Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Sú škoricové rolky tvrdé a nie veľmi škoricové? Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova). Keď pristanú v rúre, rýchlo naplnia byt škoricovou vôňou. Čoskoro prilákajú k stolu aj toho najnáročnejšieho jedáka a prekvapia svojou chuťou a štruktúrou....

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova).

Keď pristanú v rúre, rýchlo naplnia byt škoricovou vôňou. Čoskoro prilákajú k stolu aj toho najnáročnejšieho jedáka a prekvapia svojou chuťou a štruktúrou. Niekedy však vyjdú tvrdé a nie veľmi škoricové. Čo môžete urobiť, aby boli škoricové rolky nadýchané? Skontrolujte, či nerobíte tieto jednoduché chyby.

Sú škoricové rolky tvrdé a nie veľmi škoricové? Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby.
Foto: shutterstock/alina_danilova

S príchodom jesene sa škoricové koláče stávajú povinnou súčasťou jedálneho lístka každého fanúšika pečenia. Nenáročný recept láka aj tých najmenej zdatných v kuchynských bitkách, zatiaľ čo škoricová chuť dokáže nadchnúť chuťové poháriky aj toho najväčšieho gurmána. Treba si však dávať pozor – aby ste nezničili ich štruktúru a vôňu.

Rýchle škoricové rolky – recept. Potešia svojou chuťou

Kanelbulle – ako sa škoricová rolka (škoricové osie hniezdo) nazýva vo Švédsku, odkiaľ pochádza. Prvýkrát prekvapila svojou chuťou pravdepodobne v roku 1920, keď sa zvýšila dostupnosť surovín potrebných na jej výrobu: cukru, masla, múky a škorice. Čoskoro sa v Škandinávii stala národným koláčom – a hoci sa do Európy dostala pomerne neskoro, rýchlo si získala chuťové bunky a čoskoro sa stala povinným jesenným dezertom.

Škoricové rolky vás prekvapia nekomplikovaným receptom

Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 2 a 1/2 šálky pšeničnej múky,
  • 30 g droždia plus 1 čajová lyžička cukru,
  • 3 lyžice cukru,
  • 2 vajcia,
  • 80 g masla,
  • 250 ml mlieka,
  • štipka soli,
  • 60 g masla,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • vrchovatá polievková lyžica škorice.
škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
S príchodom jesene sa škoricové koláče stávajú povinnou súčasťou jedálneho lístka každého fanúšika pečenia.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Spôsob prípravy:

  • V miske zmiešajte droždie s lyžičkou cukru a mliekom. Odložte na niekoľko minút.
  • Rozpustite maslo a zohrejte mlieko. Do veľkej misy nasypte múku.
  • Vyšľahajte dva žĺtky s 3 lyžicami cukru.
  • Do múky pridajte kvások, rozšľahané žĺtky, mlieko a štipku soli. Ručne vymiesime a postupne prilievame maslo. Hotové cesto by sa malo odlepovať od ruky.
  • Cesto prikryte čistou utierkou a odložte aspoň na 40 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Čas na škoricovú náplň. Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. V miske zmiešajte cukor a škoricu.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Potrite ho maslom a posypte škoricou zmiešanou s cukrom. Roládu zrolujeme.
  • Roládu nakrájajte na 1,5 cm kúsky. Odložíme na 15 minút nech nakysnú. Pečieme približne 20 minút pri teplote 170 °C.

Ak chcete, aby škoricové rožky mali lahodnú chuť a štruktúru, oplatí sa pri ich príprave venovať pozornosť detailom – a zároveň sa vyvarovať jednoduchých chýb, ktoré môžu v priebehu chvíle zničiť náročnú prácu.

Prečo sú škoricové rolky tvrdé? Zistite, či ste urobili túto chybu


Aby boli škoricové rolky po upečení nádherne mäkké, potrebujú čas na vykysnutie. Preto sa neoplatí ponáhľať. Keď sú už v rúre, oplatí sa ich pozorne sledovať. Ak sa kysnuté cesto udržiava pri príliš vysokej teplote, bude suché a tmavé a na jeho povrchu sa objaví hrubá koža. Navyše nerastie – namiesto toho „stuhne“, vytvorí sa hrudka a zvonka príliš zhnedne.

Dôležitá môže byť aj nádoba, v ktorej sa budú škoricové rolky pripravovať. Škoricové rolky totiž potrebujú mať okolo seba určitý priestor, aby mohli počas pečenia vykysnúť. Ak ich vložíte do príliš malej formy alebo plechu, budú vyskakovať – nebudú síce vyzerať dokonale, ale aj tak môžu chutiť výborne.

Keď škoricové rolky vyberieme z rúry, musia chvíľu odpočívať, kým sa ozdobia polevou (pretože takto sa zvyčajne zdobia). Ani dokonale pripravená hustá poleva totiž nebude pôsobiť dobre, ak sa nanesie na ešte teplý koláč. Škoricové kysnuté koláče by sa preto mali zdobiť približne 20 – 25 minút po vytiahnutí z rúry. Podobné pravidlo platí aj pre nanášanie smotanového krému na škoricové rolky. Tento postup sa bude oveľa ľahšie vykonávať, keď koláče už nebudú také teplé.

@cooklikeamother

Truly the best you’ll taste. World’s Best Cinnamon Rolls recipe on my website now! 🔗 in bio #cinnamonroll #cinnamonrolls #cinnamonrollrecipe #bakingvideos #cookingvideos #breakfastideas

♬ Intergalactic Janet – Ley Soul

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridávajte namiesto jabĺk do lievancov. Lievance vás prekvapia svojou chuťou

Na narodeniny svojho svokra som upiekla hruškovú tortu s drobenkou. Hostia povedali, že bola lepšia ako „klasika“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na ananás. S týmto ovocím chutí ešte lepšie. Len sa vám to rozplýva v ústach

08.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AntAlexStudio). Kedysi jedlo pre chudobných, dnes ho jedia všetci. Toto je ikonické talianske jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa…

Zabudnite na klasické dlaždice! Toto je nový trend pre váš balkón či terasu

8.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isa Long). Túžite po originálnom a štýlovom balkóne, ktorý bude nielen krásny, ale aj praktický? Máme pre vás niekoľko…

Malá konzerva, veľký problém? Zistite, kam patrí obal od krmiva pre psa a mačku

08.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Masarik). Kam treba vyhodiť obaly od krmiva pre psa alebo mačku? Bez ohľadu na to, či ide o konzervy,…

Babička nakrájala na plátky a dvakrát opiekla, ja pridávam ešte niečo. Najlepšia večera

8.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Whiteaster). Každý má určite svoju obľúbenú pochúťku z detstva a ja nie som výnimkou. Na jar a v lete…

Zmenšil sa sveter pri praní? Tu sú spôsoby, ktoré naozaj fungujú

8.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ljupco Smokovski). Mal to byť váš obľúbený sveter na chladné dni, ale po vypraní vyzerá skôr ako oblečenie medvedíka?…

Auto Trendy

Chcete sa konečne vyspať v lietadle? Tieto metódy z vás urobia majstra spánku

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhý let nemusí znamenať nevyspatú a unavenú tvár. Stačí poznať pár overených trikov, ktoré vám pomôžu zaspať aj tisíce metrov nad zemou.

Nový hráč v džungli SUV prichádza!

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky trh dostane ďalší elektrický crossover z dielne Hyundai, ktorý však nenesie značku Ioniq. Nový model Elexio sa snaží dobýjať najväčší automobilový trh sveta v…

POZOR: Falošné nehody ohrozujú vodičov

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Cielené kolízie – sofistikované metódy, ktorými podvodníci pripravujú poctivých vodičov o tisíce eur. POZOR: Faloš

Elektrické vs. spaľovacie autá, ktoré sú spoľahlivejšie a výsledok vás prekvapí!

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhodobý spor medzi fanúšikmi elektromobilov a klasických áut sa konečne blíži k rozuzleniu. Najväčší nemecký autoklub ADAC prináša prekvapivé výsledky spoľahlivosti oboch typov vozidiel na…

Starship sa pripravuje nový štart po explózii! Kedy uvidíme raketu znova vo vzduchu?

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najväčšia raketa sveta, ktorá nedávno skončila v plameňoch, sa chystá na ďalší pokus o dobytie vesmíru. Elon Musk s tímom SpaceX intenzívne pracujú na odstránení…

Prekonaj sám seba: Via ferrata Sokolie skaly čaká na odvážlivcov

8.5.2025 Redakcia Auto trendy - Hľadáte dobrodružstvo, ktoré preverí vaše limity a zároveň vám ponúkne neopakovateľné výhľady? Potom je pre vás via ferrata Sokolie skaly ako stvorená. Tento náročný, no…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov