Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako zahustiť omáčku, aby bola zamatová a chutná? Pomôže vám nielen múka

21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jukov studio). Príliš riedka omáčka môže pokaziť aj ten najlepší pokrm, preto sa oplatí vedieť, ako omáčku zahusťovať, aby mala dokonalú konzistenciu a štruktúru...

21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jukov studio).

Príliš riedka omáčka môže pokaziť aj ten najlepší pokrm, preto sa oplatí vedieť, ako omáčku zahusťovať, aby mala dokonalú konzistenciu a štruktúru a nestratila nič zo svojej chuti.

Existuje niekoľko spôsobov, ako zlepšiť konzistenciu omáčky bez toho, aby to príliš ovplyvnilo jej kvalitu. Oplatí sa poznať ich všetky a vybrať si ten správny.
Foto: shutterstock/Jukov studio

Jednou z vecí, ktoré sa v kuchyni hodia, je vedieť, ako zahusťovať omáčky bez toho, aby sa pokazila ich chuť. Existuje niekoľko spôsobov, ako zlepšiť konzistenciu omáčky bez toho, aby to príliš ovplyvnilo jej kvalitu. Oplatí sa poznať ich všetky a vybrať si ten správny.

Čím zahustiť omáčky? Existuje veľa možností

Pri zvažovaní, čím zahusťovať omáčky, sa oplatí pozrieť sa na osvedčené metódy špičkových kuchárov. Na zahustenie omáčok používajú:

  • múku (pšeničnú, kukuričnú alebo dokonca zemiakovú),
  • zápražku,
  • smotanu,
  • maslo,
  • trochu mlieka alebo tučný vývar.

Niektoré omáčky možno zahusťovať vínom alebo vodou z varenia cestovín, iné pridaním paradajkovej passaty, ďalšie taveným syrom, mascarpone alebo tvrdým syrom. Omáčku možno zahusťovať aj vaječným žĺtkom alebo zeleninovým pyré, prípadne rozmixovaním zložiek omáčky na hladkú kašu.

TIP! Omáčku možno zahusťovať aj pridaním mletých ľanových semienok, ale v tomto prípade buďte opatrní, pretože príliš veľké množstvo ľanového prášku môže zmeniť omáčku na konzistenciu podobnú tvarohu.
Foto: shutterstock/olepeshkina

Ako zahusťovať omáčku múkou?

Oplatí sa vedieť najmä to, ako zahusťovať omáčku múkou. Ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov zahusťovania omáčok, ktorý používajú gazdinky už mnoho rokov. Funguje to najmä pri mäsových a hubových omáčkach.

Ako na to:

  • Pridajte 1 – 2 polievkové lyžice pšeničnej (alebo ražnej) múky do malého množstva studenej vody alebo vývaru (alebo vychladnutej omáčky).
  • Dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
  • Túto kašu vlejte do hrnca s omáčkou pomaly, malým prúdom a za stáleho miešania.
  • Pred pridaním múky do omáčky je dobré ju preosiať a po zahustení múkou omáčku ešte niekoľko minút povariť, aby sa zabránilo múčnej chuti.
Veľmi obľúbeným spôsobom zahustenia omáčky pomocou múky je pridanie zápražky.
Foto: shutterstock/Marian Curko

Ďalším obľúbeným spôsobom zahustenia omáčky pomocou múky je pridanie zápražky:

  • Na panvici rozpustite lyžicu masla.
  • Pridajte lyžicu pšeničnej múky.
  • Za stáleho miešania smažte, kým múka nezhnedne.
  • Potom pridajte trošku omáčky, dôkladne premiešajte.
  • Prilejte omáčku a niekoľko minút povarte.

Ak sa však chceme vyhnúť lepku v našej strave, môžeme omáčku úspešne zahusťovať kukuričnou alebo zemiakovou múkou. Technika je rovnaká a tieto druhy múky sa odporúčajú najmä na jemné omáčky. Nielenže neobsahujú lepok, ale omáčku ani nezakalia.

Ako zahusťovať omáčku bez múky?

Dobrým spôsobom zahustenia omáčky je pridať do nej na konci varenia niekoľko kúskov studeného masla.
Foto: shutterstock/O. Kalacheva

A ako zahustiť omáčku bez múky? Existuje niekoľko spôsobov, hoci nie všetky sú vhodné pre každý typ omáčky.

Dobrým spôsobom zahustenia omáčky je pridať do nej na konci varenia niekoľko kúskov studeného masla. Tým sa omáčka emulguje a získa zamatovú štruktúru. Treba však pamätať na to, že to pokrmu dodá aj maslovú chuť, preto zvážte, či bude tento prídavok pre vašu omáčku vhodný.

Chuť obohatí aj pridanie smotanového syra alebo mascarpone. Nakrájajte ho na malé kúsky a roztopte v troche vychladnutej omáčky, potom ho nalejte do vriacej omáčky a niekoľko minút povarte.

Omáčku, najmä hubovú, môžete zahusťovať aj pomocou hustej smotany. Časť hubového vývaru odlejeme do hrnca, pridáme lyžicu smotany, spojíme, potom vlejeme do panvice a za stáleho miešania varíme.

Ak pripravujete zeleninovú omáčku, jej hustotu môžete zvýšiť rozmixovaním surovín ručným mixérom. Pomôcť môže aj pridanie chuťovo bohatého zeleninového pyré alebo paradajkovej passaty.

Na zahustenie omáčky môžete použiť aj vaječný žĺtok, ktorý sparíte a vyšľaháte, kým nie je svetlý a nadýchaný. Rozšľahaný žĺtok jednoducho pridáme do horúcej omáčky a premiešame, aby sme omáčku nielen zahustili, ale aby mala aj hladkú, zamatovú štruktúru.

Omáčku na cestoviny možno úspešne zahusťovať aj pomocou vody, v ktorej sa varili cestoviny. Keďže pri varení múky sa do vody uvoľňuje lepok, jeho pridanie do omáčky ju jemne zahustí a dodá jej príjemnú štruktúru. Na zvýšenie hustoty omáčky a dodanie jej hĺbky a definície sa môže pridať aj víno.

Ako sa redukuje omáčka?

Pri hľadaní metódy na zahustenie omáčky je užitočné vedieť, ako redukovať omáčku. Redukcia nie je nič iné ako odparovanie prebytočnej vody z omáčky. Ak to urobite?

  • Prelejte omáčku do samostatného hrnca.
  • Varte ju, kým nezmenší svoj objem a dostatočne nezhustne.
  • Potom ju prelejte späť do hlavného jedla.

Nezabudnite však, že chuť omáčky bude pri redukcii intenzívnejšia, preto buďte opatrní pri pridávaní soli a pikantných korenín.

@atoastedcrumb

This Blueberry and Plum Reduction Sauce pairs so well with a pork tenderloin! It’s glossy and has a depth of flavor that you wouldn’t imagine! Here’s the recipe! 🫐 Blueberry and Plum Reduction Sauce 1 tbsp oil 4 plums 6 oz of blueberries 1/3 cup of onion 3 to 4 cloves of garlic 1/4 cup of brown sugar 1/4 cup of sherry 2 tbsp of balsamic vinegar 1 bay leaf 1-2 tbsp of butter (dependent on volume of sauce) 1. Add all of the ingredients (except the butter) to a deep pot and bring to a boil. 2. Cover and simmer for 15 minutes. 3. Take the lid off and smash down as many of the whole ingredients left as you can. If necessary, cook down for 5-10 more minutes. 4. Using an immersion blender, blend the sauce into a thick, jam like texture. 5. Push the mixture through a seive to remove any grainy texture remaining. 6. Transfer the sauce back to a clean, warm pot, add 1-2 tbsp of butter and whisk constantly to melt. 7. Pairs well with pork! 😋 #plumsauce #blueberryplum #blueberrysauce #reductionsauce #sauces #sauceforpork #dinner #foodie #foodtok #foodtiktok

♬ La belle vie – Sacha Distel

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Z bravčového karé pripravujem niečo lepšie ako rezne. Mäso vychádza prima, a to vďaka dôležitej zásade

Príprava židovského guláša trvá dva dni. Je taký chutný, že môžete zhrešiť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Ktorá strana hliníkovej fólie udržiava teplo? Vysvetlíme vám to raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Hliníková fólia je výrobok, ktorý sa nachádza v každej domácnosti. Široko sa používa v kuchyni. Okrem iného sa…

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov