Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Pesto zo sušených paradajok. Určite ho vyskúšajte s cestovinami a farebným korením

3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG) Pesto zo sušených paradajok je chutným doplnkom mnohých jedál. Jeho základom je len niekoľko surovín, ale dokonalá kombinácia chutí robí z pesta zo...

3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG)

Pesto zo sušených paradajok je chutným doplnkom mnohých jedál. Jeho základom je len niekoľko surovín, ale dokonalá kombinácia chutí robí z pesta zo sušených paradajok skutočnú lahôdku. Ako si ho pripraviť dokonale?

Pesto zo sušených paradajok. Určite ho vyskúšajte s cestovinami a farebným korením.
Foto: shutterstock/DronG

Pesto zo sušených paradajok je skutočným chuťovým zážitkom. Výborne sa hodí k cestovinám, ale môžete ho podávať aj ako nátierku na sendviče.

Červené pesto – čo je pesto rosso?

Červené pesto alebo takzvané pesto rosso je chutná pasta, ktorú môžete vyskúšať ako alternatívu tradičného bazalkového pesta. Červené pesto sa vyznačuje intenzívnou farbou, za ktorú vďačí svojej hlavnej zložke – sušeným paradajkám. Sušené paradajky sú pochúťkou, ktorá sa často objavuje na našich stoloch. Majú intenzívnu chuť a obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných zložiek.

Okrem iného obsahujú draslík a železo, vitamíny skupiny B a lykopén, ktorý sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Paradajky sušené na slnku sú produktom so širokým spektrom využitia v kuchyni. Okrem iného sa môžu pridávať do šalátov, mäsových jedál, omáčok a pesta. V nasledujúcom článku sa dozvieme, ako presne pripraviť chutné pesto zo sušených paradajok a s čím ho podávať

Červené pesto – čo je pesto rosso?
Foto: shutterstock/Jaded Art

Ako pripraviť aromatické pesto rosso? Recept na domáce pesto

Recept na domáce pesto zo sušených paradajok nie je zložitý a je založený len na niekoľkých surovinách. Tou hlavnou sú, samozrejme, sušené paradajky, ktoré sú zodpovedné nielen za chuť občerstvenia, ale aj za jeho farbu. Chuť pasty ďalej dopĺňajú:

  • Orechy – do pesta zo sušených paradajok sa tradične pridávajú píniové oriešky, ale možno ich nahradiť aj mandľami. Orechy dodajú pasty krémovú štruktúru.
  • syr – zvyčajne je to parmezán, ale môžete použiť aj náhradu s podobnou štruktúrou
  • olivový olej – je spojovacím prvkom medzi ostatnými zložkami a dodáva pestu zo sušených paradajok jemnejšiu štruktúru
  • cesnak – táto zložka dodáva pestu intenzívnejšiu a pikantnejšiu chuť

Základné ingrediencie na pesto zo sušených paradajok sú uvedené vyššie. Ak chcete recept mierne upraviť, môžete pridať napríklad bazalku alebo trochu chilli, aby ste zvýšili chuť vašej domácej pasty.

Ako pripraviť paradajkové pesto?

Na prípravu domácej pasty na báze sušených paradajok budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 200 g sušených paradajok v oleji
  • 100 g píniových orieškov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • ½ šálky olivového oleja
  • soľ, korenie (podľa chuti)
Ako pripraviť paradajkové pesto?
Foto: Pixabay/Divily

Spôsob prípravy:

Vložte píniové oriešky na suchú panvicu a pražte, kým nezhnednú a nezačnú vydávať intenzívnu vôňu. Paradajky scedíme z oleja (nemusí to byť dôkladne) a vložíme do misy mixéra. Pridajte opražené píniové oriešky, olúpaný a nasekaný cesnak, nastrúhaný parmezán a olivový olej. Všetko rozmixujte na hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, pridajte viac olivového oleja. Pesto zo sušených paradajok ochuťte soľou a korením podľa potreby.

Cestoviny s pestom zo sušených paradajok – návrhy na servírovanie

Ako podávate takto pripravenú pastu? Navrhujeme cestoviny s pestom zo sušených paradajok. Jednoducho uvarte akékoľvek cestoviny podľa pokynov na obale a potom ich zmiešajte s pestom. Jedlo má vynikajúcu chuť a krásne vyzerá posypané zrnkami farebného korenia a ozdobené niekoľkými lístkami čerstvej bazalky. Pesto zo sušených paradajok sa výborne hodí aj ako nátierka na ranný chlieb. Jeho chuť sa dokonale hodí ku chrumkavým toastom. Pesto zo sušených paradajok sa môže použiť aj ako prísada do zeleninových nákypov. Je vhodné aj na pizzu ako alternatíva tradičnej paradajkovej omáčky.

Paradajkové pesto – ako skladovať domáci produkt?

Ako skladovať paradajkové pesto? Domáce pesto zo sušených paradajok by sa malo skladovať v tesne uzavretej nádobe (môže to byť napríklad pohár alebo sklenená nádoba na potraviny) na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Domáce pesto by sa malo spotrebovať maximálne do jedného mesiaca. Pesto môžete pred uzavretím pokvapkať malým množstvom olivového oleja. Zabráni sa tým vysušeniu a naše pesto zo sušených paradajok zostane dlhšie čerstvé. Nádoba s domácim pestom zo sušených paradajok by sa nemala dlhodobo skladovať pri izbovej teplote. V takom prípade hrozí, že sa v ňom začnú množiť baktérie a náš výrobok sa pokazí.

@healthy_floflo

🍅🫙🍝Episode 13 of “The Italian series”: pesto rosso (Red pesto / Sicilian pesto) Reasons to over this recipe: ✅ versatile: use as a pasta sauce or spread ✅ easy to make ✅ great alternative to your usual green pesto ✅ made with wholesome ingredients ✅ authentic Italian recipe (from Sicily) Ingredients for ~4 portions: 100g Sundried tomatoes (in oil, drained) 60g almonds, no skin 80g Parmesan cheese 1/2 garlic clove Small Handful of Basil Drizzle of Oil Pinch of alt Instructions: 🍅Into a food processor bowl add all the ingredients and blitz. 🍅Blitz until it reaches the consistency that you see in the video, it should take ~5 minutes. You’ll be tempt to add more oil (and you can totally do that) but I prefer not to, for an healthier and lighter option. 🍅Add 1 or 2 tbsp of the pasta to a portion of pasta straight into the pan. Add pasta water and mix until it becomes a creamy sauce. 🥖You can also use this red pesto paste as a delicious spread for your toasted bread (after you blitz it is ready to serve) 🫙If you have any leftover you can store it for later (if you decide to do so I would recommend adding to a air tight jar and add a drizzle of oil on top to cover the surface (this way it will last longer)

♬ original sound – Florencia Baldini

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Umiestnite ho do záhrady alebo na parapet. Muchy sa budú držať ďalej

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vinicius R. Souza). Otravné a dotieravé muchy dokážu účinne zničiť relaxáciu v záhrade a na terase, ako aj znepríjemniť…

Polievku nemusíte zahusťovať smotanou. Existuje diétna alternatíva. Má len 36 kcal v 100 g

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio). Čím môžem polievku zahusťovať namiesto smotany? Tento výrobok nie je na Slovensku veľmi známy, čo je škoda, pretože…

Pred spaním si dajte pod vankúš cesnak. Možno sa budete smiať, ale nebudete to ľutovať

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Cesnak je mimoriadne obľúbenou zložkou mnohých jedál. Jeho aróma dokáže dokonale doplniť mnohé jedlá. Ukázalo sa, že…

Takto marinujem morčacie rezne. Mäso je také šťavnaté, že sťava z neho doslova vyteká

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Morčacie mäso sa nevyberá tak často ako kuracie, najmä preto, že sa ho dosť ľudí bojí. Morčacie…

Najlepšie motivačné knihy pre lenivé dni – pre tých, ktorí chcú cítiť novú energiu

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Soloviova Liudmyla). Motivačné knihy sú špeciálnymi vydavateľskými položkami. Ich cieľom je často ukázať spôsoby, ako prekonať prekážky a obavy,…

Auto Trendy

Hyundai kapituluje: Juhokórejský gigant investuje miliardy do USA

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Hyundai ustúpil tlaku amerických ciel a chystá masívne investície do výroby v USA. Plánuje presunúť produkciu viacerých modelov a investovať neuveriteľných 21 miliárd…

Musk sa láme pod tlakom: „Ako sa môžu smiať na mojej bolesti?"

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kontroverzný miliardár odhaľuje zraniteľnú stránku svojej osobnosti, zatiaľ čo jeho impérium sa otriasa v základoch.

Toyota triumfuje s hybridmi: Európa jej dáva za pravdu, keď ostatní vsádzajú na elektrické vozidlá

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská automobilka, ktorá sa vyhýba čisto elektrickému pohonu, valcuje predajné rebríčky a dokazuje, že jej stratégia bola správna. Čo stojí za týmto úspechom?

Exkluzívne kusy: Najdrahšie autá sveta, ktoré nikdy neuvidíte na cestách

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Luxus, exkluzivita a nadčasový dizajn - zoznámte sa s vozidlami, ktoré si môžu dovoliť len tí najbohatší z najbohatších. Jeden exemplár stojí toľko, že by…

Google Maps vás podvádza? Prečo vás nevedie najkratšou cestou

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Navigácia, ktorej denne dôverujú milióny vodičov, skrýva prekvapivé tajomstvo. Nie vždy vás vedie najkratšou trasou - a dôvody vás prekvapia.

Alkohol a jazda: Tučné jedlo vás pred policajtom nezachráni!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že stačí zjesť mastné jedlo a alkohol sa rýchlejšie odbúra? Odborníci varujú: organizmus potrebuje na odbúranie alkoholu oveľa viac času, než si väčšina…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov