Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Jedlá, ktoré vynikajúco využívajú chuť kuriatok. Je ťažké im odolať

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá...

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá až do októbra, prvé dobré exempláre možno nájsť už koncom júla. Prvú samostatnú úrodu sa oplatí využiť na prípravu skutočných pochúťok v kuchyni. Nemusíme sa obmedzovať len na miešané vajíčka alebo cestoviny. Čím ešte môžeme rodinu ohromiť? Odporúčame niekoľko osvedčených receptov na jedlá s kuriatkami.

Krémová polievka z kuriatok
Foto: shutterstock/from my point of view

Krémová polievka z kuriatok

Nikoho neprekvapí krémová polievka pripravená z karfiolu, kukurice alebo zemiakov. Ukázalo sa, že zeleninový základ možno lahodne obohatiť aj sezónnymi prísadami, napríklad hubami. Hrejivá a sýta krémová polievka z kuriatok je ideálna na trochu chladnejšie letné dni, keď vám teplota dovolí oddýchnuť si od únavných horúčav. Je rýchla na prípravu a plná chuti v každej lyžičke.

Ingrediencie na krémovú polievku z kuriatok:

  • 300 g čerstvých kuriatok
  • 800 ml vody
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička masla
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • podľa chuti: soľ, korenie, mletý muškátový oriešok, mletá sladká paprika

Príprava krémovej polievky z kuriatok:

  1. Začnite dôkladným očistením kuriatok a skrátením stoniek. Najlepšie je huby opláchnuť pod vodou a potom ich osušiť.
  2. Veľké rozrežeme na polovicu a malé necháme vcelku. Ďalším krokom je ošúpanie zemiakov, odstránenie prebytočného škrobu a nakrájanie na kocky.
  3. Do hrnca s hrubým dnom vložíme maslo, pridáme olivový olej, zohrejeme a pridáme ošúpaný a nadrobno roztlačený cesnak.
  4. Do hrnca pridajte kuriatka a zemiaky a restujte 5 až 6 minút. Po tomto čase naplňte hrniec vodou a varte pod pokrievkou 20 minút.
  5. Na samom konci varenia pokrm ochuťte soľou, korením, strúhaným muškátovým orieškom a paprikou. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
  6. Hotovú krémovú polievku z kuriatok podávajte horúcu, posypanú nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a niekoľkými osmaženými kuriatkami. Vychutnajte si jedlo!
Omáčku z kuriatok sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Jemné halušky v omáčke z kuriatok


Slovenské leto bolo v posledných sezónach rozmaznávané bezoblačnou oblohou a vysokými teplotami. Občasné výdatné dažde prinášajú nielen chvíľu oddychu, ale aj stimulujú premnoženie húb v lesoch. Jednou z najchutnejších sú kuriatka, ktoré sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami.

Ingrediencie na zemiakové halušky:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 vajce
  • 3 – 4 PL pšeničnej múky
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • soľ a korenie


Prísady na omáčku z kuriatok:

  • 250 g kuriatok
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ zväzku nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 PL oleja
  • soľ a korenie

Príprava halušiek omáčke z kuriatok:

  1. Začneme prípravou omáčky z kuriatok. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na plátky.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a cibuľu a cesnak opečieme do sklovita. Pridajte kuriatka, smažte 5 minút a dochuťte soľou a korením.
  3. Do panvice nalejte smotanu, zohrievajte ju, kým nezhustne, potom ju stiahnite z ohňa a pridajte petržlenovú vňať.
  4. Prejdite na prípravu zemiakových halušiek. Zemiaky ošúpeme, opláchneme pod vodou a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez lis na zemiaky alebo roztlačíme.
  5. Do vychladnutých zemiakov rozbijeme vajce, pridáme múku, soľ, korenie a muškátový oriešok a vymiesime pružné cesto.
  6. Vzniknuté cesto nakrájame na menšie kúsky, z každého vytvoríme valček a nožom ho šikmo narežeme. Takto získate tvarované halušky.
  7. Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Keď sú uvarené, vyberte ich z hrnca a sceďte prebytočnú vodu.
  8. Pridáme halušky do hubovej omáčky, dôkladne premiešame a podávame. Pokrm ozdobte petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Rizoto s kuriatkami a parmezánom
Foto: shutterstock/hlphoto

Rizoto s kuriatkami a parmezánom


Inšpirácia talianskou kuchyňou je bežným trendom v mnohých slovenských domácnostiach. Skvelým nápadom na jedlo pre celú rodinu je rizoto podávané so sezónnymi kuriatkami. Ide o recept, ktorý najlepšie chutí v lete a na jeseň. Vtedy sa nadšení hubári vracajú zo svojich výprav s košíkmi plnými dobrých exemplárov.


Ingrediencie na rizoto s kuriatkami a parmezánom:

  • 200 g ryže na rizoto
  • 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 – 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g kuriatok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie

Príprava rizota s kuriatkami a parmezánom:

  1. Kuriatka očistite pod vodou, cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno a cesnak prepasírujte cez lis.
  2. Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja s dvoma lyžicami masla a cibuľu osmažíme do sklovita.
  3. V ďalšom kroku do nej vložíme cesnak a kuriatka a po dôkladnom premiešaní všetko ešte asi 5 minút smažíme.
  4. K prísadám pridáme ryžu a zahrievame, kým nebude priehľadná. V tejto fáze pridajte po lyžiciach horúci zeleninový vývar.
  5. Keď je ryža mäkká a absorbovala všetok vývar, pridáme lyžicu masla a porciu strúhaného parmezánu uvedenú v recepte.
  6. Po premiešaní jedlo podľa chuti osolíme a okoreníme. Rizoto s kuriatkami je najlepšie podávať ihneď po príprave. Výborne chutí posypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bravčové mäso na rezne som marinovala s týmto prídavkom. Mäso bolo tvrdé ako podošva

Bez passaty. Ak chcete paradajkovú polievku, použite čerstvé paradajky. Recept je veľmi jednoduchý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento puding môžete jesť bez výčitiek aj pri diéte. Pomáha vám schudnúť

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KOHUKU). Chcete schudnúť, ale neviete sa zaobísť bez sladkostí? Ukázalo sa, že sa nemusíte vzdať všetkých sladkostí. Pripravte si…

Je to jedna z najzdravších štiav na svete. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GCapture). Prírodné šťavy sú vhodným doplnkom každodennej stravy, nájdete v nich množstvo vitamínov a minerálov. Ktorý z týchto lahodných…

Sú vaše korpusy po upečení suché? Príčinou môže byť táto častá chyba

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock). Pripravujeme torty na rôzne príležitosti - narodeniny, meniny, krstiny a mnohé ďalšie. Keď sú však príliš suché,…

Spojte kašu s čokoládou a pripravte si na raňajky zdravý Nesquik. Potrebujete len 4 prísady

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova). Raňajky sú kľúčovým jedlom dňa. Mnohí ľudia si ráno radi dajú niečo sladké, ale kladú si otázku,…

Zabudnite na ananás. S týmto ovocím chutí ešte lepšie. Len sa vám to rozplýva v ústach

08.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AntAlexStudio). Kedysi jedlo pre chudobných, dnes ho jedia všetci. Toto je ikonické talianske jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa…

Auto Trendy

Nový Nissan Leaf dostane sestru z Mitsubishi

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilky Nissan a Mitsubishi si podávajú ruky v boji o prežitie. Legendárny elektromobil čaká prekvapivá zmena, ktorá zamieša karty na trhu.

Talianska ikona prekladá svoje prvé elektrické sny o dva roky!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Maranello mení plány a fanúšikov nechá čakať dlhšie ako sľubovalo. Prvé elektrické Ferrari neuvidíme v roku 2025, ale až na jar 2026.

10 000 Tesiel Cybertruck sa práši na "skladoch". Zákazníci ich nechcú

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ikonický elektrický pickup, ktorý mal byť revolucionárom trhu, sa stáva Elonovou najväčšou nočnou morou.

Talianska šelma v novom šate láka na luxus a výkon

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Prémiové SUV prichádza s posilnenými motormi, elektrickou verziou a možnosťami, o ktorých sa vám ani nesnívalo

Elon Musk sa usmieva v Číne, no v Európe ho Tesla ťahá ku dnu

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla, kedysi neohrozený líder elektromobilov, zaznamenáva dramatický prepad predajov na európskych trhoch. Zatiaľ čo v Číne ich predaje rastú, v Európe Tesla čelí bezprecedentnému poklesu…

Robot v čínskej továrni sa vymkol kontrole: Bol to začiatok vzbury strojov?

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Humanoidný robot v hodnote vyše 80 000 eur začal nečakane mávať končatinami a ohrozoval pracovníkov. Incident vyvoláva obavy z bezpečnosti robotických technológií.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov