2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio).
Máte radi rýchle a chutné jedlá, ktoré vás ohromia svojou bohatou chuťou a ktorých príprava je triviálna? Hlúpa otázka – kto nemá rád? Dnes sa pustíme do absolútnej klasiky medzi jednoduchými a rýchlymi jedlami, a to do paradajkovej krémovej polievky. Recept je triviálny, chuť však vôbec nie. Ak ju chcete ozvláštniť, pridajte bielu prísadu. Za chuť by sa nemusel hanbiť žiadny šéfkuchár.

Foto: shutterstock/AtlasStudio
Paradajková polievka je pravdepodobne jediný recept na svete, ktorý má rád doslova každý. Vďaka nášmu dnešnému si však paradajkovú polievku obľúbite a možno si ju dokonca zamilujete znova. Tu nejde o koncentrát zmiešaný s vývarom (hoci proti tomuto spôsobu prípravy paradajkovej polievky nič nemáme), tu bude sila čerstvých paradajok opražených na masle, tu bude bazalka, oregano, cesnak a niečo, čo fantasticky zvýrazňuje chuť takmer všetkých krémových polievok. Samozrejme, ide o syr, ale nie o mozzarellu alebo ricottu, ktoré sa spájajú s Talianskom, ale o grécku fetu. Bude taká lahodná, že keď zavriete oči, môžete si predstavovať, že ste v najlepšej reštaurácii, kde sa podávajú pochúťky z južnej Európy.
Paradajková krémová polievka. Bez syra nebude taká chutná
Ingrediencie:
- 1,5 kg paradajok (najlepšie malinových),
- 500 ml vývaru alebo ľahkého bujónu,
- 1 malá cibuľa,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- olej a maslo,
- soľ, korenie, čerstvá bazalka, sušené oregano,
- 100 g syra feta.

Foto: shutterstock/Pronina Marina
Paradajková krémová polievka – ako ju pripraviť
1. Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom 2-3 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezosklovatie.
2. Paradajky sparíme a odstránime z nich šupku a semienka. Dužinu nakrájajte a pridajte k osmaženej cibuli, v tejto fáze pridajte aj poriadnu lyžicu masla. Pridajte cesnak pretlačený cez lis. Restujte 5 minút, kým sa paradajky nezačnú rozpadávať.
3. Prilejte vývar a pridajte rozdrobený syr feta. Keď sa syr rozpustí, dochuťte ho soľou a korením podľa chuti. Potom všetko rozmixujte na hladký krém. Nalejte do tanierov a ozdobte nasekanou bazalkou.
Paradajkovú polievku môžete podávať aj s bylinkovými krutónmi alebo slaninovými čipsami či inými údeninami. Môžete sa rozhodnúť pre prosciutto crudo alebo inú údenú šunku. Môžete ju podávať aj s obľúbenými semienkami, napríklad s praženými slnečnicovými semienkami, nasekanými pistáciami alebo kešu orieškami. A ak si myslíte, že paradajky mimo sezóny nemajú žiadnu chuť, použite namiesto čerstvých paradajok konzervované. Stačí len 700 g.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Výdatná a sýta polievka na obed. Druhý chod nebude potrebný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.