Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to veľmi dobre, pretože recept na...

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to veľmi dobre, pretože recept na najlepšiu bravčovú nátierku máme v rodine už desaťročia. Robím ju pravidelne a je taká chutná, že (hanbím sa to priznať) ju jem lyžicou priamo z nádoby (veď aj džem chutí najlepšie z pohára, a čo je to bravčová nátierka, ak nie džem z prasaťa?) Nedávno som však pridala niečo navyše. Vyšlo to lepšie, ako som očakávala.

Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Ideálna na sendviče a chlebíčky.
Foto: shutterstock/New Africa

Každý má jedlo alebo občerstvenie, ktoré môže jesť stále dokola a nikdy ho neomrzí. V mojom prípade je takýchto vecí niekoľko a patrí medzi ne aj bravčová natierka. Či už ide o chlieb, rezance alebo knedle, v žiadnom prípade sa jej neprejem. Mám tak od detstva a viem, že žiadna natierka kúpená v obchode sa nevyrovná domácej, starostlivo vyškvarenej v liatinovom hrnci. Recept na ňu poznám naspamäť, vraj ho robila moja babička pred polstoročím, ale nedávno som doň pridala niečo navyše. Vyšlo to ešte chutnejšie.

Urobila som výbornú bravčovú natierku. Recept som obohatila o tmavé ovocie

Pred časom som prišla na víkend k rodine a nevedela som, ako si vyplniť čas. Rozhodla som sa, že už dávno sme nerobili bravčovú natierku, a keďže sa mi jej výroba spája s jeseňou a zimou, vrhla som sa na nákupy a popoludnie som strávila v letnej kuchyni nad starým sporákom. Nakúpila som to, čo kupujem vždy – slaninu, plece a klobásu. Do rúk sa mi však dostali aj sušené slivky. Keď to videla moja mama, povedala, že babička sa bude obracať v hrobe, ale ja som sa do toho aj tak pustila. Urobila som bravčovú natierkui so slivkami.

Bravčová natierka – ideálna na sendviče a chlebíčky

Bravčová natierka z tohto receptu je veľmi mäsitá a hustá, takže sa výborne hodí na sendviče. Práve táto hustá konzistencia mi vyhovuje najviac, preto som použila veľa mäsa a klobásy. Základom bola, samozrejme, slanina. S krájaním som sa však nemaznala, jednoducho som slaninu, pliecko a klobásu pomlela v mlynčeku na mäso. Nezabudla som ani na cibuľu, cesnak a korenie, ale po jednom. Tu je poradie veľmi dôležité.

Ako pripraviť výbornú bravčovú natierku? Kľúčom je poradie.
Foto: shutterstock/sweet marshmallow

Ako pripraviť výbornú bravčovú natierku? Kľúčom je poradie

Slaninu som vyškvarila v letnej kuchyni, čo je stará hospodárska budova prispôsobená na varenie – doma som to radšej nerobila, pretože členov domácnosti rušil zápach vyškvarenej slaniny. Našla som starý liatinový hrniec, uistila som sa, že plynová fľaša je plná, a pustila som sa do práce.

  • Najskôr som do hrnca vložila mletú slaninu a zapla horák na slabý plameň.
  • Trpezlivo som čakala, kým sa začne roztápať, a samozrejme som stále miešala, aby sa nič nepripálilo. Nemôžem povedať, že to chvíľu trvalo.
  • Keď však masť začala bublať a drobné škvarky sa začali lesknúť, pridala som pliecko.
  • Opäť som premiešala a čakala.
  • Potom prišla na rad cibuľa, klobása a cesnak rozotretý spolu s bobkovým listom a novým korením.
  • Za stáleho miešania som počkala, kým sa mäso a klobása na tuku chutne opečú.
  • A keď hmota pekne zožltla, pridala som nakrájané sušené slivky a ochutila soľou a korením.
  • Celé som to za stáleho miešania varila ďalších 10 minút.
  • Horúcu nátierku som dal do misiek a nechal som ju cez noc v chlade stuhnúť.

Nebolo to rýchle, ale stálo to za to. Nátierka vyšla majstrovsky

Nemôžem povedať, že recept na túto mletú nátierku je rýchly, ale určite by bol dlhší, keby som musela všetko nakrájať najemno. Priznám sa však, že ju radšej varím pomalšie, aby sa nepripálila, pretože čistiť potom liatinový hrniec je utrpenie. Príprava nátierky mi trvala asi dve a pol hodiny. Celú noc som sa nevedela dočkať raňajok. Samozrejme, že nechýbali chlebíčky s čerstvou nátierkou, domáce nakladané uhorky a cibuľa. Bolo tam jedla za sto dva.

Domáca bravčová nátierka sa dá v chladničke skladovať až dva týždne.
Foto: shutterstock/New Africa

Môže sa bravčová nátierka zmraziť?

Vyšlo mi dosť veľa nátierky a napriek tomu, že ju celá moja rodina miluje, vedela som, že s prebytkom treba niečo urobiť. Niečo sme zjedli, niečo som dala svokre, niečo sme dali do chladničky na neskôr a zvyšok skončil v mrazničke.

  • Domáca bravčová nátierka sa dá v chladničke skladovať až dva týždne.
  • Na druhej strane mrazená nátierka vydrží v chladničke pokojne aj niekoľko mesiacov. Po rozmrazení je naďalej rovnako chutná.

Hustá a mäsitá bravčová nátierka – recept:

Ingrediencie:

  • 1 kg slaniny na škvarenie,
  • 1 kg bravčového pliecka,
  • cca. 500 g údenej klobásy,
  • 2 väčšie cibule,
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • hrsť sušených sliviek,
  • 5 bobkových listov,
  • 10 guľôčok nového korenia,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Spôsob prípravy:

  1. Bravčovú slaninu a pliecko pomeľte na hrubom mlynčeku. Odstráňte obal z klobásy a tiež ju pomeľte. Cibuľu nakrájajte na kocky, sušené slivky nakrájajte nadrobno a cesnak pretlačte v lise na cesnak.
  2. Pripravte si veľký hrniec, najlepšie s hrubým dnom, a vložte doň mletú slaninu. Zapnite horák na nízky výkon a varte, kým sa neobjavia malé škvarky. Neustále miešajte.
  3. Pridajte mleté plece, keď mäso zhnedne, pridajte klobásu a cibuľu. Pokračujte v smažení, kým cibuľa nezačne sklovatieť.
  4. Pridajte cesnak, bobkový list, nové korenie a nakrájané sušené slivky. Pokračujte vo varení niekoľko minút, nakoniec dochuťte soľou a korením, najlepšie hrubo mletým.
  5. Horúcu nátierku nalejte do nádob alebo pohárov. Skladujte na chladnom mieste.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Žiadne avokádo a vajcia. Ošúpem a hodím na panvicu. Takto pripravím najlepšiu nátierku na sendviče

Najlepšia nátierka na sendviče za 5 minút. Už žiadne kupovanie syra alebo údenín


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Grécky Karibik je hit, ale Slováci to nevedia. Sú tam božské pláže a vôbec žiadne davy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Vedeli ste, že v Európe existuje miesto s božskými piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou ako v exotickom…

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov