Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Najlepší koláč na meniny. Po oslave nezostane ani omrvinka

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WDnet Creation). Meniny sú pre mnohých ľudí mimoriadne dôležitou udalosťou v kalendári. V tento deň zvyčajne prijímame hostí a chceme na svojej oslave vyzerať...

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WDnet Creation).

Meniny sú pre mnohých ľudí mimoriadne dôležitou udalosťou v kalendári. V tento deň zvyčajne prijímame hostí a chceme na svojej oslave vyzerať čo najlepšie. Bohato prestretý stôl hostí poteší, ale hviezda večera môže byť len jedna. Objavte recept na opitý slivkový koláč, ktorý je na meniny najlepší.

Najlepší koláč na meniny. Nezostane ani omrvinka.
Foto: shutterstock/WDnet Creation


Ingrediencie na opitý slivkový koláč

Tento dokonalý meninový koláč pozostáva z čokoládovej piškóty, krému a vrstvy ovocia.

Na prípravu opitého slivkového koláča budete potrebovať:

  • 1 lyžička prášku do pečiva,
  • 105 g pšeničnej múky,
  • 105 g zemiakovej múky,
  • 16 g vanilkového cukru,
  • 205 ml vody,
  • 250 ml rumu,
  • 4 vajcia,
  • 400 g sušených sliviek,
  • 450 g masla,
  • 466 g cukru,
  • 48 g kakaa,
  • 500 ml mlieka,
  • smotanová aróma.

Opitý slivkový koláč sa môže pripravovať počas celého roka, pretože sa v ňom namiesto čerstvého ovocia používa sušené. Najlepšie sa však osvedčí na jeseň a v zime, a navyše môže úspešne nahradiť klasický piškótový koláč.

Pre tých, ktorí nechcú vyrábať koláče s alkoholom, máme dobrú správu. Namiesto rumu stačí namočiť sušené slivky do vody s pridaným cukrom. Dobrú správu máme aj pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi sušených sliviek, ale uprednostňujú napríklad čerešne. Aj tie sa dajú použiť v tomto recepte, hoci v jesennom/zimnom období sa slivky so svojimi korenistými tónmi budú určite hodiť lepšie. Nezabudnite však, že sušené ovocie potrebuje čas na namočenie, či už pripravujete alkoholickú alebo nealkoholickú verziu. Najlepšie je začať s ich prípravou deň vopred.

Opitý slivkový koláč sa môže pripravovať počas celého roka, pretože sa v ňom namiesto čerstvého ovocia používa sušené.
Foto: shutterstock/rsooll

Opitý slivkový koláč – spôsob prípravy

Sušené slivky vložte do hrnca, zalejte ich ¾ šálky vody a pridajte dve polievkové lyžice cukru. Celé to varte asi 5 minút, aby sa slivky nerozpadli. Slivky sceďte, ale vodu si nechajte.

Ak pripravujete alkoholovú verziu, zalejte ovocie pohárom rumu a nechajte cez noc odstáť.

Ak chcete nealkoholovú verziu, použite vodu z varenia a pridajte do nej ďalšie ¾ šálky vody a dve polievkové lyžice cukru a tiež nechajte cez noc.

Rúru predhrejte na 170 stupňov Celzia. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do bielkov pridajte pol šálky cukru, vyšľahajte a potom pridajte žĺtky. V samostatnej miske zmiešajte ⅔ šálky pšeničnej múky, ⅓ šálky zemiakovej múky, tri lyžice kakaa a jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva. Suché prísady pridáme k mokrým, dôkladne premiešame, vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme asi 30 minút a potom necháme vychladnúť.

Z pol litra mlieka odlejte pol šálky a zvyšok uvarte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do oddelenej časti mlieka pridáme dve polievkové lyžice pšeničnej múky a dve polievkové lyžice zemiakovej múky, dôkladne premiešame a pridáme do prevareného mlieka. Za stáleho miešania nechajte asi dve minúty povariť a potom nechajte dobre vychladnúť. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom, po lyžiciach pridávame vychladnutú zmes a nakoniec smotanovú arómu.

Do hrnca dajte 200 g masla, šálku cukru, tri lyžice kakaa a tri lyžice vody. Všetko rozpustite a varte asi dve minúty. Sušené slivky scedíme a vodu z namáčania si necháme. Piškótu namočte slivkovým punčom. Celý povrch piškóty potrieme smotanovým krémom a potom naň poukladáme slivky. Celé to polejeme čokoládovou polevou.

Opitý slivkový koláč môžete posypať nasekanými orechmi, kandizovanou pomarančovou kôrou alebo strúhanou čokoládou. A je to hotové!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na krehkom cestíčku,… ale nie je to jablkový koláč. Pretriete si oči a neuveríte, o koľko je to chutnejšie

Máte radi škoricovníky? Tento recept vás prekvapí neobvyklým doplnkom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zabudnite na drahé kefky: Stačí nasypať pár zrniek a potriasť fľašou. Sklo bude opäť žiariť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Máte problém s čistením fliaš a pohárov s úzkym hrdlom? Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze aj námahu.…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov