Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Najčastejšie sa pridáva do polievky, ale môže sa piť aj ako šťava. Je pokladom draslíka

31.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets). Paradajkový pretlak je produkt, ktorý sa vyrába zo spracovaných paradajok. Najčastejšie sa používa na prípravu omáčok a polievok, ale možno ho použiť...

31.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets).

Paradajkový pretlak je produkt, ktorý sa vyrába zo spracovaných paradajok. Najčastejšie sa používa na prípravu omáčok a polievok, ale možno ho použiť aj iným spôsobom. Je jedným z najlepších zdrojov cenného prvku, ktorý podporuje naše srdce.

Paradajkový pretlak je zdrojom mnohých zdraviu prospešných zložiek.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

Je paradajkový pretlak rovnako zdravý ako paradajka priamo zo záhrady?

Paradajka je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny, po ktorej Slováci siahajú. Je ideálna na sendviče a v tekutej forme ako pyré alebo passata je základom omáčok a polievok.

Niekedy sa však vynára otázka, či je práve pretlak, ktorý často sa pridáva ako základ paradajkovej polievky, zdravou voľbou? Alebo je predsa len lepšie rozmixovať si paradajky doma sami.

Paradajkový pretlak sa vyrába tepelnou úpravou paradajok. Tieto paradajky sa potom rozmixujú na hladkú pastu. Takéto pyré je nielen chutné, ale aj zdravé a poskytuje mnoho cenných živín.

Samozrejme, pri výbere paradajkového pretlaku sa oplatí venovať pozornosť etikete. Taký, ktorý má krátke zloženie a na prvom mieste sú paradajky, bude priaznivý pre naše zdravie.

Existujú obavy, že proces tepelnej úpravy môže paradajky pripraviť o ich cenné zdroje. Čiastočne áno – minimálne pokles vitamínu C tým trpí, ale niektorým zložkám môže táto úprava dokonca prospieť!

A čo tepelné spracovanie? Táto zložka potom získava na hodnote

Paradajkový pretlak je nielen chutný, ale aj zdravý a poskytuje mnoho cenných živín.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

Pri spracovaní paradajok na pretlak dochádza k rôznym zmenám v obsahu výživových látok, čo má za následok straty aj zisky výživových látok. Oplatí sa to vedieť, pretože keď vieme, čo naše telo potrebuje, môžeme si vybrať, či budeme konzumovať paradajkové pyré alebo šťavy, alebo čerstvú zeleninu vo väčšom množstve.

A tak vitamín C obsiahnutý v paradajkách určite stráca na hodnote. To všetko preto, že tento vitamín je mimoriadne citlivý na zmeny teploty.

Kyselina listová sa počas varenia tiež čiastočne rozkladá. Menšie straty sa zaznamenávajú v prípade vitamínu K a polyfenolov.

Situácia pri spracovaní má však napriek tomu priaznivý vplyv na niektoré vlastnosti. V prvom rade sa pri takomto spracovaní paradajok mení chemická štruktúra lykopénu, vďaka čomu ho ľudský organizmus ľahšie absorbuje.

Za čo je táto chemická látka zodpovedná? Je mimoriadne cenná pre naše zdravie. Je to silný antioxidant, ktorý dáva paradajkám ich červenú farbu. Pre nás má protirakovinové vlastnosti. Hlavne vďaka nemu môžeme bez obáv konzumovať kvalitné paradajkové pyré.

Okrem toho sa môžu stať biologicky dostupnejšími aj ďalšie antioxidanty, ako sú karotenoidy, napríklad lykopén.

Treba si tiež uvedomiť, že pretlak má vyššiu koncentráciu živín na jednotku objemu ako čerstvá paradajka, a hoci dochádza k určitým stratám vitamínov, na druhej strane vďaka tejto koncentrácii látok získavame koncentrovanejší zdroj týchto živín.

Nielen lykopén a vitamín K. Skutočný poklad pre naše srdce

paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak je vynikajúcim zdrojom draslíka.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Keď sa hovorí o paradajkách a paradajkovom pretlaku alebo šťave z tejto zeleniny, je ťažké nespomenúť draslík.

Paradajky obsahujú pomerne vysoké množstvo tohto prvku, až 237 mg na 100 g paradajok. Zaujímavé je, že paradajkový pretlak sa radí o niečo vyššie s približne 440 mg draslíka na 100 g tohto výrobku.

Preto zavedenie tejto formy paradajok do nášho jedálnička, bude určite prospešné, najmä z hľadiska podpory správnej činnosti srdca a svalov.

Draslík aj už spomínaný lykopén znižujú riziko srdcových ochorení. Lykopén znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) a chráni cievy pred poškodením.

Draslík zasa pomáha regulovať krvný tlak, čo je prospešné pre ľudí s hypertenziou. Tieto dva faktory spolu znamenajú, že paradajky a paradajkový pretlak sa môžu stať zlatým prostriedkom na podporu kardiovaskulárneho zdravia v našom tele.

Nielen na polievku a omáčku. Dá sa paradajkový pretlak piť?

paradajka_šťava
Dá sa paradajkový pretlak piť?
Foto: shutterstock/pilipphoto

Passata, pyre, paradajkový pretlak – to je zvyčajne základ mnohých omáčok, dipov a polievok. Ukazuje sa však, že pretlak je vhodný aj na pitie.

Hoci je zvyčajne hustejšie a koncentrovanejšie ako paradajková šťava, aj z neho sa dá pripraviť nápoj, ale skôr sa podobá na smoothie.

Ak chcete ešte viac posilniť jeho účinok a pridať ďalšie živiny, oplatí sa ho zmiešať napríklad so zelerom a petržlenom. Takéto zeleninové smoothie môže byť tekutou desiatou alebo nahradiť jedno malé jedlo počas dňa.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zdroj antioxidantov a vitamínov pre krásu. V dužine nájdete cenné zložky

Považuje sa len za ozdobu jedál. Skrýva veľké hodnoty


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Nenápadné ovocie s obrovskou silou – prekvapivé fakty o malinách

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Maliny sú omnoho viac než len letná pochúťka. Vďaka bohatej dávke vitamínov, antioxidantov a vlákniny môžu podporiť…

Stačí jeden pohár denne. Riziko rakoviny čriev sa zníži o 17 percent

1.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FamStudio). Vedci z Oxfordu a Cancer Research UK prišli so zistením, ktoré môže zmeniť každodenné stravovanie miliónov ľudí:…

Toto je najzdravšie ovocie sveta. Na Slovensku ho poznáme, ale jeme ho málo

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Traveler0205). Vedci roky skúmajú, ktoré ovocie je najlepšie pre naše zdravie. Americkí výskumníci konečne odhalili, ktoré si zaslúži titul…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosťĽaváci za volant

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov