svojou intenzívnou farbou? Neexistuje žiadne riešenie. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabezpečiť, aby sa vás problém s blednutím už netýkal.

Zelenina stráca farbu? Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabezpečiť, aby sa vás problém s blednutím už netýkal.
Foto: shutterstock/ungvar

Niet pochýb o tom, že zeleninu výrazných farieb jeme radšej, veď teplé odtiene povzbudzujú chuť do jedla. Varenie zeleniny je dôležitým krokom pri príprave mnohých jedál, ako sú polievky, obedy alebo večere. V dôsledku tohto procesu sa však jej farba často mení. Začne blednúť a blednúť. Nie každý si uvedomuje, že je to výsledok chemických reakcií.

Prečo zelenina pri varení stráca farbu? Vysoké teploty všetko zmenia

@foxxleetv

Ever wondered why your food changes color when cooked? 🍳 Let’s dive into the science! FoodScience CookingMagic ColorfulCuisine NutrientChanges

♬ original sound – Wang Tao – FoxxLeeTV
  • Ohrievanie zeleniny pri vysokých teplotách oslabuje jej bunky, takže rýchlo stráca vodu a napätie, ktoré sú zodpovedné za jej mäkkú štruktúru. Tým sa stávajú jedlejšími. Na druhej strane, dlhé varenie vedie aj k strate vitamínov a živín.
  • Vysoké teploty okrem iného ovplyvňujú aj chlorofyl (zelené farbivo) a antokyány (červené a fialové odtiene), ktoré menia farbu a strácajú svoju intenzitu.

Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu? Niekoľko praktických tipov

Aby zelenina pri varení nestratila farbu, oplatí sa použiť niekoľko trikov:

  • Pridanie jedlej sódy do vriacej vody pomáha zachovať intenzitu zelenej farby, ale dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, pretože to môže ovplyvniť chuť a štruktúru zeleniny.
  • Blanšírovanie zeleniny (krátke ponorenie do vriacej vody a následné rýchle ochladenie) je účinné na zachovanie farby, najmä v prípade brokolice.
@mishkamakesfood

YES I know I directly contradicted myself but I meant to say to put them in an ice bath to STOP them from cooking (you do want them cooked through oops). Spoiler alert: that $8 veggie side of the day at your favorite restaurant was probably blanched one or two days before you were served it! This is not only my favorite way to cook broccoli, but also SO convenient for meal prepping. Just blanch your broccoli with ½ tablespoon of diamond crystal kosher salt per cup of water, shock it in an ice bath, and dry completely before storing in your fridge for 5-6 days. #kitchenhack #mealprep #chickensandwich #easyrecipe #foodporn #yummy #yum #cookingtips #eeeeeats #eats #recipe #recipes #tips #veganrecipe #easyvegan #food #cooking #cookingvideo #foodphotography #foodie #feedfeed #foodporn #foodlover #instagood #foodblog #foodpics #foodgasm #delicious #foodinsider #forkfeed #buzzfeedfood #huffpostgram

♬ Daydreams – Gentle State
  • Varenie v pare minimalizuje vyplavovanie pigmentov, takže zelenina si zachováva svoju intenzívnu farbu.
  • V prípade červenej repy sa oplatí pridať do vody trochu octu alebo citrónovej šťavy, aby sa zachovala červená farba, pretože jej pigmenty sú citlivé na pH.
  • Brokolicu a cuketu je najlepšie variť krátko alebo v pare. Do vody môžete pridať aj citrónovú šťavu, ktorá pomôže zachovať zelenú farbu.
  • Zelená fazuľka si zachová svoju farbu, ak ju uvaríte krátko, najlepšie v pare a vo veľkom množstve vody. Pridanie soli do vody môže tiež pomôcť stabilizovať chlorofyl.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Varenie zemiakov – nakrájané alebo vcelku? Zistite, čo je lepšie

Geniálny trik na mrazenie rezňov: Budú ako čerstvé aj po 2 mesiacoch!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Chcete pripraviť najlepší vývar na svete? Pridajte doň toto a každý si bude pýtať dupľu

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Chcete sa naučiť pripraviť najlepší vývar na svete? Či už sa považujete za dobrého kuchára, alebo s varením…

Zmiešajte tieto koreniny a nastriekajte na okná. Ich vôňa odoženie muchy z vášho bytu

03.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photo Intrigue). S príchodom jari sme si možno všimli nadbytok hmyzu okolo domu. Muchy a komáre radi vlietajú do…

Tento šalát mizne z tanierov rýchlejšie ako bravčová krkovička. Dokonale dopĺňa chuť grilovaných jedál

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Mazo). Aký je najlepší šalát ku grilovaným jedlám? Prekvapte svojich hostí zaujímavou kombináciou. Hoďte ho na gril, potom…

Čo na sivé korienky vlasov? Zistite účinné a rýchle spôsoby, ako ich upraviť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe. Nie je to tak dávno, čo boli šedivé vlasy tabuizovanou témou, znakom pominuteľnosti, niečím, čo treba za každú cenu skrývať.…

Nič sa ku grilovanému mäsu nehodí tak ako táto omáčka. Prísady nájdete na lúke

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen). Dokonca aj dokonale pripravené mäso môže stratiť všetku svoju chuť a vôňu, ak sa podáva s nie…

Auto Trendy

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Prichádzajú vyššie ceny aj obmedzenie dovozu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Britská automobilka pripravuje zdražovanie a obmedzenie dovozu do USA. Časť nákladov prenesie na zákazníkov, no nie všetky.

Najmodernejšie technológie v hlavnej úlohe, ceny vám vyrazia dych!

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký výrobca luxusných automobilov prichádza s revolučnou generáciou obľúbeného modelu CLA. Tentoraz však len v elektrickom prevedení s pôsobivým dojazdom a výkonom, ktorý poteší každého…

Prvý elektrický pick-up v histórii výrobcu. Koľko kilometrov prejde na jedno nabitie?

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Isuzu predstavila prvé oficiálne obrázky a informácie o svojom prvom elektrickom pickupe. D-Max EV je bez emisná verzia populárneho japonského pick-upu.

Omoda 9 ponúka výkon superšportu a cenu, ktorá prekvapí!

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska značka Omoda vstupuje na európsky trh s impozantným SUV, ktoré kombinuje ohromujúci výkon 537 koní, plug-in hybridný pohon a luxusnú výbavu. Za akú cenu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov