Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Kvások na chlieb vám budú závidieť aj skúsení pekári. Dávajte pozor na pomery a lyžicu

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimov Denis). Ako urobiť kvások na chlieb, to je otázka. A odpoveď znie – čo najjednoduchšie. V podstate ide o vodu a múku v...

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimov Denis).

Ako urobiť kvások na chlieb, to je otázka. A odpoveď znie – čo najjednoduchšie. V podstate ide o vodu a múku v správnom pomere a teoreticky by tu bolo ťažké niečo pokaziť. A predsa si musíte dávať pozor na lyžicu. Kvások musíte miešať, ale jedálenská lyžica pošle celú nádobu do koša. Tento recept vám určite pomôže stať sa majstrom alebo majsterkou domáceho chleba.

Ako urobiť kvások na chlieb, to je otázka. A odpoveď znie – čo najjednoduchšie.
Foto: shutterstock/Trofimov Denis

Kváskový chlieb je základom krásne vykysnutých a voňavých bochníkov. Samozrejme, chlieb môžete piecť aj z droždia, ale tí, ktorí vedia, ako na to, vedia, že to nie je to isté. Dnes vám povieme, ako pripraviť kvások na ražný chlieb, ktorý bude hotový už za päť dní.

  • Dôležitý je typ múky – čím „hrubšia“, tým lepšia.
  • Existuje ešte jedno pravidlo. Kvások nemá rád kov – po nakŕmení ho vždy premiešajte drevenou lyžicou, inak nevykysne alebo sa jednoducho pokazí.
  • Čo je ešte dôležité? Sledovať „čas kŕmenia“, najlepšie vždy v rovnakú hodinu.

Kvások na chlieb. Pekárne ho vyrábajú zle

Zloženie:

ražná múka,
prevarená, vlažná voda.

Kvások – ako naň:

  1. Pripravte si veľký pohár, zalejte ho vriacou vodou a dôkladne ho vyčistite a vytrite.
  2. Nasypte do neho 100 g múky a 100 g vody (aj na vodu sa hodí kuchynská váha kalibrovaná na gramy). Potom všetko premiešajte drevenou lyžicou a odložte na kuchynskú linku.
  3. Na druhý deň v rovnakom čase pridajte 100 g múky a rovnaké množstvo vody. Opäť premiešajte a odložte bokom. Tento postup opakujte nasledujúce štyri dni. Na tretí deň uvidíte prvé bublinky a kvások začne vydávať svoju charakteristickú vôňu.
  4. Piaty deň nakŕmte kvások naposledy, premiešajte a odložte na 12 hodín. Po uplynutí tejto doby môžete upiecť chlieb.
  5. Hotový kvások skladujte v chladničke, ale nezabudnite ho pred každým pečením znovu nakysnúť. Ak si však dávate dlhšiu prestávku od domáceho pečenia, kŕmte ho raz týždenne – potom bude dobrý takmer donekonečna.
Z tohto kvásku urobíte taký chlieb, že vás pekári budú nenávidieť, ale aj tak sa ním oplatí pochváliť.
Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Pamätajte na pravidlo lyžice a váš chlieb bude dokonalý, zdravý, chrumkavý a s množstvom bubliniek vo vnútri. Teraz už stačí len potrieť maslom a pridať obľúbenú salámu či syr.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chlieb jemný ako obláčik. Dlho zostáva čerstvý

Tieto vafle pripravíte bez kvapky mlieka. Sú oveľa chrumkavejšie ako tradičné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zmiešajte s vodou a natrite na škáry. Za 20 minút „zje“ všetky nečistoty

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/khak). Unavené škáry v kúpeľni či kuchyni prezrádzajú, že váš domov potrebuje oživenie. S našimi trikmi budú vaše škáry…

Nekupujte prostriedky na čistenie chladničky. Ten najlepší si vyrobíte sami z 2 lacných ingrediencií

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vaša chladnička potrebuje osviežiť, ale nechcete míňať peniaze na drahé čistiace prostriedky? Vyskúšajte jednoduchý domáci odvar, ktorý naozaj…

Pridajte ho do omáčky a tá bude mať perfektnú konzistenciu. Bude krémová a lahodná. Bez múky

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography). Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie…

Táto pochúťka je najlepším zdrojom kolagénu. Stojí málo a zlepšuje vzhľad

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SATOSHI ONO). Spomínate si na farebné želé z detstva, ktoré bolo neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda? Tento jednoduchý dezert z…

Položte ju vedľa klobásy a bravčovej krkovičky. Hostia ju zjedia ako prvú

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ordasiphoto). Konečne je to tu! Vytúžená a netrpezlivo očakávaná špargľa. Keď sa začne sezóna, jej najzarytejší fanúšikovia ju môžu…

Auto Trendy

Americká legenda na kolenách: Harley-Davidson bojuje s vlastnou vládou

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárna značka motoriek z USA čelí vážnym ekonomickým problémom kvôli clám, ktoré zaviedla americká administratíva. Strata v prvom štvrťroku 2025 dosiahla 9 miliónov dolárov.

Koniec pre diesle bez filtra pevných častíc? Môže to prísť skôr, ako čakáte

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia zvažuje radikálne opatrenia proti dieselovým vozidlám bez filtra pevných častíc. Majitelia starších modelov by sa mali pripraviť na nepríjemné prekvapenie.

Diaľnica pokrytá mincami: Z prevráteného kamióna sa vysypalo 8 miliónov kusov desať-centoviek

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Texaská cesta sa zmenila na "more striebra", keď sa z nákladiaku vysypalo 800 tisíc dolárov v drobných minciach. Dopravný kolaps trval 14 hodín.

Automobilka v krízovej špirále: Tisíce ľudí príde o prácu, firma musí ušetriť 1,65 miliárd eur

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov