Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty –...

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty – pre milovníkov tradícií a pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni príliš veľa času.

Ako na to? Tu sú dva recepty.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Veľká časť kuchárskych kníh by sa dala len ťažko predstaviť, keby sa z nich odstránili všetky recepty, ktoré vyžadujú použitie paradajkového pretlaku. Je vynikajúcim základom mnohých jedál, najmä tých talianskych. Využite sezónu paradajok a pripravte si vlastný paradajkový pretlak. Každá nádoba bude mať po príchode jesene cenu zlata. Pomocou takéhoto pretlaku môžete pripraviť mnoho chutných omáčok a jedál z jedného hrnca.

Ako pripraviť paradajkový pretlak? Rýchly recept

Začiatok septembra je ideálny čas na prípravu paradajkového pretlaku. Je to vrchol sezóny paradajok, takže sú chutné, šťavnaté a lacné – a ak máte šťastie na vlastný pozemok alebo záhradu, máte paradajky prakticky zadarmo. Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.

Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Prísady na rýchly paradajkový pretlak:

  • 1 kg paradajok
  • čajová lyžička soli
  • čajová lyžička cukru alebo medu
  • veľká lyžica olivového oleja
  1. Paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny. Môžete ich nechať v šupke a nezbavovať ich semienok – ušetríte si tak veľa práce a času.
  2. Paradajky preložte do hrnca, pridajte ostatné prísady, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa zelenina nezačne rozpadávať. To by malo trvať približne 15 minút.
  3. Keď sú paradajky mäkké, odstráňte hrniec z ohňa. Všetko rozmixujte na hladké pyré a dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Tip: Do tohto rýchleho pretlaku môžete pridať svoje obľúbené korenie – napríklad cesnak, bazalku alebo oregano. Pridá to chuť, ale pyré bude menej univerzálne.

Tradičný paradajkový pretlak

Nasledujúci recept je ideálny, keď máte viac času na prípravu zaváranín na zimu. Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.

paradajkový pretlak
Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Zloženie tradičného paradajkového pretlaku:

  • 4 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká lyžica soli
  • veľká lyžica cukru alebo iného sladidla
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 3 vetvičky libečka
  • pol čajovej lyžičky bazalky alebo tymiánu
  1. Začneme prípravou paradajok. Dôkladne ich umyte a zalejte vriacou vodou. Na chvíľu ich odstavte, aby sa sparili.
  2. Paradajky ošúpte a vykrojte z nich tvrdú časť stonky odkiaľ paradajky rástli. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do hrnca.
  3. Paradajky zohrievajte na miernom ohni. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. Bude to trvať približne 45 minút.
  4. Uvarené paradajky pretlačte cez sito. Vráťte pastu do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a korenie. Dôkladne premiešajte.
  5. Opäť varte na miernom ohni, tentoraz za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu. Čím dlhšie budete pretlak variť, tým bude hustejší.
  6. Horúci pretlak vložte do sterilizovaných pohárov. Poháre pevne zaskrutkujte a nechajte ich hore dnom, aby sa scedili. Najlepšie je zabaliť poháre do teplej deky alebo uteráka, aby sa samovoľne pasterizovali.

      Redakcia Vášeň v tebe.

      Súvisiace články:

      Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode

      Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka


      Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


      Varovanie

      Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



      Odporúčame

      Urobte to so zemiakmi hneď, ako ich ošúpete. Jednoduchý úkon zabráni tomu, aby stmavli

      5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bilanol). Čo možno urobiť, aby zemiaky neztmavli? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, tento problém sa netýka…

      Kysnuté cesto počas pečenia klesá? Pravdepodobne robíte túto chybu

      4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/grafvision). Milujete kysnuté cesto, ale bohužiaľ nie vždy vyjde perfektne? Ak vás rozčuľuje, že sa vaše sladkosti počas pečenia…

      Marinády, ktoré robia s hydinou zázraky – 4 recepty na dokonalé kurča

      4.5.2025 Redalcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AndreyCherkasov). Zdá sa, že hydina je najjednoduchším druhom mäsa na prípravu. Niekedy sa však stáva, že je príliš suché…

      Natrhajte si ich v záhrade a pridajte do limonády. Vaši hostia budú z jej chuti nadšení

      4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angela Kotsell). Zvyčajne sa spája s májom, ale tento rok začala kvitnúť skôr. Bezinky, ako sa im hovorí, sa…

      Pridajte ho do omáčky a tá bude mať perfektnú konzistenciu. Bude krémová a lahodná. Bez múky

      3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography). Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie…

      Auto Trendy

      Vyvíjajú revolučný superstroj: Z oceánu vzlietne nový gigant!

      5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americká armáda čoskoro získa unikátne stroj, ktoré nie je ani lietadlo, ani loď. Prekoná všetko, čo sme doteraz videli!

      Ferrari sa vracia ku koreňom: Manuálna prevodovka opäť ožíva!

      5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Talianska automobilka prekvapuje fanúšikov návratom k tradícii po 13 rokoch. Radosť z jazdy víťazí nad číslami výkonu.

      Čínsky bojový dron: Váži len kilogram, ale zmení vojnu navždy

      5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nová technológia z Číny môže prevrátiť spôsob vedenia boja. Nevinne vyzerajúci prístroj v sebe skrýva smrtiacu silu a pokročilú inteligenciu.

      Vesmírna ríša Elona Muska: Miliardár na prahu vytvorenia vlastného mesta v Texase

      5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zamestnanci SpaceX budú rozhodovať o vzniku mestečka Starbase, ktoré by mohlo byť pod kontrolou najbohatšieho muža planéty

      Najväčší elektromobil sveta brázdi morské vlny: Gigantický elektrický trajekt ohúri každého

      5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Austrálska spoločnosť Incat spustila na vodu impozantný elektrický trajekt, ktorý sa pýši titulom najväčšieho elektrického dopravného prostriedku na planéte. Táto plavebná novinka zmení spôsob, akým…

      Nemecké automobilky v kríze: Volkswagen a Mercedes hlásia dramatický prepad ziskov

      5.5.2025 Redakcia Auto trendy - V prvom štvrťroku 2025 zaznamenali nemecké automobilové giganty výrazný pokles - čínsky trh a špeciálne náklady ich ťahajú ku dnu. Čo to znamená pre budúcnosť…

      Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

      Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
      Nemám nad 18 rokov