Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Kedy sa má vývar osoliť? Ak to urobíte v nesprávnom čase, stratí všetku svoju chuť

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Vývar je obľúbenou polievkou mnohých Slovákov. Hoci je klasikou a základom našej kuchyne, stále sa nájdu ľudia, ktorí robia chyby, kvôli ktorým je...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).

Vývar je obľúbenou polievkou mnohých Slovákov. Hoci je klasikou a základom našej kuchyne, stále sa nájdu ľudia, ktorí robia chyby, kvôli ktorým je bez chuti. V dôsledku toho sa môže zdať, že uvariť dobrý vývar je kvantová fyzika a zručnosť, ktorú nedokáže dosiahnuť každý. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Pripraviť vývar ako od babičky je možné, ale musíte dodržiavať niekoľko pravidiel. Okrem iného nezabudnite, kedy vývar osoliť, aby ste mu neublížili.

Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, môžete si byť istí, že chuť vás sklame.
Foto: shutterstock/ungvar

Na varenie vývaru naozaj nepotrebujete vysoko rozvinuté kuchárske zručnosti. Stačí dať mäso do hrnca, zaliať vodou a keď zovrie, pridať zeleninu. Potom už len korenie a bylinky. A práve tu sa začínajú problémy. Nie každý vie, kedy vývar osoliť, aby bol čo najchutnejší. Mali by ste to urobiť hneď po vložení mäsa? Alebo neskôr? A ak neskôr, kedy presne? Na solenie existuje pravidlo, ktoré zaručí úspech.

Kedy sa má vývar osoliť? Existuje konkrétny okamih, kedy by sa mala soľ pridať

Soľ je základným korením v každej kuchyni. Môže rovnako účinne zvýrazniť chuť, ako aj pokaziť celý pokrm, ak jej napríklad použijete príliš veľa alebo v nesprávnej chvíli. To platí napríklad pre vývar. Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, môžete si byť istí, že chuť vás sklame. Rovnako ako farba, pretože korenie blokuje tuk z mäsa a spôsobuje, že sa vlákna uzatvárajú. Vývar potom bude nielen nechutný, ale aj bledý.

Preto by sa soľ mala do vývaru pridať až tesne pred koncom varenia. Čo znamená tesne pred koncom? Konkrétne sa uvádza, že by to malo byť 10 minút pred odstavením hrnca z plynu. Ak ju pridáte príliš skoro, mäso a zelenina sa „uzavrú“ a ich chuť bude menej intenzívna. Vývar by sa mal variť dlho, aj tri alebo štyri hodiny, aby bol čo najaromatickejší a aby suroviny uvoľnili do vývaru čo najviac chuti. Preto sa solenie necháva na koniec.

Dôležité je tiež mäso zaliať studenou vodou. Pri varení nezabudnite odstrániť všetky usadeniny, ktoré vyplávajú na povrch.
Foto: súkromný archív

Ako uvariť dobrý vývar?

  • Dôležité je samozrejme správne dochutenie, ale nemenej dôležité sú aj ďalšie pravidlá.
  • Čas varenia sme už spomenuli, ale dôležité je aj to, aby sa vývar varil na miernom ohni, mal by len bublať.
  • Za chuť vývaru sú samozrejme zodpovedné aj dobre zvolené ingrediencie. Odporúča sa, aby sa vývar varil s viacerými druhmi mäsa.
  • Dôležité sú aj prísady, ako je napríklad cibuľa, niekoľko húb (môžu byť sušené), kúsok čínskej kapusty, kel.
  • Niektorí ľudia – okrem soli, korenia a ligurčeka – siahajú aj po trochu exotickejšom korení: škorici, zázvore a citrónovej tráve.
  • Dôležité je tiež mäso zaliať studenou vodou. Pri varení nezabudnite odstrániť všetky usadeniny, ktoré vyplávajú na povrch.
  • Cestoviny do vývaru pripravujte vždy oddelene. To všetko ovplyvňuje čírosť polievky a každý chce, aby bol jeho vývar číry.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Je hrejivá, sýta a chutí ako od babičky. Vyskúšajte ju raz a zamilujete si ju

Hľadala som dokonalú krémovú polievku a našla som ju. Žiadna tekvica, huby a cuketa. Urobte si ju s touto zeleninou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Ktorá strana hliníkovej fólie udržiava teplo? Vysvetlíme vám to raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Hliníková fólia je výrobok, ktorý sa nachádza v každej domácnosti. Široko sa používa v kuchyni. Okrem iného sa…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov