Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Tento recept na autentické gruzínske knedle si zamiluje každý. Pozrite sa, ako pripraviť chinkali

20.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer). V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná, najmä pre tých,...

20.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer).

V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná, najmä pre tých, ktorí nemajú skúsenosti. Khinkali si môžete dať takmer kdekoľvek v Gruzínsku. Gruzínci sú na svoje mäsové knedle veľmi hrdí. Oplatí sa zastaviť na miestach, kde si ich Gruzínci objednávajú.

V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná.
Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer

Chinkali: jednoduché jedlo so zložitým koncom

Chinkali je jedlo, ktoré je základom kaukazskej kuchyne. Knedle, alebo skôr „pirohy“ v charakteristickom tvare vrecúšok, ktoré sú plnené mäsovou plnkou a vývarom, sú v Gruzínsku mimoriadne obľúbené. Je ťažké nájsť tu reštauráciu, ktorá by nemala chinkali ako jednu z prvých položiek na jedálnom lístku. Hoci je recept na chinkali pomerne jednoduchý, vyvaľkanie gruzínskych knedlí môže byť výzvou pre tých, ktorí si chcú túto pochúťku gruzínskej kuchyne zopakovať doma. Táto činnosť si, žiaľ, vyžaduje určitú zručnosť. Pre väčšinu z nás je dosiahnutie požadovaného tvaru vrecka naplneného mäsom a vývarom oveľa ťažšie ako výroba tradičných knedlí. V prípade chinkali je potrebné vytvoriť asi tucet záhybov, po ktorých sa koniec cesta musí ešte stočiť, aby sa knedľa počas varenia jednoducho nerozpadla.

Knedle Chinkali: jedlo, ktoré sa je rukami

Knedle Chinkali sa jedia rukami. Na to sa oplatí pamätať najmä pri návšteve Gruzínska, aby ste sa nedopustili kulinárskeho faux-pas. Chinkali treba chytiť za chvost, okusovať, vysať vývar a až potom celý pokrm skonzumovať. Nezabudnime tiež, že chvost chinkali nemusíme jesť. Cesto na konci knedle je zvyčajne nedovarené, jeho jediným účelom je uľahčiť konzumáciu a zabrániť tomu, aby sa vrecko počas varenia rozpadlo. Jeho obsah v prípade tradičného chinkali tvorí mäsová plnka z bravčového a hovädzieho mäsa s prídavkom koriandra. Niekedy sa mäsová zmes nahrádza baraňou plnkou a je možné použiť aj iné spôsoby ochutenia: namiesto koriandra sa môže použiť kôpor, petržlen alebo mäta.

Knedle Chinkali: tradičný recept

Ako pripraviť knedle chinkali? Budete potrebovať:

  • pol kilogramu múky
  • pohár horúcej vody
  • polievkovú lyžicu oleja
  • pol kilogramu mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo baranie)
  • pohár studenej vody alebo zeleninového vývaru
  • zväzok petržlenu alebo koriandra
  • stredne veľká cibuľa
  • soľ
  • korenie.

Cibuľu ošúpte a nastrúhajte alebo nakrájajte nadrobno. Petržlenovú vňať alebo koriander nasekáme. Mleté mäso, cibuľu, nakrájanú zeleninu, soľ a korenie dajte do misy. Postupne pridajte studenú vodu alebo vývar a premiešajte. Zmes hnetieme rukami, aby sa ingrediencie nielen spojili, ale aj absorbovali vodu. Plnka by mala byť vlhká, ale nie riedka. Z múky, oleja, horúcej vody a štipky soli vymiesime cesto na knedle – miesime, kým nevznikne mäkká, pružná guľa. Rozdeľte ho na kúsky a každý kúsok rozvaľkajte na pomúčenej doske na placku hrubú maximálne 3 mm. Pomocou ľubovoľnej okrúhlej misky vykrajujte kolieska s priemerom 10 až 12 cm. Na každý kotúčik cesta položte polievkovú lyžicu náplne a vytvorte vrecúško. Koláče po vytiahnutí hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme do 15 minút. Podávajte horúce, posypte čerstvo mletým čiernym korením, čerstvým koriandrom alebo pokvapkajte olivovým olejom.

V Gruzínsku sa pomerne často stretávame s chinkali so syrom. Ako bezmäsité jedlo môže byť dobrou voľbou pre vegetariánov. Stojí za to vedieť, ako pripraviť túto verziu pokrmu, ak sa ho chystáme podávať ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nejedia mäso.
Foto: shutterstock.com/Ermak Oksana

Šinkali so syrom alebo šinkali s hubami? To je otázka!

V Gruzínsku sa pomerne často stretávame s chinkali so syrom. Ako bezmäsité jedlo môže byť dobrou voľbou pre vegetariánov. Stojí za to vedieť, ako pripraviť túto verziu pokrmu, ak sa ho chystáme podávať ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nejedia mäso. Cesto pripravíme presne takým istým spôsobom ako pri mäsovom chinkali. Ak chceme, aby bola plnka ako v Gruzínsku, mali by sme použiť gruzínske syry. V slovenských podmienkach ich však môžeme úspešne nahradiť mozzarellou (dve guľôčky) a fetou (1 balenie). Guľôčky mozzarelly osušíme a nastrúhame na hrubom strúhadle, fetu rozdrobíme. Keď syry zmiešame v miske, ochutíme ich trochou korenia a postupujeme rovnako ako pri chinkali s mäsovou náplňou, len čas varenia skrátime na maximálne 7 minút. Prípadne môžete namiesto uvedených syrov použiť tučný tvaroh, ktorý skombinujete s kyslou smotanou, nadrobno nakrájanou šalotkou a soľou a korením. Chinkali so syrom sú najlepšie, keď sa posypú čerstvo mletým korením alebo údenou paprikou.

Bezmäsité chinkali sa dá pripraviť aj s hubovou náplňou. Na plnku potrebujeme asi 300 g lesných húb (alebo šampiňónov) a cibuľu, koriander, soľ, korenie a prípadne gruzínsku zmes korenia chmeli suneli. Na panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko podusíme tak, aby sa obsah panvice príliš nevyparil. Prípadne pridajte trochu zeleninového vývaru. Ku koncu pridajte nasekaný koriander a korenie a postupujte ako pri tradičnom mäse chinkali. Dbajte však na to, aby čas varenia nepresiahol 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepšie cesto na pirohy? Iba z tohto druhu múky. V opačnom prípade budú tvrdé

Moja stará mama mi prezradila recept na dokonalé cesto na pirohy. Keď som ich robila, zjedla som ich naraz 20


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Talianska tajná zbraň: Pridávajú ju do každého jedla. Posilňuje kosti, črevá a obsahuje kopu bielkovín!

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nevodka). Tvrdé talianske syry už stáročia kraľujú na stoloch po celom svete. Nové vedecké štúdie odhalili, že okrem vynikajúcej…

Tipy,

Robíte to na svadbách? Hanba na celú sálu!

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Myslíte si, že po pár pohároch vína môžete na svadbe zahodiť všetky konvencie? Pozor, niektoré zvyky môžu z…

Poklad indickej kuchyne – spoznajte horčicový olej

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zlatý ako jantár, voňavý ako horčica a všestranný ako švajčiarsky armádny nôž - horčicový olej je pokladom…

Máme hit leta. Každá žena teraz chce „Betty fringe“

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/r.classen). Betty Boop je animovaná postavička vytvorená pre štúdiá Fleischer a Paramount Pictures. Má krátke vlasy s výraznou ofinou…

Takto sa čistia toalety v hoteloch. Žiadne drhnutie. Stačí nasypať 2 polievkové lyžice

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Čistenie toalety sa zdá byť jednoduchou úlohou, ale nie vždy má želaný účinok. Ak vás už nebaví namáhavo…

Auto Trendy

Nová Toyota Corolla Cross: Novinka v mestskom teréne prichádza!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský výrobca prekvapil motoristickú verejnosť kompletnou modernizáciou svojho populárneho crossoveru. Okrem výrazného dizajnového osvieženia prináša aj športovú verziu GR Sport, ktorá sľubuje adrenalínové zážitky za…

Volkswagen priznal porážku: Elektromobily potrebujú benzínovú pomoc

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka konečne priznala, že čisto elektrické vozidlá nie sú budúcnosťou, ktorú chcú zákazníci. Preto ponúkne hybridnú alternatívu, ktorá sa teší oveľa väčšiemu záujmu.

Pokuty a trestné body na Slovensku v roku 2025: Čo vás čaká, ak porušíte pravidlá?

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Slovensko sa chystá zaviesť prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky. Od jesene 2025 má začať platiť nový bodový systém, ktorý má za…

Tajomná dierka pri palivovom uzávere: Viete, na čo slúži? Motoristi často netušia!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že o svojom aute viete všetko? Malý otvor pod uzáverom palivovej nádrže prekvapuje aj skúsených vodičov. Jeho funkcia je pritom kľúčová pre…

Bez noža a škrabania: Takto odstránite nálepku z auta za pár minút!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Každý motorista to pozná – nálepky na oknách áut dokážu byť poriadnou výzvou. Či už ide o diaľničnú známku, parkovaciu kartu alebo reklamnú samolepku, ich…

Xiaomi ustúpilo: Extrémny výkon modelu SU7 Ultra opäť v rukách majiteľov

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Po vlne kritiky musela čínska automobilka prehodnotiť svoje rozhodnutie obmedziť výkon svojho najvýkonnejšieho elektromobilu. Majitelia si nenechali zobrať to, za čo si zaplatili.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov