27.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Little Hand Creations).
Koláče bez pečenia sú chutné, jednoduché na prípravu a ideálne pre tých, ktorí nedôverujú svojej rúre. Môžete si byť istí, že sa vám nič nepripáli ani nedopečie. Jedným z najjednoduchších nepečených koláčov je raffaello koláč. Stačí, ak na sušienky alebo piškóty navrstvíte krémovú zmes a dáme ju do chladničky zatuhnúť. Pri tomto koláči však buďte opatrní, pretože sa vám ľahko stane, že hneď zjete celý plech.

Foto: shutterstock/Little Hand Creations
Nepečené koláče sú skvelé, pretože si ich vychutná prakticky každý, kto rád pripravuje dezerty – tí, ktorí pečú, aj tí, ktorí sa k rúre nepriblížia. Práve preto, že sa nemusíte starať o teplotu a dĺžku pečenia, sú tieto sladkosti také obľúbené. Nemusíte sa trápiť s výrobou cesta a obávať sa, či ho rúra nespáli. Stačí zmiešať prísady na krém a potom ho naliať na sušienkový základ – ľubovoľnej farby, môžete použiť svetlý alebo tmavý základ.
Takto pripravíte raffaello koláč, ktorý je jedným z najjednoduchších a najlepších koláčov bez pečenia. V klasickom recepte sa striedajú len dve vrstvy, ale ak chcete, môžete svoj dezert trochu obmeniť a pridať tretiu – ríbezľový džem. Jeho kyslastá chuť dobre rozbíja sladkosť smotanovej zmesi a zatraktívni raffaello tortu v očiach všetkých labužníkov.
Jednoduchý koláč bez pečenia. Zmiešajte prísady na krém a je takmer hotový
Ingrediencie na formu s rozmermi 23×23 cm:
- svetlé alebo kakaové sušienky,
- 125 g mascarpone,
- jeden liter 33 % smotany
- 7 lyžíc práškového cukru,
- 4 lyžičky želatíny,
- 75 ml vody,
- kokosové hobliny alebo mandľové lupienky na posypanie,
- prípadne ríbezľový džem.

Foto: shutterstock/Olha Ivanchenko
Postup prípravy:
Začneme prípravou krému. Želatínu zalejeme vodou a necháme niekoľko minút napučať. Potom ju opatrne zohrejeme. Môžeme to urobiť buď v mikrovlnnej rúre, alebo vo vodnom kúpeli. Dávajte však pozor, aby sa želatína nerozvarila. Mala by byť tekutá. Nechajte ju vychladnúť.
Do veľkej misy vložte syr mascarpone, prilejte smotanu a pridajte práškový cukor. Miešajte, kým nevznikne tuhá hmota. Dve polievkové lyžice zmesi vložíme do misky s vychladnutou želatínou a premiešame. Postup zopakujte ešte raz a do zvyšku zmesi pridajte stuhnutú želatínu. Miešajte, kým krém nebude úplne homogénny.
Začneme zostavovať náš nepečený koláč. Do formy rozložíme papier na pečenie a sušienkový základ. Rozotrieme časť krému a položíme ďalšie sušienky. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetky prísady, pričom krém je posledná vrstva. Posypeme kokosovými hoblinami alebo mandľovými lupienkami a dáme do chladničky aspoň na šesť hodín, najlepšie však na celú noc.
Vo verzii s ríbezľovým džemom najprv natrite sušienkový základ džemom a až potom dajte krémovú zmes. Na zmes položte druhú vrstvu sušienok, opäť džem a opäť krém. Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky prísady. Rovnako ako pri klasickej verzii, krém by byť poslednou vrstvou a ozdobenou hoblinami alebo vločkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablkový koláč z 10 polievkových lyžíc. Bez mixéra, za pár chvíľ. Vždy to dopadne chutne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.