13.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa)
Bezpečné skladovanie surového mäsa si vyžaduje špeciálne znalosti. Pozornosť musíte venovať aj jeho správnemu výberu. Vysvetlíme vám, ako to urobiť správne.

Foto: shutterstock/New Africa
Mäso je bohaté na bielkoviny a vodu, čo ho robí náchylným na rast mikroorganizmov. Preto je dodržiavanie základných pravidiel hygieny a bezpečnosti potravín kľúčovou súčasťou zdravého varenia.
Prvým krokom k bezpečnej konzumácii mäsa a rýb je ich dôkladné posúdenie ešte v obchode. Dôležitá je farba, vôňa a pružnosť. Hovädzie a bravčové mäso by malo mať výraznú červenoružovú farbu. Ak spozorujete tmavohnedé zafarbenie, slizký povrch alebo intenzívny nepríjemný zápach, výrobok radšej vyhoďte. V prípade hydiny sú varovným signálom aj príliš intenzívna vôňa, tvrdosť mäsa alebo slizká štruktúra.
Na druhej strane, v prípade rýb sú ich vyblednutý vzhľad, hubovitá štruktúra alebo čpavková aróma jasnými ukazovateľmi ich nízkej kvality. Dôležité je tiež vyhnúť sa výrobkom v poškodených, netesniacich alebo roztrhnutých obaloch, ktoré môžu signalizovať kontakt s kontaminantmi a baktériami.

Foto: shutterstock/New Africa
Ako udržiavať čerstvosť mäsa?
Bezpečnosť potravín do veľkej miery závisí od procesu manipulácie. Je nevyhnutné umývať si ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd pred a po kontakte s mäsom. Nedovoľte, aby surové mäso prišlo do kontaktu s inými potravinami. Je tiež veľmi dôležité používať oddelené nože a dosky na krájanie mäsa, zeleniny a chleba. Toto jednoduché pravidlo sa oplatí uplatňovať denne, najmä v prípade neumytej zeleniny alebo produktov, ktoré sa konzumujú surové.
Čerstvé mäso je najlepšie skladovať v chladničke v plastovom vrecku alebo na tanieri zabalené v potravinovej fólii. Optimálna teplota je 2 °C. Bravčové mäso sa v tomto stave môže skladovať až tri dni. Hydina sa môže v chladničke skladovať jeden až dva dni. Výnimkou je mleté mäso, ktoré by sa malo pripraviť do niekoľkých hodín od nákupu.

Foto: shutterstock/Aleksey Kurguzov
Ryby, ktoré si vyžadujú špeciálnu úpravu, by sa mali pokvapkať olivovým olejom a citrónovou šťavou, aby sa v chladničke udržali čerstvé. Skladujte ich v hliníkovej fólii alebo vo vzduchotesnej nádobe naplnenej kockami ľadu, ktoré by sa mali pravidelne vymieňať. V chladničke si čerstvé ryby zachovajú svoju kvalitu len 1 – 2 dni.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.