Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Kedysi ju jedli chudobní, dnes kraľuje v reštauráciách. Cibuľová polievka na tomto vývare bude najlepšia

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia). Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s...

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia).

Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s veľkým potenciálom. Recept sa v priebehu desaťročí vyvíjal a dnes cibuľová polievka kraľuje v najlepších reštauráciách. S naším receptom môžete aj vy premeniť svoju jedáleň na reštauráciu, ale musíte si dať pozor na vývar. Kombinácia kačacieho a hovädzieho mäsa je nevyhnutná.

Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Na tomto vývare bude najlepšia.
Foto: shutterstock/photosimysia

Cibuľovú polievku si spájame s jedálnym lístkom dobrej reštaurácie a, samozrejme, s klasickými jedlami francúzskej kuchyne. Recept na cibuľovú polievku je naozaj triviálny a nemal by nikomu robiť problémy. Najťažšou časťou je dusenie cibule. Presne tak, dusenie, nie smaženie. Cibuľa by sa mala skaramelizovať vo vlastnej šťave, vtedy bude najlepšia. A, samozrejme, vývar, ktorý musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.

Cibuľová polievka. S týmto receptom premeníte svoju jedáleň na reštauráciu

Ingrediencie:

  • 8 väčších cibúľ v žltej šupke,
  • 4-6 strúčikov cesnaku,
  • 2 kačacie stehná a kus trupu,
  • 400 g kostí na hovädzí vývar,
  • 2 mrkvy,
  • polovica zeleru,
  • vyčistené maslo,
  • soľ, korenie, tymián, trochu rozmarínu,
  • čajová lyžička bieleho vínneho octu,
  • suché biele víno (pol pohára),
  • niekoľko plátkov rožka alebo bagety,
  • čedar alebo iný tvrdý a aromatický syr,
  • voliteľne: malý pohárik brandy.
Vývar, na ktorom sa vari cibuľová polievka, musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.
Foto: shutterstock/Photosiber

Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Tu je postup prípravý

1. Začnite tým, že si pripravíte základný vývar z mäsa a zeleniny. Kačacie mäso a hovädzie kosti zalejte vodou tak, aby ich zakryla. Pridajte očistenú mrkvu a zeler, niekoľko guľôčok nového korenia a 2-3 bobkové listy. Na miernom ohni varte, kým sa kačacie mäso takmer nerozpadne.

2. Kým sa vývar varí, pripravte si cibuľu. Ošúpte ju a nakrájajte na plátky. Cesnak nakrájajte na veľmi malé kocky.

3. Pripravte si hrniec s ťažkým dnom a zohrejte v ňom dve polievkové lyžice vyčisteného masla. Pridajte cibuľu a všetko varte na miernom ohni. Cibuľu nesmažte – mala by sa takmer variť na masle a vo vlastnej šťave.

4. Asi po 15 minútach dusenia pridajte k cibuli štipku soli a trochu cukru (stačí čajová lyžička). Pridajte aj 2-3 bobkové listy a duste ďalších 20 minút. Po tomto čase by mala cibuľa začať karamelizovať.

5. Pridajte cesnak, premiešajte a keď uvoľní svoju arómu, zalejte všetko suchým bielym vínom. Dôkladne premiešajte a počkajte, kým sa alkohol odparí. V tejto fáze môžete pridať aj brandy, ak ho používate.

6. Keď sa alkohol odparí, zalejte karamelizovanú cibuľu vývarom. Mäso oberte z kostí a pridajte do polievky. Podľa chuti dochuťte soľou, korením, tymiánom a rozmarínom. Varte ešte pol hodiny. Mala by len „bublať“ ako vývar.

7. Medzitým si pripravte krutóny. Nakrájajte rožok alebo bagetu na plátky, potrite ich trochou masla alebo pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte strúčikom cesnaku. Potom na každý plátok položte trochu strúhaného syra a zapečte v rúre, kým sa syr nerozpustí.

8. Horúcu polievku nalejte do misiek a na každú dajte lyžicu strúhaného syra. Podávajte s hriankou vedľa alebo zastrčenú do taniera.

@alfiecooks_

FRENCH ONION SOUP – SOUP SEASON 🧅 Welcome back to SOUP SEASON, my new series, where I show you how to make 10 of the best soups in town 🍂 For episode 1, we’re starting with a classic – FRENCH ONION SOUP 🇫🇷 It’s PERFECT for the colder days ahead – a bowl of sweet, sticky & gooey onions, topped with garlicky bread + oozy cheese 🥵 You can find the full written recipe down below – so let me know if you give it a go in the comments below 👇 And remember, if you like what you see, make sure to follow for more soup season with me 👨🏻‍🍳 INGREDIENTS (serves 4) 1kg brown onions 5 garlic cloves 50g (vegan) butter 2tbsp olive oil 2tbsp plain flour 250ml white wine 1.5l vegetable stock 1tbsp sugar Handful of fresh thyme Handful of fresh rosemary 2 bay leaves Salt Pepper 1x baguette 1x block (vegan) cheese Handful chives METHOD 1. Slice the onions, then add the butter + oil in a deep-bottomed pan. 2. Add the onions, season with salt, mix well + sautée on a medium heat until softened (15-20 minutes – stirring regularly to avoid burning). 3. Add the sugar, then cook for a further 10-20 minutes until golden + soft. 4. Mince the garlic + sautée until fragrant. 5. Add the plain flour, stir well until incorporated 6. Increase the heat, then add the wine gradually to deglaze the pan, stirring well as you go. 7. Add the hot vegetable stock, rosemary, thyme + bay, then simmer for 30 minutes. 8. Slice the baguette + toast under the grill with a splash of oil / in toaster. 9. Ladle the soup into heatproof bowls, put the bread on top, then cover with grated cheese. 10. Place under the grill until melted, then top with finely chopped chives + enjoy! #frenchonionsoup #frenchonion #soup #soupseason #series #comfortfood #homemadesoup #zerowastecooking #foodporn

♬ snowfall – Øneheart & reidenshi

TIP: Nezabudnite, že počas varenia, vyprážania a flambovania sa alkohol zväčša odparí, ale napriek tomu v pokrme zostane malé množstvo. Majte to na pamäti, keď napríklad cibuľovú polievku podávate tehotným ženám, deťom alebo iným osobám, ktoré by nemali konzumovať alkohol. Biele víno môžete nahradiť nealkoholickým vínom, ktoré má skvelú chuť a je úplne bezpečné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto polievka dokáže nahradiť celú večeru. Je plná chuti, sýta a hrejivá. Ideálna na zimné chladné dni

Paradajková polievka v tejto verzii poteší. Predtým, ako ich hodíte do hrnca, urobte s paradajkami jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov