Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Najviac kalorická látka sveta? Toto je pravda o glutamáne sodnom

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai). Glutamát sodný alebo často glutaman sodný je už roky kontroverzný. Internetom koluje teória, že má na svedomí epidémiu obezity a je to...

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai).

Glutamát sodný alebo často glutaman sodný je už roky kontroverzný. Internetom koluje teória, že má na svedomí epidémiu obezity a je to „najviac kalorická látka na svete“. Je naozaj čoho sa báť? Alebo je to len ďalší diétny mýtus?

Je glutaman sodný zodpovedný za epidémiu obezity?
Foto: shutterstock/Anon Nernsai

Ako bol objavený glutamát sodný?

Po stáročia ľudia používajú rôzne prírodné zložky na zvýraznenie chuti svojich jedál. Najčastejšie ide o čerstvé a sušené bylinky, soľ a korenie. Výnimkou je čínska kuchyňa, kde sa huby ako Shiitake a morské riasy už dlho používajú na zvýraznenie kvalít pripravovaných jedál. Nikto sa však nečudoval, prečo pridanie týchto konkrétnych ingrediencií tak výrazne zlepšilo chuť jedál.

V roku 1908 sa japonský vedec Kikunae Ikeda rozhodol preskúmať zloženie vývaru na báze rýb a odvaru z morských rias. Vďaka tomu objavil chuť umami, ktorej názov pochádza z japonského slova pre „chutné“. Predtým vedci rozlišovali iba štyri chute – sladkú, slanú, kyslú a horkú. Japonci uznávajú umami ako piatu základnú chuť.

V roku 1909 Kikunae Ikeda vytvoril špeciálny recept na korenie, ktorého najdôležitejšou zložkou bol práve glutaman sodný. Len o rok neskôr sa začala jeho masová výroba a slávny zvýrazňovač chuti sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých produktov.

Čo je vlastne glutamát sodný?

Chuť umami, ktorá sa vyznačuje hlbokou, mäsovou až vývarovou arómou, vzniká vďaka kyseline glutámovej. Je to aminokyselina prirodzene sa vyskytujúca v živočíšnych a rastlinných bielkovinách. Glutamát sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej, t. j. kombinácia kyseliny glutámovej a sodíka.

Kyselinu glutámovú nájdete v mnohých prírodných produktoch: syr, paradajky, špargľa, huby, mäso a údeniny, ryby a morské plody.

Najvyššie koncentrácie glutamátu sa však nachádzajú v sušených morských riasach a parmezáne. Najznámejšími nositeľmi chuti umami sú však produkty typicky používané v ázijskej kuchyni, ako je rybacia omáčka, sójová omáčka alebo ustricová omáčka.

Boli však niekedy obvinené zo zodpovednosti za epidémiu obezity? Určite nie.

Kde sa vzala teória o „vykrmovaní“ glutamanom sodným?

Tvrdenie, že glutaman sodný je kalorický, je založené na štúdiách vykonaných najmä na zvieratách. V niektorých pokusoch boli hlodavcom podávané vysoké dávky glutamátu, čo viedlo k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Bolo to vysvetlené poruchou funkcie častí mozgu, ktoré kontrolujú chuť do jedla a metabolizmus. Takéto štúdie však neodrážajú typické podmienky konzumácie glutamátu ľuďmi – dávky používané pri pokusoch boli často mnohonásobne vyššie ako dávky prítomné v ľudskej strave.

Výsledky štúdií uskutočnených na ľuďoch sú oveľa pestrejšie a nepodporujú tézu, že glutamát vedie k priberaniu. Neexistujú žiadne jasné dôkazy o tom, že by priamo spôsoboval obezitu u ľudí.

Naša telesná hmotnosť závisí od našej stravy, celkového príjmu kalórií, úrovne fyzickej aktivity, chorôb a liekov, ktoré užívame. V konečnom dôsledku k priberaniu prispieva nadbytok kalórií v strave, nie jediná chemická zlúčenina.

Glutamát sodný nie je príčinou priberania – za nadváhu môže skôr celkový kalorický príjem a životný štýl.
Foto: shutterstock/Kokhanchikov

Ako môže glutamát prispieť k priberaniu?

Jedným z možných mechanizmov spájajúcich glutamát sodný s telesnou hmotnosťou je jeho účinok na chutnosť potravín. Nachádza sa hlavne v instantných jedlách, fastfoodoch a tiež v mnohých spracovaných potravinách.

Zvýrazňovače chuti v nás vyvolávajú chuť jesť viac, viac, viac… Spracované potraviny sú také chutné, že je pre nás ťažké jedlo dojesť. Kto môže zjesť len pol vrecka lupienkov. Výsledkom je, že sa prejedáme a jednoducho konzumujeme príliš veľa kalórií, čo sa premieta do ďalších a ďalších kilogramov.

Prítomnosť glutamátu v potravinách zvyšuje apetít a zhoršuje kontrolu nad množstvom prijatej stravy.
Foto: shutterstock/beauty-box

Dá sa glutaman považovať za „najviac kalorickú látku na svete“?

Obezita je komplexný problém s multidimenzionálnymi príčinami. To zahŕňa nadmerný príjem kalórií, nedostatok pohybu, genetickú predispozíciu a faktory prostredia. Samotný glutaman sodný však nemá žiadne kalórie a priamo neovplyvňuje metabolizmus.

Je to len jedna z mnohých prídavných látok v potravinách a neexistuje dôkaz, že by sama o sebe viedla k obezite. To, na čom skutočne záleží, je celá naša strava, nie len jedna zložka. Namiesto obviňovania MSG sa pozrime bližšie na naše každodenné návyky.

Stojí za to venovať pozornosť kvalite potravín, ktoré jete, vyhýbať sa nadbytočným spracovaným výrobkom, ktoré sa ťažko konzumujú v primeraných množstvách, a dbať na zdravý životný štýl. Pamätajte, že zdravie je súčet všetkých vašich rozhodnutí, nie jedna zložka.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

To je najzdravšia časť banánov. Takmer každý ju vyhadzuje a nie je to len šupka

Takýmto orechom sa radšej vyhýbajte. Dietológovia to dávajú jasne najavo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Táto pochúťka je najlepším zdrojom kolagénu. Stojí málo a zlepšuje vzhľad

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SATOSHI ONO). Spomínate si na farebné želé z detstva, ktoré bolo neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda? Tento jednoduchý dezert z…

Jedzte ho každý deň a pocítite rozdiel. Voľnejšie nohavice sú len začiatkom výhod

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanita_St). Môžete jesť tvaroh pri diéte? Nenápadný výrobok, ktorý nájdete prakticky v každom obchode, skrýva množstvo živín, o ktorých…

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

6 znakov skutočne inteligentného človeka: Máte ich všetky?

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pathdoc). Inteligencia sa neprejavuje len vysokým IQ či akademickými titulmi. Existujú nenápadné znaky, ktoré prezrádzajú mimoriadne bystrú myseľ. Zistite,…

Auto Trendy

Automobilka v krízovej špirále: Tisíce ľudí príde o prácu, firma musí ušetriť 1,65 miliárd eur

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov