Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Ikonický metrový koláč. Najdôležitejšia je náplň. Pripravte si ho podľa starého receptu

1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate). Niektoré koláče sa nám veľmi spájajú s našou mamou, babičkou alebo všeobecne s uplynulými rokmi. Jedným z nich je nepochybne metrový koláč. Tento...

1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).

Niektoré koláče sa nám veľmi spájajú s našou mamou, babičkou alebo všeobecne s uplynulými rokmi. Jedným z nich je nepochybne metrový koláč. Tento zákusok chutí naozaj dobre a najdôležitejší je určite pudingový krém. Ako pripraviť metrový koláč tak, aby chutil ako za starých čias? Tento recept nikdy nesklame.

Ako pripraviť metrový koláč tak, aby chutil ako za starých čias? Tento recept nikdy nesklame.
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Metrový koláč je neodmysliteľnou súčasťou stretnutí pri rodinnom stole, či už počas sviatkov alebo nedeľného popoludnia pri káve. Ten najchutnejší piekli naše babičky, ktoré do jeho prípravy vložili veľa srdca. Dnes môže tento tradičný recept využiť každý a vychutnať si jedinečnú chuť dvojfarebného koláča s lahodnou pudingovou zmesou.

Metrový koláč – ideálny na každú príležitosť

Ingrediencie na svetlý korpus:

  • 1 šálka celozrnnej hladkej múky
  • približne 2/3 šálky cukru
  • 3 vajcia
  • lyžička vanilkového cukru
  • 1/4 šálky oleja
  • 2 lyžice vody
  • čajová lyžička prášku do pečiva

Tmavý korpus:

  • približne 2/3 šálky celozrnnej hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 2/3 šálky cukru
  • lyžica vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 1/4 šálky oleja
  • 2 PL vody
  • čajová lyžička prášku do pečiva

Pudingový krém:

  • 250 g masla
  • 2/3 šálky práškového cukru
  • 2 šálky mlieka
  • 2 lyžice zemiakovej múky
  • čajová lyžička vanilkového cukru
  • 4 žĺtky

Metrový koláč – spôsob prípravy:

Dnes môže tento tradičný recept využiť každý a vychutnať si jedinečnú chuť dvojfarebného koláča s lahodnou pudingovou zmesou.
Foto: shutterstock/Tasty Escapes
  1. Začneme prípravou svetlého korpusu. Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do tuhej peny. Počas šľahania postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor. Bez toho, aby ste prestali miešať, pridávajte po jednom žĺtku. Keď sa prísady spoja, opatrne prilejte olej a vodu.
  2. Potom prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď je cesto hladké, vložte ho do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Celé to pečte asi 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
  3. Tmavý korpus pripravte rovnakým spôsobom ako svetlý koláč, len do neho pridajte kakao. Po vybratí z rúry a vychladnutí nakrájajte oba koláče na plátky hrubé asi 2 cm.
  4. Kým sa koláče pečú, pripravte si pudingovú zmes. Začnite tým, že zvarte 1,5 šálky mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok mlieka dôkladne zmiešajte so žĺtkami a zemiakovou múkou. Potom opatrne vlejte do vriaceho mlieka, pričom intenzívne miešajte (inak sa vytvoria hrudky). Celú zmes varte asi minútu, kým puding nezhustne. Keď puding vychladne, vymiešajte maslo mixérom do nadýchanej peny a pridajte ho do vychladnutého pudingu. Dôkladne premiešajte.
  5. Potom plátky koláča bohato potrite pudingovou zmesou a striedajte tmavý a svetlý korpus. Zvyšnú zmes rozotrite na vrch koláča. Tortu vložte do chladničky, aby zmes stuhla.
  6. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Do rozpusteného masla pridajte kakao, práškový cukor a mlieko a dôkladne premiešajte, ale nevarte. Hotovú polevu rozotrite na koláč a vložte späť do chladničky, aby stuhla. Hotový metrový koláč nakrájajte na šikmé rezy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyskúšajte ho raz a na makový koláč vašej babičky zabudnete. Bude šťavnatý, ak nevynecháte tento krok

Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov