4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk).
Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na kulinárske využitie tejto sezónnej pochúťky. Chceli by sme však zdôrazniť, že gaštany majú len málo spoločného s bežným plodom gaštanom, ktorý sa u nás bežne vyskytuje. Aké sú rozdiely? Ako chutia jedlé gaštany a prečo upútali pozornosť svätej Hildegardy?

Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk
Gaštan jedlý – dlhoveký strom, ktorý nemá rád mrazy
Tu je dôvod, prečo sa táto rastlina na Slovensku pravdepodobne nevyskytuje. Gaštany sú teplomilné a vyskytujú sa najmä v stredomorských krajinách. Hoci sa niektorí ľudia rozhodli pestovať ho na Slovensku, ťažko možno hovoriť o veľkoplošnej úrode plodov.
Na Slovensku si vieme gaštany práve v tomto jesennom čase nazbierať v niektorej z gaštaníc. Najväčšou gaštanicou na Slovensku je tá v Modrom Kameni, kde sa aj každoročne konajú Gaštanové slávnosti. Ďalšie veľké gaštanice nájdeme hlavne v okolí Nitry v obciach Jelenec a Horné Lefantovce, či trochu ďalej v Radošine. Na severe Slovenska by sme ich hľadali márne, keďže gaštan jedlý obľubuje teplejšie podnebie (práve preto sú jeho najväčšími producentmi v Európe štáty Stredomoria).
Gaštan jedlý patrí do čeľade bukovitých, takže ho nemožno považovať ani za príbuzného gaštana obyčajného, ktorý sa vyskytuje na Slovensku. Rastie a plodí mnoho rokov a dosahuje výšku až 30 metrov. Vyznačuje sa podlhovastými, kožovitými a mierne lesklými listami.

Foto: shutterstock/R.Moore
Kedy je sezóna gaštanov?
Plody gaštanov sa nazývajú aj „maróny“. Nachádzajú sa v sploštených vreckách, ktoré sú pokryté dlhými tŕňmi. V každom takomto „vrecku“ sa zvyčajne nachádzajú dva alebo tri plody. Hoci si ich väčšina z nás pravdepodobne spája ako materiál na prípravu teplého občerstvenia, gaštany sa môžu jesť aj surové. Výborne sa hodia do jesenného podnebia, keďže zber gaštanov sa koná v októbri.
Ako chutia gaštany?
Vyznačujú sa skôr múčnatou konzistenciou, preto sa niekedy prirovnávajú k sladkým zemiakom. Gaštany majú tiež sladkú a mierne orieškovú chuť. Tepelná úprava ich vlastnosti ešte zvýrazňuje, preto sa najčastejšie konzumujú pečené, varené alebo dokonca grilované. Francúzski a talianski kuchári sa považujú za odborníkov na ich prípravu.

Foto: shutterstock/Foxxy63
Ak si ich chcete pripraviť sami, mali by ste poznať dva kulinárske triky. Pred pečením sa odporúča ponoriť ich do studenej, mierne osolenej vody a uvariť. Po scedení je potrebné urobiť do nich krížový rez. Bez tohto manévru by mohli gaštany v rúre explodovať.
Tajomstvo dokonalých pečených gaštanov: Ako pripraviť jesennú pochúťku!
Úľava pre pankreas a pečeň – prečo jesť gaštany?
Svätá Hildegarda je dodnes považovaná za jednu z najvýznamnejších žien stredoveku. Táto vizionárka a liečiteľka skúmala účinky stravy na ľudský organizmus. Upozornila aj na gaštany ako liek na problémy s pečeňou a pankreasom. Odporúčala ich aj v súvislosti s riešením silných bolestí hlavy.
V súčasnosti sú ich priaznivé účinky na zdravie potvrdené. Medzi vlastnosťami gaštanov sa uvádzajú:
- podpora imunity
- udržiavanie pružnosti ciev;
- čistenie tela od toxínov;
- znižovanie krvného tlaku;
- zlepšenie stavu vlasov, pokožky a nechtov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedna z najviac podceňovaných druhov zeleniny. Jedzte denne pre zdravie čriev a pokožky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.