Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Kedysi ju jedli chudobní, dnes kraľuje v reštauráciách. Cibuľová polievka na tomto vývare bude najlepšia

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia). Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s...

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia).

Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s veľkým potenciálom. Recept sa v priebehu desaťročí vyvíjal a dnes cibuľová polievka kraľuje v najlepších reštauráciách. S naším receptom môžete aj vy premeniť svoju jedáleň na reštauráciu, ale musíte si dať pozor na vývar. Kombinácia kačacieho a hovädzieho mäsa je nevyhnutná.

Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Na tomto vývare bude najlepšia.
Foto: shutterstock/photosimysia

Cibuľovú polievku si spájame s jedálnym lístkom dobrej reštaurácie a, samozrejme, s klasickými jedlami francúzskej kuchyne. Recept na cibuľovú polievku je naozaj triviálny a nemal by nikomu robiť problémy. Najťažšou časťou je dusenie cibule. Presne tak, dusenie, nie smaženie. Cibuľa by sa mala skaramelizovať vo vlastnej šťave, vtedy bude najlepšia. A, samozrejme, vývar, ktorý musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.

Cibuľová polievka. S týmto receptom premeníte svoju jedáleň na reštauráciu

Ingrediencie:

  • 8 väčších cibúľ v žltej šupke,
  • 4-6 strúčikov cesnaku,
  • 2 kačacie stehná a kus trupu,
  • 400 g kostí na hovädzí vývar,
  • 2 mrkvy,
  • polovica zeleru,
  • vyčistené maslo,
  • soľ, korenie, tymián, trochu rozmarínu,
  • čajová lyžička bieleho vínneho octu,
  • suché biele víno (pol pohára),
  • niekoľko plátkov rožka alebo bagety,
  • čedar alebo iný tvrdý a aromatický syr,
  • voliteľne: malý pohárik brandy.
Vývar, na ktorom sa vari cibuľová polievka, musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.
Foto: shutterstock/Photosiber

Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Tu je postup prípravý

1. Začnite tým, že si pripravíte základný vývar z mäsa a zeleniny. Kačacie mäso a hovädzie kosti zalejte vodou tak, aby ich zakryla. Pridajte očistenú mrkvu a zeler, niekoľko guľôčok nového korenia a 2-3 bobkové listy. Na miernom ohni varte, kým sa kačacie mäso takmer nerozpadne.

2. Kým sa vývar varí, pripravte si cibuľu. Ošúpte ju a nakrájajte na plátky. Cesnak nakrájajte na veľmi malé kocky.

3. Pripravte si hrniec s ťažkým dnom a zohrejte v ňom dve polievkové lyžice vyčisteného masla. Pridajte cibuľu a všetko varte na miernom ohni. Cibuľu nesmažte – mala by sa takmer variť na masle a vo vlastnej šťave.

4. Asi po 15 minútach dusenia pridajte k cibuli štipku soli a trochu cukru (stačí čajová lyžička). Pridajte aj 2-3 bobkové listy a duste ďalších 20 minút. Po tomto čase by mala cibuľa začať karamelizovať.

5. Pridajte cesnak, premiešajte a keď uvoľní svoju arómu, zalejte všetko suchým bielym vínom. Dôkladne premiešajte a počkajte, kým sa alkohol odparí. V tejto fáze môžete pridať aj brandy, ak ho používate.

6. Keď sa alkohol odparí, zalejte karamelizovanú cibuľu vývarom. Mäso oberte z kostí a pridajte do polievky. Podľa chuti dochuťte soľou, korením, tymiánom a rozmarínom. Varte ešte pol hodiny. Mala by len „bublať“ ako vývar.

7. Medzitým si pripravte krutóny. Nakrájajte rožok alebo bagetu na plátky, potrite ich trochou masla alebo pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte strúčikom cesnaku. Potom na každý plátok položte trochu strúhaného syra a zapečte v rúre, kým sa syr nerozpustí.

8. Horúcu polievku nalejte do misiek a na každú dajte lyžicu strúhaného syra. Podávajte s hriankou vedľa alebo zastrčenú do taniera.

@alfiecooks_

FRENCH ONION SOUP – SOUP SEASON 🧅 Welcome back to SOUP SEASON, my new series, where I show you how to make 10 of the best soups in town 🍂 For episode 1, we’re starting with a classic – FRENCH ONION SOUP 🇫🇷 It’s PERFECT for the colder days ahead – a bowl of sweet, sticky & gooey onions, topped with garlicky bread + oozy cheese 🥵 You can find the full written recipe down below – so let me know if you give it a go in the comments below 👇 And remember, if you like what you see, make sure to follow for more soup season with me 👨🏻‍🍳 INGREDIENTS (serves 4) 1kg brown onions 5 garlic cloves 50g (vegan) butter 2tbsp olive oil 2tbsp plain flour 250ml white wine 1.5l vegetable stock 1tbsp sugar Handful of fresh thyme Handful of fresh rosemary 2 bay leaves Salt Pepper 1x baguette 1x block (vegan) cheese Handful chives METHOD 1. Slice the onions, then add the butter + oil in a deep-bottomed pan. 2. Add the onions, season with salt, mix well + sautée on a medium heat until softened (15-20 minutes – stirring regularly to avoid burning). 3. Add the sugar, then cook for a further 10-20 minutes until golden + soft. 4. Mince the garlic + sautée until fragrant. 5. Add the plain flour, stir well until incorporated 6. Increase the heat, then add the wine gradually to deglaze the pan, stirring well as you go. 7. Add the hot vegetable stock, rosemary, thyme + bay, then simmer for 30 minutes. 8. Slice the baguette + toast under the grill with a splash of oil / in toaster. 9. Ladle the soup into heatproof bowls, put the bread on top, then cover with grated cheese. 10. Place under the grill until melted, then top with finely chopped chives + enjoy! #frenchonionsoup #frenchonion #soup #soupseason #series #comfortfood #homemadesoup #zerowastecooking #foodporn

♬ snowfall – Øneheart & reidenshi

TIP: Nezabudnite, že počas varenia, vyprážania a flambovania sa alkohol zväčša odparí, ale napriek tomu v pokrme zostane malé množstvo. Majte to na pamäti, keď napríklad cibuľovú polievku podávate tehotným ženám, deťom alebo iným osobám, ktoré by nemali konzumovať alkohol. Biele víno môžete nahradiť nealkoholickým vínom, ktoré má skvelú chuť a je úplne bezpečné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto polievka dokáže nahradiť celú večeru. Je plná chuti, sýta a hrejivá. Ideálna na zimné chladné dni

Paradajková polievka v tejto verzii poteší. Predtým, ako ich hodíte do hrnca, urobte s paradajkami jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vôbec to nie je petržlen. Je nízkokalorická a pôsobí na imunitný systém ako citrón

23.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NANTAWAN PATAMAROT). Čo robiť s japonskou reďkovkou? Táto otázka sa vynorí v hlavách ľudí, ktorí sa s ňou stretávajú…

Zelenina stráca farbu? Vôbec nemusí. Stačí jedna vec, aby bola šťavnatá a potešila svojou farbou

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu a potešila svojou intenzívnou farbou? Neexistuje žiadne riešenie. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov,…

Proso už nikdy nevyjde zatrpknuté. Všetko, čo musíte urobiť pred varením, je pripraviť ho

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PavelKant). Stále viac ľudí zaraďuje proso do svojho každodenného jedálnička. Je to preto, že je zdravé a dá sa…

Nudí vás obyčajné mleté ​​hovädzie mäso? Fašírky na japonský spôsob sú v móde

23.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NPDstock). Jedlá z mletého mäsa sú veľmi obľúbené pre jednoduchú prípravu a široké možnosti dosiahnutia zaujímavých efektov. Vhodne zvolené…

Tento koláčik s polevou sa rozplýva v ústach. Je vynikajúci a hlavne „nie príliš sladký“.

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alena Haurylik). Dokonalý koláč ku káve musí byť po prvé chutný a po druhé dobrý, ale „nie príliš sladký“.…

Auto Trendy

Svet áut v búrke protekcionizmu: Trump, Čína a Európa v boji o dominanciu

24.3.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí úplne novej ére. Protekcionizmus mení pravidlá hry a svetoví hráči ako USA, Čína či Európa zavádzajú opatrenia, ktoré majú ochrániť ich trhy.…

Mercedes zaplatí za odchod zamestnancom viac, ako stojí luxusné auto

24.3.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecké automobilky čelia historickej kríze. Firmy ako Mercedes-Benz či Audi siahajú po extrémnych riešeniach – zamestnancom ponúkajú tisíce za „dobrovoľný” odchod. Čo sa deje v…

Bugatti vám predá Tourbillon s ôsmimi výfukmi! Luxus, ktorý vyrazí dych aj milionárom

24.3.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že ste už videli všetko? Bugatti opäť posúva hranice luxusu a extravagantnosti. Nový balíček pre ich 1800-koňový hypersport s motorom V16 ponúka…

Prečo smrť zhadzuje topánky? Prekvapivé príbehy z dopravných nehôd

24.3.2025 Redakcia Auto trendy - Sú to len fámy, alebo je za tým niečo viac? Prečo obete dopravných nehôd často strácajú topánky? Tento záhadný jav vzbudzuje zvedavosť a spája sa…

Výbuch hnevu: Vandali zničili viac ako 80 Tesiel na parkovisku v Kanade!

24.3.2025 Redakcia Auto trendy - Kanadské mesto Hamilton sa stalo dejiskom jedného z najväčších útokov na elektromobily značky Tesla. Neznámi páchatelia poškodili viac ako 80 áut zaparkovaných na parkovisku pri…

Veľké SUV, malý hybrid: Prekvapí dizajnom, nie motorom

24.3.2025 Redakcia Auto trendy - Renault Espace, ikonické SUV francúzskej automobilky, sa predstavuje vo svojej najnovšej podobe. Modernizované línie a atraktívny dizajn sľubujú dynamický zážitok, no pod kapotou všetko zostáva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov